נציגי ירדן, האו"ם והאיחוד האירופי בעצרת הפלסטינית נגד הסיפוח: "יהיו השלכות"
אלפים בודדים הגיעו לעצרת ביריחו המהווה את אות הפתיחה של קמפיין הרשות נגד תוכניות הסיפוח של ישראל. בפת"ח אמרו שצה"ל פרס מחסומים כדי לדלל את כמות המשתתפים. השגריר הירדני ברשות: "הסיפוח לא יעבור בלי תגובה". שליח האו"ם מלדאנוב: "הסיפוח מנוגד לחוק הבינלאומי"
אלפים בודדים הגיעו אחר הצהריים (יום ב') ליריחו כדי להשתתף בעצרת המרכזית שארגנה הרשות הפלסטינית נגד תוכניות הסיפוח של ישראל. מדובר באות הפתיחה של הקמפיין הפלסטיני שנועד להביא לעצירת החלת הריבונות באמצעות הפעלת לחץ מקומי ובינלאומי על ישראל. בעצרת השתתף ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה כמו גם נציגים מירדן, האו"ם והאיחוד האירופי.
בפת"ח אמרו כי צה"ל פרס מחסומים בכניסות וביציאות בשכם ויריחו ומנסה להשיב את האוטובוסים חזרה לערים במטרה לדלל את כמות המשתתפים.
שגריר ירדן ברשות הפלסטינית, מוחמד אבו וונדי, נאם בעצרת ואמר: "ירדן מאמינה בהשגת השלום באזור, וכן בהקמת מדינה פלסטינית. ירדן מתנגדת באופן נחרץ לסיפוח. צעד זה מהווה פגיעה בחוק הבינלאומי, פגיעה בזכויות הפלסטינים, והוא לא יעבור בלי תגובה. לתהליך הסיפוח יהיו השלכות על היחסים בין ישראל וירדן. ירדן תנקוט בכל הצעדים שעומדים לרשותה. אנו פועלים ונפעל במטרה להחזיר את המשא ומתן בין הישראלים לפלסטינים".
נציג האיחוד האירופי, סוון קוהן פון-בורגסדורף, שנאם גם הוא הוסיף: "תהליך הסיפוח יפגע ביחסינו עם ישראל. נקטנו צעדים דיפלומטיים עם כלל הגורמים הנוגעים בדבר להפסקת תהליך הסיפוח. האיחוד ימשיך לתמוך בעקרון פתרון שתי המדינות לשני העמים. אם ישראל תיישם את תוכנית הסיפוח, האיחוד האירופי יגיב על כך".
שליח האו"ם ניקולאי מלאדנוב נאם בעצרת וקרא לקהל לקיים דקת דומיה לזכרו של איאד אלחאלק, שנורה למוות במזרח ירושלים בידי שוטרים. לאחר מכן נשא דברים והתייחס להחלת הריבונות. "האו"ם מאמין שתכנית הסיפוח נוגדת את החוק הבינלאומית", אמר. "התוכנית תחסל את רצון הפלסטינים בהקמת מדינה פלסטינית. עלינו לנקוט פעולה כדי לחזור למשא ומתן בין ישראל והפלסטינים לשם השגת שלום והקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל. האו"ם לעולם לא יוותר על הרצון הזה".
במחסום חמרה בבקעה ליד יריחו החלו הפרות סדר וחסימת הכביש המוביל למחסום על ידי עשרות מפגינים פלסטינים שיידו אבנים לעבר חיילים במחסום. כוחות צה"ל נמצאו במרחק של מאה מטרים מהם וירו לעברם רימוני גז מפעם לפעם. אין נפגעים.
הרשות הפלסטינית מייחסת חשיבות רבה לעצרת הזו משום שהיא מהווה בפעם הראשונה מבחן כוח ליכולתה להניע המונים למאבק בסיפוח.
לפיכך, ארגן פת"ח מערך היסעים נרחב מכלל מחוזות הגדה המערבית, כדי להביא למקום כמה שיותר אנשים - חרף התפשטות נגיף הקורונה. הוועדות המקומיות של פת"ח אחראיות מצידן על גיוס הקהל.
למרות שמדובר בעצרת שמאורגנת על ידי פת"ח, מרבית המפגינים הקפידו להניף רק את דגלי פלסטין ולא את דגלי פת"ח הצהובים. חמאס ושאר הפלגים הפלסטיניים אינם משתתפים בעצרת.
מי שאמון על העצרת ועל הקמפיין כולו הוא בכיר ההנהגה הפלסטינית ג'יבריל רג'וב. הפלסטינים הדגישו כי העצרת תתקיים במסגרת מגבלות הקורונה.
הפלסטינים הזמינו לעצרת את שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלאדנוב וכן דיפלומטים זרים נוספים. בעצרת צפויים להשתתף גם שרים פלסטינים ובכירי ההנהגה. אבו מאזן לא יגיע לאירוע, אולם הוא פרש את חסותו עליו.
ראש הממשלה הפלסטיני: סיפוח - איום קיומי עלינו
מדובר בעצרת הראשונה שכאמור פותחת את קמפיין המחאה הפלסטיני נגד הסיפוח. הפלסטינים, נזכיר, מתנגדים ל"עסקת המאה" האמריקנית, ומסרבים לדון על בסיסה עם ישראל, שמצידה מתקדמת לעבר סיפוח חד-צדדי של חלקים משטחי יהודה ושומרון ובקעת הירדן.
מוקדם יותר החודש אמר ראש הממשלה הפלסטיני אשתייה כי אם ישראל תספח שטחים ביהודה ושומרון, "הרשות הפלסטינית תנקוט צעדים להכרזה על מדינה פלסטינית בגבולות 1967 שבירתה ירושלים המזרחית". בשיחה עם עיתונאים מכלי תקשורת בינלאומיים ברמאללה, הוא הבהיר כי הרשות "תחל בקמפיין לקבלת תמיכה בינלאומית והכרה מהקהילה הבינלאומית במהלך". לדבריו, סיפוח ישראלי בגדה המערבית הוא איום קיומי על הפלסטינים.
השר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית חוסיין א-שייח, שאחראי על הקשר עם ישראל, אמר החודש בריאיון ל"ניו יורק טיימס" כי הפלסטינים יפרקו את הרשות אם ישראל תבצע את הסיפוח. לדבריו, "או שהם ייסוגו ממסלול הסיפוח ואז דברים ישובו להיות מה שהיו – או שהם יהפכו להיות הכוח הכובש על כל הגדה המערבית".
הדרג המדיני בישראל, נזכיר, עדיין לא חשף בפני צה"ל את מפות הסיפוח ואת עיקרי התוכנית הנרקמת, שאמורה לצאת לדרך ב-1 ביולי. בינתיים, במערכת הביטחון מאיצים את ההכנות לתרחיש של סיפוח, שלפי ההערכות צפוי להגביר את המתיחות ביהודה ושומרון ואולי אף להביא להסלמה ולאירועי טרור.