שאיבת שומן: האם השומן חוזר לגוף עם הזמן?
שאיבת שומן היא פתרון ניתוחי להסרת עודפי שומן שהצטברו בגופנו, ואין דרך אחרת להסיר אותם. אילו גלגולים עבר הניתוח עד לשיטה שבה הוא מתבצע עכשיו - ושאלת השאלות - האם השומן עלול לחזור לגוף?
הקיץ הגיע השנה במלוא עוצמתו ועוד אחרי סגר הקורונה שמנע מאיתנו את שגרת הפעילות הגופנית. ההשפעה ניכרת בהצטברות שומנים חדשים באזורים שבהם כל אחד מאיתנו נוטה להשמין. אצל גברים השומן יצטבר בבטן ובמותניים ואצל נשים בירכיים החיצוניות והפנימיות ועוד.
האם שאיבת שומן היא הפתרון?
נתחיל בקצת היסטוריה, שאיבת השומן בגרסתה הראשונית פותחה על ידי מנתח יהודי - צרפתי בשם איב ג'רארד אילוז, בשנות ה-70 של המאה הקודמת בפריז. מאז עברה שאיבת השומן גלגולים ושכלולים רבים שמרביתם עסקו בבטיחות המטופל ובמניעת סיבוכים.
לשאיבות השומן הראשונות, אלו של המאה הקודמת, נלוו סיבוכים – נדירים אך חמורים – ובהם דימום, זיהום בעור, נמק מקומי ואף תסחיפים. כל אלה נעלמו מן העולם עם ההתקדמות המדעית והטכנולוגית של שאיבת השומן המודרנית. בנוסף, השאיבה בת ימינו מציגה שיפורים גם בתוצאה הקוסמטית המתקבלת. השאיבה מצליחה לסלק מן הגוף מצבור של שומן וגם ליצור חיטוב שלא קרה בעבר.
שאיבת השומן המודרנית מכונה שיטת HD. השאיבה מתבצעת בהחדרת צינורית עדינה דרך חתך זעיר המבוצע בעור אל רקמת השומן. צינורית השאיבה מוחדרת דרך העור אל מרבץ השומן בעודה מחוברת בקצה החיצוני שלה אל צינור ששואב את השומן על ידי ואקום ומוביל אותו אל מחוץ לגוף, כמעין שואב אבק עדין ודקיק.
לפני תחילת השאיבה עוברת רקמת השומן המיועדת להישאב הכנה שתפקידה להקל על השאיבה עצמה. הכנת השומן לשאיבה נעשית על ידי הצפתו בתמיסת סליין פיזיולוגית ותרופות נוגדות כאב ומונעות דימום (לידוקאין ואדרנלין). אזור השאיבה עובר גם חימום על ידי קרן לייזר המכווצת את העור שעוטף את השומן שנשאב.
באמצעות השיטה הזו מושגות המטרות הבאות:
1. פעולה כירורגית עדינה וקלה לרקמות הגוף, תוך מזעור עד למינימום של הסיבוכים.
2. ביצוע שאיבה ממוקדת מטרה המוציאה מהגוף שומן בכמות הרצויה, לא מעט מדי ולא הרבה מדי, תוך הותרת האזור שנשאב סימטרי והעור שמעל הדוק. ההחלמה משאיבת השומן המודרנית מהירה, ומאפשרת חזרה לפעילות סדירה בתוך ימים אחדים.
הדור החדש של שאיבות שומן
High definition liposuction לוקח את השאיבה המודרנית לשלב הבא. מדובר בהליך המשתמש בטכנולוגיית לייזר כדי להדק ולעצב את העור. זוהי טכניקת פיסול גוף מתקדמת המאפשרת למנתח להסיר את השומן הבלתי רצוי המקיף את השרירים כדי ליצור מראה אתלטי שרירי. כך למשל ניתן להשיג מראה של בטן חטובה או מותניים הדוקים.
השיטה פותחה כדי להתמודד עם המגבלות של טכניקות שאיבת השומן הישנות והמוכרות שמטפלות בהסרת שומן עמוק בלבד. הטכנולוגיה החדשה מאפשרת למנתחים להסיר שומן באופן המסתכל אל כלל מראה הגוף. בשיטה החדשה הסרת השומן אינה מוגבלת עוד לשכבה העמוקה, אלא כוללת גם את השכבות השטחיות.
בנוסף, נוספו שאיבות שומן לאזורים חדשים. באמצעות השאיבה הזו, המסתייעת בהידוק עור ניתן להמיס את השומן התת עורי בצוואר ולגרום להידוק העור בצוואר ולצידי הלסת בתהליך חימום מבוקר. השאיבה מיועדת בעיקר למצבורי שומן ממוקדים ולעודפי עור קלים. התוצאות המושגות מפתיעות באיכותן.
האם השומן חזר?
בדיון על שאיבת שומן נותרו שתי שאלות נפוצות שאינן משתנות עם הזמן. הראשונה, מתמקדת עדיין בסיבוכים האפשריים, והתשובה היא שישנן תופעות נדירות ובהן אודם מקומי וזיהום, תוצאה קוסמטית הנופלת מהמצופה ובעיקר תוצאה שאינה סימטרית, ושטח פני עור בלתי סדיר.
השאלה השנייה – האם השומן חוזר? לאחר שאיבת שומן קטנה, עד 1,000 גרם שומן נקי, לא צפויים שינויים בפיזור השומן בגוף גם אם עולים מעט במשקל. לא כך המצב לאחר שאיבת שומן גדולה יותר (מעל 2,000 גרם של שומן). במצב כזה עלייה מהירה ומשמעותית במשקל, הנובעת מאי הקפדה על תפריט מאוזן, תגרום לפיזור השומן באזורים חדשים ושונים בגוף. למשל, לאחר שאיבת שומן במותניים, השמנה משמעותית תגרור הצטברות שומן בשדיים או באזור הגב העליון אצל מי שקודם לכן מצבורי השומן שלו היו בבטן.
חשוב להדגיש שהשומן אינו "עונש משמיים". השומן חוזר אלינו דרך הפה. מי שמקפיד על תזונה נכונה, ולא עולה במשקל לא יצבור שומן חדש. מסיבה זו אני מסביר למטופלים ששאיבת שומן גדולה, שבה נשאבים כמה אזורי גוף, אינה תהליך שבו מסירים אחריות על ידי מסירת האחריות לגוף למנתח הפלסטי.
הכניסה לתהליך של שאיבת שומן היא מחויבות לשינוי בהרגלי האכילה והתזונה. כשאנו ממליצים למי שעובר שאיבת שומן להתכונן לשינוי בתזונה הכוונה אינה להיכנס למשטר צום וספורט מטורף. אבל גם לא להפך. השאיבה לא מאפשרת לחזור ולהתנפל על ערימות המתוקים, הפיצוחים, הלחם או הגלידות. היא נועדה להיפטר מהשומן הקיים ולחטב את האזור הרצוי, אך על המנותח מוטלת האחריות לשמור על התוצאות.
פרופ' איל וינקלר, מנהל מערך הכירורגיה הפלסטית בבי"ח מעייני הישועה; לשעבר יו"ר איגוד הפלסטיקאים בישראל