מנהרה של 100 ק"מ: מאיץ החלקיקים העתידני
"מפעל לחלקיקים אלוהיים" מתחת לאירופה: הפרויקט, בעלות 26 מיליארד דולר, יושלם תוך לפחות 30 שנה. המטרות והמחלוקות
צעד משמעותי בדרך להקמת מאיץ החלקיקים הגדול בעולם: מועצת סרן, המרכז הגדול בעולם לחקר חלקיקים, החליטה לתמוך ביוזמה למאיץ חלקיקים גדול יותר מהנוכחי, עם מנהרה מעגלית באורך 100 ק"מ מתחת לאירופה.
מאיץ החלקיקים המעגלי והעתידני, שמכונה FCC, אמור על פי התכנון להיות גדול פי 4 מהמאיץ הנוכחי LHC, ועוצמתו צפויה להיות פי 6 מזה של הנוכחי. המאיץ יאפשר למדענים בין היתר לחקור את החלקיק האלוהי בוזון היגס בדיוק רב יותר וייתכן שגם לאפשר הגעה לתובנות חדשות בנוגע לחומר האפל.
פרופ' ג'ון באטרוורת' אמר למועצת סרן כי "זו משימת חקר אמיתית. כולם מסכימים שזה מה שאנחנו צריכים לעשות". הנוכחים הצביעו פה אחד בעד הפרויקט, והמנהל פביולה ג'איונטי אמר כי מדובר ב"יום היסטורי" לפיזיקת החלקיקים ברחבי העולם.
אבל יש התוהים אם ההבטחה המדעית מצדיקה את סכום העתק שאמור להיות מושקע בפרויקט - 26 מיליארד דולר - ובקהילה המדעית יש מי שמכנים זאת "בזבוז כספים". לדבריהם, אפשר היה להשקיע במקום זאת כספים בהקמת רדיו-טלסקופ על הירח או במזהה גלים גרביטציוניים בחלל.
פרט לבחינת הפן הכלכלי, יחל גם סקר גיאולוגי כדי לבחון שאין למשל אגמים תת-קרקעיים באזור ז'נבה שעלולים להוביל לצורך בבחינה מחדש של התוכנית, שכוללת מנהרה ארוכה באורך 100 ק"מ מתחת לשווייץ ואירופה. לשם השוואה, אורכו של המאיץ הנוכחי 27 ק"מ "בלבד".
בכל מקרה, אין ודאות שהפרויקט אכן ייצא לדרך. יהיה צורך בגיוס כספים ממדינות האיחוד האירופי וממדינות אחרות במועצת סרן, כמו בריטניה, כדי לאפשר את בניית המאיץ החדש - לצד הבטחת מימון הפעולות בעשרות השנים הקרובות. אם יתקבל אישור למימון, הבנייה עשויה לצאת לדרך תוך עשור והיא צפויה להימשך עשר שנים, כך שהמאיץ לא צפוי להיות מבצעי לפני 2040.
ההחלטה לבנות את המאיץ המעגלי FCC התקבלה אל מול הצעות אחרות שהועלו בנוגע לשאלה מה לעשות כשהמאיץ LHC ישבוק חיים, בעוד כעשור. בין היתר הועלתה אפשרות לבניית מאיץ ארוך וישר, שחלק סברו כי הוא אופציה בטוחה יותר בגלל האפשרות להארכתו בשלבים. זאת, בניגוד למאיץ המעגלי שגודלו חייב להיקבע בתחילת הבנייה. למאיץ מעגלי יש יתרון בכך שיכולים להיעשות בו יותר ניסויים באותה המנהרה.
המאיץ ייבנה בשלבים. בשלב הראשון של ה-FCC, שעלותו 11 מיליארד דולר, יהיו התנגשויות בין אלקטרונים לפרוטונים. אחר כך יחלו התנגשויות בין אלקטרונים לבין גרעיני אטום כבדים יותר והמטרה היא שבשנות החמישים של המאה הנוכחית הוא ירסק פרוטונים באמצעות אנרגיה של 100 טרה-לקטרון-וולט, פי 6 מהיכולת המקסימלית של LHC.
בסרן אמרו כי המאיץ אמור להיות סוג של "מפעל היגס" - יספק חלקיקים אלוהיים שהתגלו לראשונה על ידי המאיץ ב-2012, כדי להעניק למדענים אפשרות למבט מעמיק עליהם.