שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA

התנועה הקיצונית שמדאיגה את ארה"ב

אנשי תנועת הימין הקיצוני "בוגאלו" ("מלחמת אזרחים חדשה") מטרידים את הרשויות בארה"ב. הם הגיעו חמושים להפגנות נגד הסגר והשתתפו גם במחאות על מותו של ג'ורג' פלויד, כדי לעורר מהומות. אחד מתומכי התנועה הואשם ברצח שני שוטרים בגל המחאה, אחרים נתפסו עם מטעני חבלה

 

תנועת ימין קיצוני שאנשיה הגיעו חמושים להפגנות בארה"ב הפכה לאיום שמטריד את הרשויות, בשעה שאחד מתומכיה הואשם ברצח של שוטרים בקליפורניה.

 

תנועת השמאל שטראמפ מחשיב לארגון טרור

 

עד השנה מעטים בארה"ב שמעו על תנועת "בוגאלו". ביום שני משרד המשפטים האמריקני האשים את אחד התומכים שלה, סטיבן קרילו (סמל בחיל האוויר), בדריסה מכוונת של שוטר באוקלנד. הדריסה הייתה ב-29 במאי, במהלך הפגנה על מותו של העצור השחור ג'ורג' פלויד.

ארה
תומך בתנועת הבוגאלו עם שכפ"ץ(צילום: AFP)
 

שמונה ימים אחרי שדרס את השוטר רצח קרילו שוטר נוסף במארב ליד סנטה קרוז. זה קרה אחרי שהרכב המסחרי שלו התגלה. הרכב היה עמוס בנשק ובחומרים להכנת מטעני חבלה. אחרי שנתפס כתב קרילו "בוג" עם הדם שלו על מכסה מנוע של מכונית, וגם את המשפט "הפכתי לחסר היגיון" שמזוהה עם הימין הקיצוני.

 

הרציחות של קרילו מסמלות את התחזקותה של תנועה שמתנגדת למשטרה ולרשויות וקוראת ל"בוגאלו" – מלחמת אזרחים חדשה. ב-30 במאי נעצרו בלאס וגאס שלושה תומכי "בוגאלו" שאספו נשק ובקבוקי תבערה כדי לגרום לאלימות במהלך הפגנה של Black Lives Matter.

ארה
תומכים של התנועה בהפגנה בצפון קרוליינה בחודש שעבר(צילום: AFP)
 

אזרח טקסס שתומך בתנועה הואשם ב-11 באפריל באיומי טרור, אחרי שפרסם סרטון שבו הצהיר שהוא הולך לארוב לשוטר ולרצוח אותו. בדנבר שבקולורדו נעצר ב-1 במאי גבר עם מטעני צינור לפני עצרת נגד הגבלות הקורונה שבה תכנן להשתתף.

 

בתחילת מאי עצרה המשטרה בטקסס כמה חברים בכנופייה חמושה של גברים לבנים עם קשר לתנועת "בוגאלו". הם נעצרו אחרי שהתעמתו עם שוטרים שניסו לסגור פאב שנפתח למרות הנחיות הסגר.

ארה
סטיבן קרילו לפני שנתפס(צילום: רויטרס)
 

גיימרים וגולשים בצ'אטים מחתרתיים משתמשים כבר כמה שנים במונח "בוגאלו" לתיאור התקוממות ומלחמת אזרחים. המונח נלקח מסרט ברייקדאנס מ-1984 בשם Breakin' 2: Electric Boogaloo. גברים לבנים שתומכים בזכות לשאת נשק ומתנגדים לשלטונות נוהגים לכנות את הסרט Civil War 2: Electric Boogaloo.

 

לא מדובר בתנועה מאורגנת. תומכי הבוגאלו חולקים את האידאולוגיה שלהם עם ניאו-נאצים ותומכים בעליונות הלבנה, וגם עם ליברטניאנים ואנרכיסטים. מה שמשותף לתומכי התנועה זו השנאה למשטרה ולשלטונות והתמיכה בשימוש ברובי סער ובשכפ"צים. חלקם לובשים את אפודי המגן מעל חולצות "הוואי", במעין בדיחה פרטית של תומכי התנועה.

