שתף קטע נבחר

 

חשש בצפון מריבוי החדירות מלבנון: "היום זה מסתנן - מחר זה מחבל"

תושבי היישובים שצמודים לגדר עדיין נסערים מהמסתנן הסודני שהסתתר בחצר בית בשלומי - ולא פוסלים אפשרות לפעולה מכוונת מצד חיזבאללה. ראש המועצה: "דרושה חומה כך ששועל לא יעבור". מנגד, תושבים ותיקים כבר התרגלו למציאות: "אין תעודת ביטוח, פה זה לא שוויץ"

 

 

חשש מחדירות בגבול הצפון: "מחר זה יהיה מחבל"    (צילום: אביהו שפירא, לירון כהן רוטש)

חשש מחדירות בגבול הצפון: "מחר זה יהיה מחבל"    (צילום: אביהו שפירא, לירון כהן רוטש)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פחות מיומיים חלפו מאז שהסתנן אזרח סודני משטח לבנון ליישוב שלומי שבצפון הארץ, והרוחות בקרב התושבים עדיין סוערות. בראשם מנקרת השאלה – מה היה קורה אם במקום מסתנן שמחפש עבודה היה מדובר במחבל חמוש.

 

Суданский гражданин задержан за переход границы  ()
המסתנן הסודני שחצה את הגדר

מסתנן סודני עבר את הגבול עם לבנון (צילום:  לירון כהן רוטש)
חיפושים אחר המסתנן מוקדם יותר השבוע(צילום: לירון כהן רוטש)

 

כוחות צה"ל איתרו את המסתנן בזמן חציית הגדר והספיקו להבחין בו בשטח ישראל לפני שנעלם בסבך שבין גדר הגבול לשטח היישוב. חיילים כיתרו את האזור לצורך חיפושים, אך רק כשתושבת שלומי הבחינה בו ודיווחה לרכז הביטחון, הגיעו לנקודה המדויקת שבה הסתתר.

 

בצבא מתחקרים את האירוע ומציינים כי המסתנן "זוהה על ידי הצפיתניות", אך מתקשים להסביר מדוע החיפושים אחריו נמשכו כמעט שלוש שעות.

 

"אין צורך לעשות תחקיר צבאי", אמר היום (ה') ראש מועצת שלומי, גבי נעמן, שתקף את צה"ל בחריפות. "בשלומי יש גדר, והשכונות שלנו נמצאות 200 מטרים מהגדר. אם מגיע מסתנן וחותך אותה, הוא מגיע לבתים בהליכה", אמר נעמן.

 

גבי נעמן, ראש המועצה המקומית שלומי (צילום: אביהו שפירא)
גבי נעמן, ראש המועצה המקומית שלומי(צילום: אביהו שפירא)

 

לדבריו, הפתרון כרוך בבניית חומה שתתחיל מאזור ראש הנקרה שבמערב הגבול הצפוני, תעבור סמוך לשלומי, ותמשיך אחרי קיבוץ חניתה שממזרח ליישוב. "אני דורש, לא מבקש, שיקימו חומה כך ששועל לא יעבור משם. לא כל שכן אנשים, ובוודאי לא מחבלים", אמר נעמן. 

 

"בלי חומה הם ייכנסו היום מפה, מחר משם, ובצה"ל ימשיכו לומר 'אנחנו הגענו בזמן ולכדנו'. אני אומר לצה"ל שבפעם הבאה כשייכנסו מחבלים הם ייתפסו רק אחרי שיספיקו להרוג ולשחוט כאן אנשים", הפציר ראש המועצה.

 

הברחות, מסתננים וחתכים בגדר הצפונית

כוח צה"ל ירה לעבר חשוד שחצה את גבול לבנון

הברחה בכל יומיים: עלייה בתקריות בגבול לבנון

אותרו פגיעות בגדר הגבול. תיעוד: תקיפת רכב חיזבאללה   

 

עשרות מחפשי עבודה מגיעים לאזור דרום לבנון בסיוע מבריחים בתשלום. הם מצליחים לעבור את נקודות הפריסה של יוניפי"ל באזור נהר הליטני היות שהארגון וצבא לבנון לא עושים די כדי למנוע את התופעה. במקרים רבים חופפות הנקודות שבהן הם חוצים את הגבול לאזורים שבעבר היו מוקדי חדירת מחבלים ואירועים ביטחוניים.

 

במהלך החודשים האחרונים צה"ל תפס מסתננים בשישה אירועים שונים, בעת שחצו את הגדר או בסמוך אליה. אחרים נעצרו על ידי צבא לבנון. כל המסתננים שהגיעו עד היום למעט אחד, הוחזרו לשטח לבנון.

  

גבול הצפון (צילום: אביהו שפירא)
גבול הצפון(צילום: אביהו שפירא)

חן צור, תושב הקיבוץ השכן חניתה, התעורר מקולות הנפץ של פצצות התאורה שירה הצבא בזמן שחיפש את המסתנן. "חשבנו שאלה פצצות מרגמה אבל בדיעבד התברר שמדובר בחדירת מסתנן". צור הזכיר שלא מדובר במקרה הראשון: "בחודשיים האחרונים אנחנו רואים שגבול לבנון הולך ונפרץ. לדעתי, הממשלה לא נותנת הוראות נכונות לצבא". לדבריו, יש להחמיר באמצעים שננקטים כדי לעצור את מי שמנסה לעבור את הגבול: "אסור שמי שעובר את הגדר יצליח להגיע לצד השני כשהוא בחיים".

