מובטלי הקורונה: אלפי הונגרים מתגייסים לצבא
הונגריה מעודדת את האזרחים שאיבדו את פרנסתם בגלל הקורונה להתגייס ולפתח קריירה צבאית. אלפים פנו ללשכת הגיוס: "מחפשים הכנסה יציבה"
אלפי הונגרים שנותרו ללא עבודה בגלל משבר הקורונה החליטו להתגייס לצבא. האפשרות ליציבות תעסוקתית, ותוכנית ממשלתית שמאפשרת לפתח קריירה צבאית בקלות, גרמו להם להגיש בקשה לשירות.
הגיוס לצבא הוא אחת הדרכים של ממשלת הונגריה לצמצם את שיעור האבטלה. "מאז שהמשבר החל מספר בקשות הגיוס עלה ב-100%", מספר תמאש דורגו מלשכת הגיוס ההונגרית. הוא הוסיף שהונגריה ביצעה הקלות בהליך הגיוס. הוא מדגיש: "זה לא אומר שעכשיו קל יותר להתגייס, אלא שזה מהיר יותר".
אחרי בדיקה רפואית פשוטה יכולים ההונגרים להתחייב לשישה חודשים של הכשרה צבאית - בתשלום. לאחר מכן הם יוכלו לבחור לחזור לחיים האזרחיים או לפתוח בקריירה צבאית (בהנחה שבצבא מרוצים מהם). מלבד ההגנה על המולדת, והשתתפות במשימות בארצות זרות, חיילי הונגריה גם נקראים לדגל במצבי חירום כמו שיטפונות - או מגפות, כמו במשבר הקורונה. חוץ מקריירה צבאית "מסורתית" צבא הונגריה מחפש גם מהנדסים, עובדי טכנולוגיית מידע, נהגים ועובדי קייטרינג.
ויקטור אורבן, ראש הממשלה הלאומנית של הונגריה, מדגיש כבר זמן רב את החשיבות של חיזוק הצבא ההונגרי. עוד לפני המגפה הגדילה ממשלתו את תקציב הצבא. החלק מהתמ"ג שמוקדש לביטחון עלה מ-0.95% ב-2013 ל-1.21% ב-2019. אורבן שם דגש על חינוך פטריוטי בבתי הספר, והצבא ההונגרי הרחיב את תוכנית הצוערים שלו והחודש הודיע שיקים עוד עשרה בתי ספר צבאיים עד 2030. במשבר הקורונה הצבא ההונגרי התבלט בשטח ובין השאר סייע לבתי החולים.
כמו במדינות אחרות גם בהונגריה האבטלה זינקה בגלל משבר הקורונה. הנתונים האחרונים מלמדים שהאבטלה בהונגריה עלתה ל-4% באפריל. הפרשנים אומרים שייתכן שהמספר בפועל כפול, מכיוון שהעצמאיים עדיין לא הצהירו שאיבדו את עבודתם. לפי תחזית מעודכנת של ה-OECD הכלכלה ההונגרית, שגדלה ב-4.9% ב-2019, עלולה להתכווץ ב-8% השנה וב-10% בשנה הבאה, אם במדינה יהיה גל שני של קורונה.
כשהמצב קשה ויש חוסר ודאות, רבים קופצים על ההזדמנות לעבודה יציבה. גורם במשרד הביטחון ההונגרי אמר בשבוע שעבר על גל הבקשות להתגייס: "יש כבר 2,500 בקשות ו-900 כבר החלו את ההכשרה הבסיסית". הגיוס הוא אחד משלושה מסלולים שמקדמת הממשלה כדי לסייע למובטלי הקורונה, יחד עם עבודה במגזר הציבורי ובחברות ממשלתיות.
מאז שאורבן עלה לשלטון ב-2010 הוא שואף לבסס בהונגריה "חברה מבוססת עבודה", שמתחייבת "לספק עבודה ולא סיוע". דמי האבטלה החודשיים זעומים: בין 200 ל-350 אירו בלבד, תלוי במשכורת הקודמת. אחרי שלושה חודשים מפסיקים ההונגרים לקבל דמי אבטלה. "כל מי שמאבד את עבודתו בגלל הקורונה ישיג עבודה חדשה בתוך שלושה חודשים", הבטיח אורבן למובטלים החדשים.
מפקד בבסיס טירונים ליד העיר גיור, שנמצאת 120 ק"מ ממערב לבודפשט, אומר שרק חלק מהמתגייסים החדשים הצטרפו בגלל הקורונה. "רבים כבר חשבו להיות חיילים ביום מן הימים, אז המשבר רק נתן להם עוד 'פוש' לעשות את הצעד", הוא מסביר.
אחד הטירונים, פטר קמונדאי בן ה-27, מספר שלא קל להתרגל לחיים בצבא. "יש כאן שגרה יומית נוקשה, אבל הצד הפיזי הוא החלק הקשה ביותר". לפני משבר הקורונה קמונדאי הקים עסק של עיסוי רפואי. הוא אמר שהסגר שהוטל במדינה לא הותיר לעסק שלו סיכוי. "העדיפות העליונה שלי עכשיו היא שתהיה לי הכנסה יציבה מהמדינה, במיוחד כשאשתי אמורה ללדת בקרוב".
טירון נוסף, טייבור טוקיי, הוא מוסכניק לשעבר. הוא מספר שהוא החליט להתגייס ללא קשר למגפה, ואומר שעוד קודם הוא "הרגיש קצת אבוד". טוקיי בן ה-22 מוסיף: "עבדתי במקומות שונים כל חודש, רציתי משהו יציב".