ארה
הסמל של התנועה(צילום: רויטרס )
 

"'בוגאלו' זה סלנג למלחמת אזרחים או למלחמה מהפכנית, אך תתי-קבוצות שמשתמשות בסלנג הזה שייכות לקטגוריות שונות. הן לא יאהבו אחת השנייה יותר מדי אם ינסו להקים תנועה מגובשת", אמרה ג'יי.ג'יי מקנאב מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, שחברה בתוכנית של האוניברסיטה שעוסקת בקיצוניות. "הקבוצות חולקות את אותו ז'רגון, לבוש, אהבה לכלי נשק ורצון להשתמש באלימות כדי לצבור כוח, אבל הן לא באמת חולקות יעד משותף".

 

התומכים בתנועה צברו הכרה בששת החודשים האחרונים. הם הגיעו חמושים להפגנות על חוקי הנשק ולמחאות נגד הגבלות הקורונה. לאחרונה השתתפו גם בהפגנות נגד האלימות המשטרתית באמריקה. הם נמצאים בקשר בעיקר ברשתות החברתיות. לפי מחקר שערך באפריל "הפרויקט לשקיפות טכנולוגית", בפייסבוק פועלות 125 קבוצות שקשורות לאידיאולוגיה של הבוגאלו, עם עשרות אלפי חברים בשימוש בנשק וחומרי נפץ ובאסטרטגיות נגד השלטונות.

ארה
"התומכים לא באמת חולקים יעד משותף"(צילום: AFP)
 

קבוצות פייסבוק רבות הוקמו רק אחרי שמגפת הקורונה החלה להתפשט בארה"ב והממשלות החלו להטיל סגר. "נראה שחלק מהחברים שאבו השראה מהציוצים האחרונים של הנשיא דונלד טראמפ שבהם הוא קרא לאנשים 'לשחרר' מדינות שבהן המושלים הורו להישאר בבתים", נכתב במחקר.

 

המכון לדיאלוג אסטרטגי, שמקום מושבו בלונדון, טוען שתנועת הבוגאלו מנסה לנצל את מגפת הקורונה כדי לעודד אלימות ולגרום לסכסוך גדול בארה"ב. "הדיונים של 'הבוגאלו' הופכים בהדרגה לשיחות על הדרכים שבהן מספקת מגפת הקורונה הזדמנות לאלימות", נכתב במחקר של המכון.

גז מדמיע לעבר מפגינים ליד הבית הלבן (צילום: AFP)
במהומות בוושינגטון(צילום: AFP)
 

בלאס וגאס אכן ניסו התומכים בתנועה לגרום לאלימות. המשטרה עקבה אחרי שלושה גברים במשך שבועות, בעקבות דיווח של שוטר סמוי שהם מתכננים להפעיל מטענים ולפתוח באש לעבר בנייני הממשלה בהפגנות שהיו באפריל נגד הסגר. בכתב האישום נגדם נכתב שהם רצו "להפעיל את המטענים ולגרום לפאניקה במשטרה ובציבור, הם רצו שיהיה עימות בין השוטרים למפגינים". התוכנית לא יצאה לפועל, אך ניסיונות לגרום לאלימות היו גם בהפגנות על מותו של פלויד בסוף מאי. בכתב האישום נכתב שאחד מהשלושה שנתפסו "כעס מאוד שההפגנות לא הפכו לאלימות".

 

במהלך גל המחאה בארה"ב טענו גורמים בממשל שלארגונים מהימין הקיצוני ומהשמאל הקיצוני יש חלק גדול במהומות, ושהם מסיתים לאלימות. הנשיא דונלד טראמפ תקף את ארגון השמאל הקיצוני והאנרכיסטי "אנטיפה", והצהיר שבכוונתו להגדיר אותו כארגון טרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תומכי "בוגאלו" בהפגנה בצפון קרוליינה
צילום: AFP
מומלצים