שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

מנהיג הילידים מהאמזונס נכנע לקורונה

פאוליניו פאיקאן הצליח בשנות ה-80 לגייס את העולם נגד פרויקט סכרים והוזכר כמועמד אפשרי לפרס נובל. בהמשך נשלח ל-6 שנות מאסר בתיק אונס, שחבריו בטוחים שנתפר כדי לפגוע בכוחו הפוליטי. השבוע מת מהנגיף, שפגע קשות בילידים. מומחים: השריפות באמזונס עלולות להחמיר את המצב

בברזיל מתאבלים על מותו של פאוליניו פאיקאן, אחד הפעילים הבולטים ביותר למען ההגנה על יערות הגשם של האמזונס, שהלך לעולמו אחרי שנדבק בנגיף הקורונה. פאיקאן התפרסם כשהוביל בשנות ה-80 את המאבק בפרויקט "בלו מונטה" ההידרו-אלקטרי. הוא מת השבוע בבית חולים בעיר רדנסאו שבצפון ברזיל.

 

הקורונה והעולם – עוד כותרות:

נגיף קורונה אמזונס פאוליניו פאיקאן מנהיג ילידים מת מהנגיף (צילום: AFP)
פאוליניו פאיקאן. "אב, מנהיג ולוחם"(צילום: AFP)

נגיף קורונה אמזונס פאוליניו פאיקאן מנהיג ילידים מת מהנגיף (צילום: רויטרס)
"הקדים בהרבה את זמנו". פאיקאן(צילום: רויטרס)

פאיקאן, שגילו המשוער היה 65, היה מנהיג קהילת הקיאפו. הוא זכה להכרה עולמית כשהוביל את המאבק נגד הכוונה לפגוע בסביבה באמזונס לצורך הקמת פרויקט הסכרים. במסגרת המאבק כרת בריתות עם קבוצות ילידים אחרות, עם פעילים מרחבי העולם ועם ידוענים שתמכו במלחמתו, והיה ממובילי כינוס אלטמירה, ועידה שנערכה ב-1989 כדי לעצור את הפרויקט. התנועה עזרה לשכנע את הבנק העולמי לחזור בו מהחלטתו לממן את המיזם, אם כי בסופו של דבר הפרויקט יצא לפועל, ב-2011.

 

בארגון Planet Amazon, הפועל למען איכות הסביבה, ספדו לפאיקאן: "הוא פעל כל חייו למען הקמת בריתות חוצות עולם כדי להציל את האמזונס והקדים בהרבה את זמנו. כולנו איבדנו מנהיג בעל ערך רב מאוד". בהתאחדות הקהילות הילידיות של ברזיל הגדירו את פאיקאן "אב, מנהיג ולוחם" למען הילדים והסביבה.

נגיף קורונה אמזונס פאוליניו פאיקאן מנהיג ילידים מת מהנגיף (צילום: רויטרס)
נגיף קורונה אמזונס פאוליניו פאיקאן מנהיג ילידים מת מהנגיף(צילום: רויטרס)

נגיף קורונה אמזונס פאוליניו פאיקאן מנהיג ילידים מת מהנגיף (צילום: רויטרס)
נגיף קורונה אמזונס פאוליניו פאיקאן מנהיג ילידים מת מהנגיף(צילום: רויטרס)

תדמיתו של פאיקאן הוכתמה ב-1992, כשתלמידה לבנה האשימה אותו שאנס אותה. ב-1994 זוּכּה, אבל ארבע שנים אחר כך, במשפט חוזר, הוא הורשע, ונגזרו עליו שש שנות מאסר. פאיקאן ריצה חלק מעונשו במעצר בית בשמורת טבע ילידית. בעלי בריתו התעקשו כי התיק נגדו נתפר בניסיון לפגוע בכוחו הפוליטי ההולך וגובר. בתקופה שבה הואשם באונס נערכה בריו דה ז'ניירו פסגת האו"ם לכדור הארץ, ופאיקאן הוזכר כמועמד אפשרי לפרס נובל לשלום.

 

מנהיגי ילידים אחרים באמזונס האפילו לימים על פאיקאן וזכו למעמד בינלאומי רם אף יותר משלו, אולם גם בשנים האחרונות הוא המשיך בפעילותו. מרץ רב הקדיש כדי להזהיר מפני קריאותיו של נשיא ברזיל הנוכחי, ז'איר בולסונרו, לפתוח את האדמות המוגנות של האמזונס לעבודות חקלאות ולכרייה.

 

פאיקאן נודע בכיסוי הנוצות הצבעוני שחבש לראשו וביכולתו לכרות בריתות חוצות-תרבויות. הוא אובחן כנשא קורונה ב-8 ביוני, אחרי שביקר בכפר הולדתו, א-אורקה. ברזיל, נזכיר, ממוקמת כבר במקום השני בעולם הן במספר המתים מהנגיף והן במספר הנדבקים בו, ופגיעה קשה במיוחד נגרמה שם לקבוצות ילידים באמזונס. כ-5,500 ילידים בברזיל אובחנו עד כה כנשאים, ו-287 מתו מהנגיף.

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס שטח אש  (צילום: רויטרס)
שריפות ביערות האמזונס. החלקיקים מסוכנים(צילום: רויטרס)

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס גבר עובד ב שטח אש  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מותו של פאיקאן בא בשעה שמומחים לבריאות הציבור מזהירים כי עונת השריפות שנרשמת כעת באמזונס, ושהשנה היא אינטנסיבית במיוחד, עלולה לגרום לעומס כבד מדי על מערכת הבריאות ולהביא למקרי מוות שאינם מחויבי המציאות, בין השאר מנגיף הקורונה, משום שהזיהום מחמיר מחלות נשימתיות.

ברזיל שריפות ב אזור ה אמזונס שטח ש נשרף ע
(צילום: רויטרס)

שריפות יער מכלות אלפי דונמים ביערות האמזונס של אמריקה הלטינית מדי שנה, ורבות מהן מוצתות על-ידי חקלאים לצורך פינוי אדמות. עונת השריפות מתקרבת כעת לשיאה, ומומחים מזהירים שהחלקיקים הנישאים מהן עלולים להחמיר את מצבם של נשאי קורונה.

 

באמריקה הלטינית כולה נדבקו כבר יותר מ-1.7 מיליון בני אדם בנגיף ויותר מ-83,500 מתו ממנו. בעיר מנאוס שבלב אזור האמזונס של ברזיל ושבה גרים כשני מיליון בני אדם פגע הווירוס פגיעה חמורה, ונדרשו שם קבורות המונים כדי לעמוד בקצב המתים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פאוליניו פאיקאן. 5,500 ילידים נדבקו
צילום: AFP
מומלצים