שתף קטע נבחר

 

סנקציות נגד אסמה אסד, מאסר לדוד של בשאר

ארה"ב הגבירה את הלחץ על המשטר הסורי והטילה סנקציות חדשות על בכירים, כולל על רעייתו של הנשיא: "תרומה אישית לזוועות שמתחוללות במדינה". בצרפת: ארבע שנות מאסר לרפעת אל אסד, "הקצב מחמה" והדוד של בשאר, שהורשע בהלבנת הון ומעילה בכספי ציבור

 

בשאר אסד מבקר חיילים באידליב    (צילום: רויטרס)

בשאר אסד מבקר חיילים באידליב    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ארה"ב הטילה אתמול (יום ד') סנקציות על נשיא סוריה בשאר אסד, על רעייתו אסמה ועל עוד עשרות בני אדם וארגונים שמעורבים במלחמה בסוריה. הסנקציות הן חלק מהתחייבות אמריקנית להגביר את הלחץ על משטר אסד, במסגרת חוק חדש שכבר גורם נזק גדול לכלכלה של סוריה והוביל לירידה חדה בערך הלירה הסורית ולמחאה נדירה.

 

"אנחנו מצפים שעוד הרבה סנקציות יגיעו. לא נעצור עד שאסד והמשטר שלו יפסיקו את המלחמה האכזרית והמיותרת נגד העם הסורי", אמר מזכיר המדינה מייק פומפאו. מזכיר המדינה הוסיף שהסנקציות הן תחילתו של "קמפיין מתמשך של לחץ כלכלי ופוליטי שנועד לגזול ממשטר אסד את הרווחים והתמיכה שמאפשרים לו להמשיך במלחמה, ולבצע מעשי זוועה המוניים נגד העם הסורי".

אסמה אסד מתראיינת לטלוויזיה הסורית אחרי שהחלימה מסרטן השד
 

החוק שנכנס היום לתוקף נקרא "חוק קיסר", על שמו של צלם צבאי שסיכן את חייו וברח מסוריה ב-2014 כשבידיו 55,000 תמונות שחושפות את הזוועות בבתי הסוהר של אסד. החוק, שאושר בקונגרס בדצמבר בתמיכת שתי המפלגות הגדולות, מעניש כל חברה שמשתפת פעולה עם נשיא סוריה. החוק החדש יכול להקפיא את הנכסים האמריקניים של כל מי שנמצא בקשר עסקי עם המשטר - ללא קשר ללאום שלו - ומעניש גם ישויות מרוסיה ומאיראן, התומכות הגדולות של אסד במלחמה.

 

ברשימה האמריקנית מופיעים 39 אנשים או ישויות, בהם בכירי צבא, אנשי עסקים מובילים, חברי מיליציות איראניות ובני משפחת אסד. רבים מהם כבר היו נתונים לסנקציות בעבר, אך החוק החדש מהווה עליית מדרגה. בשאר אסד נתון לסנקציות אמריקניות מאז 2011, השנה שבה פרצה מלחמת האזרחים בסוריה. עם זאת זו תהיה הפעם הראשונה שגם רעייתו אסמה נענשת על ידי ארה"ב.

אסמה ובשאר מבקרים חיילים פצועים בדמשק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אסמה ובשאר מבקרים חיילים פצועים בדמשק(צילום: EPA)
 

אסמה אסד, שנולדה בבריטניה לאב קרדיולוג ולאם דיפלומטית, היא בנקאית לשעבר שהצליחה למצב את עצמה כפנים המודרניות של המשטר. כחודש לפני המלחמה עוד כונתה במגזין ווג "שושנת המדבר". בהצהרתו של פומפאו נאמר שאסמה אסד, בתמיכת בעלה ומשפחתה, "הפכה לאחת המרוויחות הגדולות והידועות לשמצה של המלחמה בסוריה". ג'ים ג'פרי, השליח המיוחד לסוריה, אמר שאסמה אסד "תרמה לזוועות שמתחוללות היום בסוריה בפני עצמה, ולא רק כרעייתו של הנשיא אסד".

 

"חוק קיסר" נועד למנוע נרמול של יחסים עם משטר אסד אם הוא לא יישא באחריות להפרת זכויות אדם. פומפאו אמר שהמטרה היא לכפות על אסד לקבל את הצעת ההחלטה של מועצת הביטחון משנת 2015 שמכריזה על הפסקת אש, הליכה לבחירות ושינוי המשטר בסוריה. פומפאו אמר שמדינות שתומכות בעמדה האמריקנית משתפות פעולה עם ארה"ב בלחץ על סוריה. בעבר גם האיחוד האירופי הטיל סנקציות על משטר אסד.

