שתף קטע נבחר

 

העליון פסק נגד טראמפ, הנשיא השתולל: "ירייה בפרצוף"

במכה קשה למדיניות ההגירה של טראמפ קבע העליון – למרות הרכבו השמרני – כי הנשיא לא יכול לבטל את תוכנית ה-Dreamers של אובמה, שהגנה על מהגרים מגירוש. השופט השמרן רוברטס הכריע נגד הממשל, טראמפ תקף: "החלטות איומות יוצאות מהעליון, ירייה בפרצוף הרפובליקני"

מדיניות ההגירה הנוקשה שמקדם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ספגה הערב (יום ה') מכה קשה בבית המשפט העליון, כשהשופטים פסלו את ניסיונו לבטל תוכנית המגינה מפני גירוש על מאות אלפי מהגרים. מדובר במהגרים שנכנסו לארה"ב שלא כחוק כשהיו ילדים ושמכונים Dreamers. בית המשפט, שבו יש כעת דווקא רוב שמרני, הרצוי מבחינת טראמפ, הכריע בעניין על חודו של קול: 5 מול 4.

 

ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב ב-ynet:

דונלד טראמפ (צילום: AFP)
הנשיא טראמפ. החלטות טעונות פוליטית(צילום: AFP)

טראמפ רצה לבטל את תוכנית ה-DACA המגינה על ה"דרימרז", תוכנית שיצר קודמו בתפקיד, ברק אובמה. בכמה פסיקות בערכאות נמוכות יותר כבר נקבע כי ניסיונו של טראמפ לבטל את התוכנית אינו חוקי, והערב החליטו שופטי העליון להשאיר את הפסיקות האלה על כנן.

 

ההחלטה למנוע את ביטול התוכנית התקבלה הודות להחלטתו של נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס, הנחשב דווקא לאיש המחנה השמרני, להצטרף לארבעת השופטים הליברלים בבית המשפט. חמשת השופטים קבעו יחד כי התנהלותו של ממשל טראמפ בעניין זה הייתה "שרירותית וגחמנית".

  (צילום: MCT)
לא יספיק לפני הבחירות בנובמבר. טראמפ(צילום: MCT)

פירוש הפסיקה הוא שכ-649 אלף המהגרים הרשומים כעת בתוכנית ה-DACA, שרובם בגירים היספנים שנולדו במדינות אמריקה הלטינית, ימשיכו לקבל הגנה מפני גירוש וזכאים לקבל אישור עבודה לשנתיים שאפשר לחדשו. הפסיקה אינה מונעת מטראמפ לנסות שוב לבטל את התוכנית, אבל לא סביר שממשלו יספיק לעשות זאת לפני הבחירות לנשיאות ולקונגרס שייערכו ב-3 בנובמבר.

 

אובמה חגג בטוויטר

הפסיקה הערב הכעיסה כצפוי את הנשיא טראמפ. למעשה, זו הפעם השנייה השבוע שבה השופט רוברטס מצביע נגד עמדתו של הממשל בתיק חשוב-ביותר: ביום שני השבוע הצטרף רוברטס לשופטים הליברלים, ובית המשפט העליון קבע ברוב קולות כי חוק איסור האפליה בעבודה יאסור מעתה בכל ארה"ב גם אפליה של להט"בים בשל זהותם המינית או המגדרית. רוברטס היה גם זה שלפני שנה הכריע בקולו נגד טראמפ, כשהעליון חסם את ניסיונו של הממשל לצרף למפקד האוכלוסין של שנת 2020 שאלה על אזרחות שלדברי מבקרי הממשל נועדה להניא מהגרים מלהשתתף במפקד.

ארה
השופט רוברטס. שמרן, אבל שוב נגד הממשל(צילום: AP)

זמן קצר אחרי פרסום החלטתו של בית המשפט העליון הערב כתב טראמפ בטוויטר: "ההחלטות האיומות והטעונות פוליטית שיוצאות מבית המשפט העליון הן ירייה בפרצופם של מי שגאים לקרוא לעצמם רפובליקנים או שמרנים". טראמפ הוסיף "אנחנו צריכים עוד שופטים", כשכוונתו לעוד שופטים שמרנים שיטו את הכף בבית המשפט העליון, וחתם את הציוץ בקריאה: "הצביעו טראמפ 2020!". זמן קצר אחר כך צייץ שוב: "אתם מקבלים את הרושם שבית המשפט לא מחבב אותי?".

 

יצוין כי מלבד רוברטס כל ארבעת השופטים השמרנים האחרים בעליון, בהם ניל גורסוץ' וברט קבאנו, שני שופטים שטראמפ עצמו מינה, הצביעו נגד חסימת דרכו של הממשל לביטול התוכנית. השופט קלרנס תומס כתב: "חובה להכיר בכך שהחלטת בית המשפט היום היא מאמץ להימנע מהחלטה שנויה במחלוקת מבחינה פוליטית אבל נכונה מבחינה משפטית". תומס טען כי התוכנית כשלעצמה היא תוכנית "בלתי חוקית באופן מהותי". ממשלו של טראמפ טוען זה זמן רב שאובמה חרג מסמכויותיו החוקתיות כשיצר את התוכנית באמצעות צו נשיאותי ועקף את הקונגרס.

ברק אובמה (צילום: EPA)
אובמה. "אנחנו נראים שונים, אבל ערכינו משותפים"(צילום: EPA)

מהגרים הנכללים בתוכנית ה-DACA ותומכיהם בקונגרס, בהם יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי, בירכו על הפסיקה. "אני שמחה. אני חושבת שההחלטה היא זו שאנחנו ראויים לה, אבל אני גם חושבת שנהיה חייבים להגן על התוכנית", אמרה הערב מלודי קלינגנפוס בת ה-26, שנכללת בתוכנית.

 

כדי לקבל הגנה במסגרת תוכנית ה-DACA נדרשים מהגרים לעמוד בשורה של קריטריונים, למשל להיות נעדרי הרשעה פלילית או להיות רשומים לבית ספר תיכון או בוגרים של בית ספר תיכון. אובמה יצר את התוכנית אחרי שהקונגרס לא הצליח לקדם חקיקה שתהיה מקובלת על שתי המפלגות ושתחולל מהפכה במדיניות ההגירה של ארה"ב. הנשיא הדמוקרטי הדגיש אז כי המהגרים שעבורם נוצרה התוכנית גדלו והתחנכו בארה"ב, התבגרו כאמריקנים ולעתים קרובות אינם יודעים הרבה על מדינות מוצאם.

 

הערב, אחרי הפסיקה, כתב אובמה בטוויטר: "אנחנו אולי נראים שונים ובאים מכל מקום, אבל מה שהופך אותנו לאמריקנים הוא הערכים המשותפים שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ ואובמה. העליון תמך באחרון
צילום: AFP
מומלצים