אחרי הפניות מהליכוד: מבקר המדינה הודיע שלא יבדוק את התנהלות מנדלבליט
מתניהו אנגלמן הודיע לח"כ קרעי שדרש לבדוק את סוגיית מינויו של היועץ המשפטי לממשלה כי הנושא נבדק לעומק כבר ב-2016. "מבקר המדינה אינו ערכאת ערעור על החלטות בית המשפט", כתב
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, הודיע היום (ראשון) לחבר הכנסת שלמה קרעי (הליכוד) כי אין בכוונתו לפתוח בבדיקה בעניין התנהלותו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. זאת חרף דרישת ח"כים מהליכוד.
במכתב שנשלח לקרעי על ידי ראש המטה של המבקר, עו"ד עדן ביזמן, פורטו הטעמים להחלטה, ובהם העובדה שסוגיית מינויו של מנדלבליט לתפקיד היועמ"ש נידונה לעומקה בעתירה שהוגשה לבית המשפט העליון ב-2016 והוכרעה על-ידו.
"במקרה מהסוג הנ"ל סייג חוק מבקר המדינה את סמכויות המבקר כנציב תלונות הציבור, כך שבתלונה על עניין שבית המשפט הכריע בו לא ייערך בירור", כתב ביזמן. "היות שכך, מבקר המדינה כפוף להחלטות ולכללים היוצאים מבית המשפט העליון והוא אינו מהווה ערכאת ערעור על החלטות בית המשפט", לשון המכתב.
באשר לטענות בדבר התנהלותו של היועץ המשפטי לממשלה מול פרקליט המדינה דאז, שי ניצן, צוין במכתב כי בחוק נציבות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות קבע המחוקק כי מבקר המדינה יעסוק בביקורת מערכתית, ולא פרטנית, בעניין פעילות מייצגי המדינה בערכאות, ובכללם היועץ המשפטי לממשלה. בנושאים פרטניים, פעילות מייצגי המדינה בערכאות אמורה להיבחן ע"י גורמים אחרים.
בבחינת מכלול הנסיבות ולאור הטעמים שפורטו במכתב, סבור מבקר המדינה כי אין המוסד לביקורת המדינה אמור להידרש לסוגיה בעת הזו.
ח"כ קרעי צייץ בתגובה להחלטה כי "המבקר מועל באמון הציבור בעניין הזה. מבקר המדינה טועה ומטעה. לפי תשובתו יתכן וכלל לא קרא את מכתבי. לא לחינם הסכימו כל חברי הוועדה לביקורת המדינה כי יש לפתוח בבדיקה. טענותיי נגעו בדיוק למה שלא היה בפני השופטים בהכרעתם. אין חולק לגבי כך שעילת סגירת התיק לא הייתה ידועה להם ולוועדת האיתור. אינני מבין את החשש של המבקר לפתוח בבדיקה, מדובר במתן לגיטימציה להפקרות ולפריעת חוק. אם המבקר לא מסוגל לבדוק, נדאג לעשות זאת במסגר הכלים הפרלמנטריים העומדים לרשותנו. אמשיך לפעול לגילוי האמת, לניקוי האורוות ולהשבת אמון הציבור במערכת המשפט".
ביום שני שעבר הגיע אנגלמן לדיון של הוועדה לביקורת המדינה כדי לערוך סקירה על פעילות משרדו, אך בליכוד החליטו לנצל את הופעתו כדי לדרוש ממנו לבדוק את התנהלות היועמ"ש, בהתאם לקו שמנהלת המפלגה במקביל למשפטו הפלילי של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
"לא שבאתי ללכלך בדיון הזה", אמר לו מיקי זוהר (הליכוד), "אני רוצה להביע בפניך את עמדתי בעניין מינויו של היועמ"ש, שמתברר במינוי בעייתי ביותר. אנחנו למדים שתיקו נסגר מחוסר ראיות או מקשיים ראייתיים, ולא מחוסר אשמה. סיבת סגירת התיק היא סיבה מספיק חמורה כדי למנוע מאדם להיות בראש התביעה הכללית".