נפטר חתן פרס ישראל פרופ' זאב שטרנהל
פרופ' שטרנהל, מומחה בחקר פשיזם וחתן פרס ישראל למדעי המדינה, הלך לעולמו בגיל 85. הוא איבד את משפחתו בשואה, עלה לישראל בשנת 1951 ולחם כקצין בגולני. נודע כמתנגד חריף להתנחלויות ונפצע בפיגוע טרור יהודי. נשיא האוניברסיטה העברית: "אדם ישר, רודף שלום וצדק"
חתן פרס ישראל לחקר מדעי המדינה, פרופסור זאב שטרנהל, נפטר היום (ראשון) בגיל 85. פרופ' שטרנהל היה מומחה בעל שם עולמי בחקר פשיזם, ומחקריו זכו לתהודה ולהפצה ברחבי העולם. פרופ' שטרנהל עלה לישראל בשנת 1951, לאחר שאיבד את אביו, אמו ואחותו בזמן השואה. הוא נודע כמתנגד להתנחלויות ביהודה ושומרון, ואף היה המטרה של פיגוע טרור יהודי.
פרופ' דן אבנון, ראש החוג למדעי המדינה באוניברסיטה העברית, מסר כי "המחלקה למדע המדינה מודיעה בצער על מותו של פרופסור זאב שטרנהל, חתן פרס ישראל, מבכירי חוקרינו, מורנו ועמיתנו. זאב זכה להכרה אקדמית בינלאומית בזכות מחקריו אודות הפשיזם והלאומנות המודרנית. פרסומיו וספריו תורגמו לשפות רבות, ומשמשים חוקרים ותלמידים ברחבי העולם".
"אנו עדיין מעכלים את הבשורה העצובה", הוסיף. "אנו שולחים תנחומים לזיווה, טלי ויעל ומשתתפים בצערה העמוק של המשפחה".
נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ' אשר כהן: "אנו נפרדים היום בצער רב מפרופ' אמריטוס זאב שטרנהל, שהיה ממובילי החוקרים בתחום המחשבה המדינית בארץ ובעולם ומהחוקרים החשובים שהצמיחה האוניברסיטה העברית. מחקריו החדשניים במדע המדינה, שתורגמו לשפות רבות, הביאו, בין השאר, לשינוי משמעותי בקהילה המדעית בתפיסת תנועות אידאולוגיות בכלל ותנועות רדיקליות בפרט. הכרתי אדם ישר, רודף שלום וצדק. אני שולח את תנחומיי למשפחה, יהי זכרו ברוך".
ניצול שואה, קצין ומומחה בחקר פשיזם
פרופ' שטרנהל היה ניצול שואה, שאיבד במלחמת העולם השנייה את אביו שלחם בצבא הפולני ואת אמו ואחותו שנרצחו בידי הנאצים. הוא נמלט מגטו פשמישל שבפולין ביחד עם דודו ודודתו לעיר לבוב שבמערב אוקראינה, שם הסתתר. לאחר המלחמה עבר לצרפת ברכבת ילדים של הצלב האדום, ועלה לישראל עוד לפני שסיים את לימודיו, בשנת 1951.
במסגרת שירותו בצה"ל, היה קצין בדרגת סגן-משנה בחטיבת גולני, ופיקד על מחלקה במבצע קדש. לימים השתתף גם במלחמת ששת הימים, במלחמת יום הכיפורים ובמלחמת לבנון הראשונה.
בעבר ספג פרופ' שטרנהל ביקורת קשה על דברים שאמר בגנות ההתנחלויות ביהודה ושומרון. בספטמבר 2008 הוא אף היה מטרה לפיגוע של טרור יהודי, כשיעקב טייטל הניח מטען צינור בפתח ביתו שבירושלים. פרופ' שטרנהל נפצע באורח קל באירוע. בינואר 2013 הורשע טייטל בביצוע המעשה ובשורת מקרים נוספים, בהם רצח שני פלסטינים.
פרופ' שטרנהל זכה בפרס ישראל לחקר מדע המדינה בשנת 2008, ונבחר כחבר האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים בשנת 2010. בשנת 2010 נבחר כחבר האקדמית הלאומית הישראלית למדעים, ובשנת 2016 נבחר כחבר האקדמיה האמריקנית לאמנויות ולמדעים. הוא הותיר אחריו את רעייתו זיוה, מרצה לאדריכלות, שתי בנות – טלי ויעל, ונכדים.
עבודתו האקדמית של שטרנהל חיברה בין פוליטיקה, היסטוריה ופילוסופיה פוליטית ומשלבת ביניהן. בשנת 1969 קיבל את הדוקטורנט שלו, ומונה למרצה למדע המדינה באוניברסיטה העברית. הוא כיהן כמנהל המכון למחקר חברתי על שם לוי אשכול בשנים 1975–1977, וכראש המחלקה למדע המדינה בשנים 1975–1978.
בשנת 1976 מונה לעורך משותף של כתב העת Jerusalem Quarterly, תפקיד בו נשא עד 1990. ב-1982 מונה לפרופסור מן המניין באוניברסיטה. ב-1989 הופקד על הקתדרה על שם לאון בלום למדע המדינה באוניברסיטה העברית והתמנה לחבר מערכת כתב העת History and Memory. ב-1996 הפך לחבר מערכת של כתב העת Journal of Political Ideologies. הוא פרש לגמלאות בספטמבר 2003.