 

"פה זה לבנון", הוא מצביע על הגדר המקיפה את הקיבוץ כדי להראות את הקרבה הרבה, "ופה גן המשחקים שהבת שלי, אופיר, בת החמש, משחקת בו". צור חושד כי לא מדובר באדם שפעל בעצמו אלא בהכוונה מאורגנת: "האדם הזה לא חצה את הגדר בעצמו, הוא קיבל הוראות. ברור שבודקים אותנו. מחר זה לא יהיה מסתנן אלא משהו אחר".

 

הוא קשר את המקרים לתוכניות של חיזבאללה לכבוש יישובים בצפון במערכה הבאה והזהיר: "הם יכבשו פה יישובים שלמים, ישימו אותם כבני ערובה והממשלה תצטרך לרדת על הברכיים, או שבית הקברות בחניתה לא יספיק להכיל את כל הקברים החדשים".

 

חן צור, תושב קיבוץ חניתה (צילום: אביהו שפירא)
"מחר זה לא יהיה מסתנן". חן צור מקיבוץ חניתה(צילום: אביהו שפירא)

אורלי בוכריס, בעלת חברת קייטרינג משלומי, תיארה גם היא את תחושת הבהלה מקולות הנפץ שהעירו את התושבים לפנות בוקר. "חשבנו ששוב יורים קטיושות, אבל לא הייתה אזעקה". בניגוד לראש המועצה ושכניה, בוכריס דווקא מביעה אמון רב יותר בצבא: "ברור שיש חשש. אם המסתנן הגיע לבתים זה כבר לא צחוק, אבל ידענו שיש על מי לסמוך. אנחנו סומכים על הצבא ועל ראש המועצה".

 

גם היא העלתה את האפשרות שבפעם הבאה התרחיש עלול להיות מפחיד יותר: "אם מסתנן הגיע לתוך היישוב אז גם מחבל חמוש יכול. אני מצפה מהצבא שיעשה את מה שדרוש כדי שנרגיש בטוחים יותר".

 

ראש מועצת שלומי אינו היחיד שמוטרד מהמצב. משה דווידוביץ', ראש מועצת מטה אשר, שבה חברים יישובי גבול נוספים בהם חניתה, העומד גם בראש פורום יישובי קו העימות ופנה השבוע לרמטכ"ל כדי לקבל תשובות.

 

"שיתוף פעולה בין הרשויות המקומיות ששוכנות בקו העימות בצפון ובין צה"ל מוצלח והדוק. אנחנו סומכים על כוחות הביטחון שעושים לילות כימים כדי להבטיח את שלום תושבינו", אמר דווידוביץ'. "אך הביטחון של תושבי הצפון התערער משמעותית לאור הסכנה המוחשית שנובעת מתכיפות אירועי החדירה בתקופה האחרונה", הוסיף. גם דווידוביץ' קרא לפתרון המצב: "נדרשים מהלכים מהירים וחד משמעיים שיסיימו את התופעה המאיימת הזאת".

יישוב שלומי ()
"מסתנן שמגיע לתוך היישוב זה לא צחוק". הכניסה לשלומי
 

יחד עם זאת, יש מי שטוען שצה"ל פעל כמצופה. מנהל הקהילה בקיבוץ חניתה, סורל הרשקוביץ', לא מצא פגם בפעילות הצבא. "קיבלנו עדכונים מהירים מאוד. הבנו מה תמונת המצב, הבנו למה זה סגור. ההודעות יצאו כמו שצריך. אני חושב שהצבא עושה הרבה כדי להגן עלינו. אני חושב שאפשר לעשות עוד, אבל בסך הכל, עם תגובת כיתת הכוננות של היישוב, אני חושב שיש מענה".

 

סורל הרשקוביץ', מנהל קהילה קיבוץ חניתה (צילום: אביהו שפירא)
"כאן זה לא שוויץ". הרשקוביץ'(צילום: אביהו שפירא)

הרשקוביץ' רואה בתקרית הביטחונית שאירעה השבוע חלק משגרת החיים בקו הגבול: "אנחנו יישוב שחי על הגדר מ-1938, עוד לפני שהייתה גדר, כיישוב חומה ומגדל. ברור לנו שזה חלק משגרת החיים שלנו, אנחנו לא חיים בתל אביב", טען הרשקוביץ'. "אין פה תעודת ביטוח. מי שחי במדינת ישראל לא חי בשוויץ. אם אנחנו מצפים למציאות כמו בשוויץ אנחנו מתאכזבים ונלחצים, אבל אם אנחנו מבינים שזה חלק מההוויה של קיום מדינת ישראל, אז אני לא חושב שצריך להיות מצב של מתח תמידי ומצוקה".

 

מצה"ל נמסר כי בשבועות האחרונים התרחשו אירועים בודדים של חדירת מסתננים משטח לבנון לשטח ישראל. "כל אירוע מטופל בהתאם לנסיבותיו. ככלל, כל ניסיון חדירה לשטח ישראל מוביל לפעילות מבצעית מהירה של צה"ל במטרה למנוע חדירה בלתי מורשית לשטח המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים