הנגבי: "יהיה סיפוח, מקווים שכחול לבן יהיו שותפים"
בריאיון לאולפן ynet התייחס שר ההתיישבות המיועד להחלת הריבונות ברקע המתיחות עם כחול לבן: "ההסכם בינינו הוא שיש אי-הסכמה. הם יכולים להתנגד אבל מחויבים לאפשר לנו להתחיל בתהליך". על החריקות בממשלת האחדות: "הכי חשוב הוא האמון בין נתניהו לגנץ, נראה שהם עושים את זה"
השר צחי הנגבי (הליכוד) התייחס היום (רביעי) בריאיון לאולפן ynet לסוגיית הסיפוח, ברקע המתיחות בין מפלגתו לבין כחול לבן וחששות מתיישבי יהודה ושומרון.
סיפוח או נורמליזציה | בכיר באיחוד האמירויות במאמר מיוחד ל"ידיעות אחרונות"
מלך ירדן לחברי קונגרס: סיפוח מסכן את היציבות במזרח התיכון
נתניהו: "רוצה לספח חצי משטחי C, לא יודע מה עמדת כחול לבן"
"ההסכם בינינו לבין כחול לבן הוא שלמעשה יש אי-הסכמה מהותית בנושא החלת החוק הישראלי על היישובים ביהודה ושומרון", אמר הנגבי, "ההסכם מתיר להם להתנגד, אבל הם מחויבים לאפשר לנו להתחיל את התהליך ב-1 ביולי - להביא אותו לדיונים בפורומים הרלוונטיים, בקבינט, בממשלה ולאחר מכן בכנסת".
- יש לכם חשש שגורמים בכחול לבן ינסו להשפיע על גורמים אמריקנים, ובכך למנוע את הסיפוח או למזער אותו?
"אני חושב שזו זכותם לנסות לקדם את העמדות שלהם, זה הבסיס של ממשלת אחדות שבה כל צד אינו משיל את המחויבויות הרעיוניות שלו והופך למעין סטטיסט של הצד השני. ראש הממשלה מאמין שמכיוון שמדובר במהלך של מימוש חזון היסטורי, שאנחנו ממתינים לו כל כך הרבה עשורים, כדאי לנסות ולגבש קונצנזוס".
הנגבי ציין כי נתניהו נועד בנושא פעמיים עם ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ, ועם שר החוץ גבי אשכנזי. "הוא מנסה לראות אם הם יכולים להיות שותפים למהלך. לפני הבחירות גנץ התייצב בבקעת הירדן והבהיר באופן עקרוני הוא שותף לחזון הזה. הוא התנה אותו בניסיון להביא לתיאום עם האמריקנים, שזו גם המחויבות שלנו. אני לא מרים ידיים מול האפשרות או הסיכוי שמהלך כזה, בסופו של דבר, גם ישקף קונצנזוס ישראלי מאוד רחב".
- אם האמריקנים לא יראו קונצנזוס כזה? זה לא ימסמס את החלת הריבונות?
"אני בטוח שהם היו רוצים לראות קונצנזוס, אבל התוכנית שטראמפ הציג גובשה עם ממשלת ישראל בשנים האחרונות, לפני שכחול לבן היו שותפים לה", ציין הנגבי. "לתוכנית הזו יש הרבה היבטים חיוביים, יש בה גם בעיות. התיאום עם האמריקנים, להערכתי, מתקדם מאוד. בסופו של דבר תיפול הכרעה. אני מקווה שכחול לבן יהיו שותפים לה, ולא יהיו בצד הדרך".
- זה לא מעייף? ח"כ זוהר אמר אתמול באולפן ynet שאם זה יימשך, אולי סיכום האחדות יתפרק.
"אני חושב שצריך לגלות יותר איפוק ויותר סבלנות. הקמנו את הממשלה הזאת לא בהתלהבות יתר. כל צד רצה מאוד לכונן ממשלה שלו, אבל עשינו את זה כי הבנו שאנחנו מצויים בשעה קשה, בשעת חירום. מה שחשוב, יותר מהאמירות של חברים במפלגות, זה אם ראש הממשלה וראש הממשלה החליפי יודעים לבנות ביחד אמון הדדי. בינתיים נראה שהם עושים את זה".
- יש לך המון ניסיון במערכת הפוליטית. אתה רואה סיפוח בעוד שבועיים?
"אני רואה ללא כל ספק מימוש של הרעיון הכללי, העקרוני, של החלת החוק הישראלי בישובים הישראלים ביהודה ושומרון. מה היקף החלת החוק, מה השלבים - אני לא נמצא כרגע במקומות שבהם מתקיימים הדיונים, אבל אני יכול לומר משיחות עם ראש הממשלה שזה יקום וזה יהיה.
"אם היו שואלים אותי לפני שנה או שנתיים, או שלוש, אם אי פעם נהיה במצב שבו הוויכוח הוא אם אנחנו מחילים 20% או 30% בתמיכת הממשל האמריקני - זה היה בדיוני, משהו מתחום הפנטזיה", הוסיף הנגבי. "כל הממשלים בארה"ב ישבו לנו על הצוואר, ולא רק שלא רצו החלת ריבונות, אלא במידה כזו או אחרת גם את חזרת קווי 67' שעבורנו זה היה אסון ביטחוני ומדיני. אז הגענו לנקודה שבה אנחנו מתמקחים על היקף החלת הריבונות. טוב שאנחנו שם, זה טוב כשלעצמו ומהווה סיפוק אידאולוגי משמעותי".
- אתה יודע גם להרגיע את ראשי יש"ע, את המתנחלים?
"כשר ההתיישבות המיועד אני מסייר בשטח, ונפגשתי לאחרונה עם ראשי המועצות. נכון, הם מאוד מודאגים. הם שמחים לראות את ההתפתחות בתחום הריבונות, אבל הם פחות מתלהבים מהאפשרות שישראל בקריצה כזו או אחרת יכולה להוביל למהלך שיכול להביא לריבונות ביהודה ושומרון. אני חושב שהאמירות האחרונות של רה"מ בסיעת הליכוד, שהוא לא מתכוון בשום פנים ואופן להביא החלטה שיש בה משום הכרה ברעיון של תוכנית טראמפ - לא לממשלה ולא לכנסת - הן מרגיעות. עדיין יש להם סיבות ספציפיות לחששות כמו נושא הצירים, המובלעות, ההקפאה, התשתיות".
הנגבי ציין כי "אין ספק שלא תהיה מדינה פלסטינית" והסביר כי ייתכן שהחשש בקרב המתנחלים הוא "שאנחנו מכשירים את הקרקע לממשלה אחרת, למשל לממשלת שמאל שתגיע אי פעם".