סוריה הפגנת תמיכה ב בשאר אסד ב דמשק נגד הסנקציות האמריקניות החדשות (צילום: EPA)
הפגנת תמיכה בבשאר ונגד הסנקציות האמריקניות(צילום: EPA)
 

המלחמה שפרצה במרץ 2011 גבתה כבר את חייהם של יותר מ-380,000 איש. אסד, שבמהלך המלחמה מקבל סיוע מרוסיה ומאיראן, השיב לשליטתו כמעט את כל השטחים שכבשו המורדים חוץ מאת אזור אידליב. המגעים שהאו"ם ניסה לקדם לא הביאו לפריצת דרך, ובשנה שעברה אסד פתח במתקפה (בסיוע רוסי) כדי לכבוש את אידליב מידי המורדים.

 

במקביל לסנקציות האמריקניות הרשיע אתמול בית משפט בצרפת את רפעת אל-אסד, דודו של בשאר, בהלבנת הון ובמעילה בכספי ציבור. בית המשפט גזר ארבע שנות מאסר על רפעת בן ה-82. אסד, שאושפז בבית חולים בדצמבר בגלל דימום פנימי, לא היה נוכח בהקראת גזר הדין בבית המשפט.

 

בהתחשב בגילו המתקדם ובמצבו הבריאותי הדוד של נשיא סוריה לא צפוי לרצות מאסר. קשישים בצרפת שמורשעים במשפט בדרך כלל מצליחים לבטל את המאסר בפועל. אסד הכחיש במשפטו את המיוחס לו, ועורכי דינו הודיעו שיערער על הפסיקה.

רפעת אל אסד דודו של בשאר אסד נידון למאסר ב צרפת (צילום: AP)
רפעת אל אסד(צילום: AP)
 

רפעת אל אסד דודו של בשאר אסד נידון למאסר ב צרפת (צילום: AP)
(צילום: AP)

רפעת, שכונה "הקצב מחמה" בגלל שפיקד על הכוחות שדיכאו את ההתקוממות במרכז סוריה ב-1982, עזב את סוריה ב-1984 וחי בגלות. הוא עזב אחרי שהנהיג ניסיון הפיכה כושל נגד אחיו חאפז, שהנהיג את סוריה מ-1971 ועד שמת בשנת 2000. כיום הוא מגדיר את עצמו כיריב המשטר של האחיין בשאר.

 

כשהגיע לאירופה עורר רפעת סקרנות רבה בגלל אורח החיים שלו ומשפחתו – שכללה ארבע נשים ו-16 ילדים. צרפת פתחה בחקירה נגדו ב-2014 בעקבות עבירות שלפי החשד ביצע בין 1984 ל-2016. אותן עבירות כוללות הונאה והעלמת מס ומעילה בכספי ציבור סוריים שעזרו לו לרכוש בתים ולצבור הון בצרפת שמוערך ב-90 מיליון אירו.

נשיא סוריה לשעבר חאפז אל אסד עם האח רפעת ב סוריה 1984 (צילום: AFP)
עם אחיו חאפז בסוריה, 1984(צילום: AFP)
 

בית המשפט ניקה אותו מעבירות שבוצעו לכאורה בין 1984 ל-1996, אך הרשיע אותו בהלבנת כספים ומעילה בכספי ציבור סוריים בין 1996 ל-2016. רפעת אל אסד הצהיר שאורח החיים הראוותני שלו התאפשר בזכות מתנות ממשפחת המלוכה הסעודית ולא משימוש בכספי ציבור סוריים.

 

ההון של רפעת אל אסד בצרפת כולל שני בתים פרטיים בשכונות יוקרתיות בפריז, חוות הרבעה, 40 דירות וטירה. אחת האחוזות שלו בפריז משתרעת על שטח של 3,000 מ"ר. לאסד ומשפחתו היו 507 נכסים בספרד שמוערכים בסכום של 695 מיליון אירו. כל נכסיו במדינה הוחרמו על ידי הרשויות בספרד ב-2017. במשך השנים חי רפעת לפרקים בבריטניה, שגם היא החרימה נכסים שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסמה אסד. לפני המלחמה עוד כונתה "שושנת המדבר"
מומלצים