הערכה: היועמ"ש לא יורה על חקירת ההדלפות מ"קבינט הקורונה"
מנדלבליט נוטה שלא להורות על פתיחה בחקירת הדלפת הקלטת חילופי העמדות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לראש השב"כ נדב ארגמן בנושא איכוני הטלפונים הניידים. כמו כן, הוא לא צפוי להורות על בדיקות פוליגרף. מוקדם יותר אמר נתניהו: "זה דבר חמור ביותר"
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט נוטה שלא להורות על פתיחה בחקירת הדלפות מ"קבינט הקורונה" ולא על עריכת בדיקת פוליגרף בנושא. מדובר בהקלטת חילופי עמדות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לראש השב"כ נדב ארגמן שפרסם אמש (יום א') עמית סגל בחברת החדשות.
מוקדם יותר היום, בפתח ישיבת "קבינט הקורונה", התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו להקלטות מתוכו בנושא איכוני השב"כ, וקרא לפתוח בחקירה: "אני לא זוכר בכל שנותיי כראש הממשלה שנעשה דבר כזה. לא מתוך ישיבת ממשלה ולא מתוך כזה קבינט קורונה, דיון עם ראש השב"כ, זה דבר חמור ביותר. אני מבקש מכל הגורמים לרבות היועץ המשפטי לממשלה, לאפשר חקירה יסודית. אסור לנו שהדבר הזה ישתרש".
עד כה, בהחלטות מסוימות - כולל זו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לחקור הדלפות - קבע היועץ המשפטי לממשלה כי חקירה בגין הדלפות תיפתח רק בהתקיים הנסיבות המצדיקות זאת מבחינה משפטית. בעבר כתב יועצו הבכיר של מנדלבליט, עו"ד גיל לימון: "יש לבחון כל מקרה ומקרה על פי כלל האינטרסים הרלוונטיים ועל פי תוחלת החקירה, ובהתאם לכך לקבל החלטה לגביו".
לדברי היועץ המשפטי לממשלה, בשל חשיבות חופש העיתונות, חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת - יש לבחון עוד בטרם החלטה על פתיחה בחקירת הדלפות האם ההדלפה פגעה באינטרסים חיוניים של המדינה ובשמירה על ביטחונה. כמו כן, מנדלבליט הדגיש כי חופש העיתונות, חופשי הביטוי וזכות הציבור לדעת הם עקרונות בסיסיים במשטר דמוקרטי ולכן המדיניות בנוגע להעמדה לדין בכל הנוגע לפרסום מידע היא "זהירה ומצומצמת".
מנדלבליט אמר עוד כי "ככל שההדלפה הנטענת הובילה לפגיעה באינטרס הציבורי משמעותי במיוחד וכבד משקל, תגבר הנטייה לפתוח בגינה חקירה פלילית".
על פי הנחיות היועץ , חקירות בנוגע להדלפות ייפתחו במקרה שההדלפה גרמה נזק מובהק שפוגע באינטרס ביטחוני או בחיי אדם; במקרה שנחשפו שיטות פעולה או מקור מודיעיני בשל ההדלפה, ובמקרה שפרסום המידע שיבש חקירה בצורה מהותית.
על-פי הפרסום אמש, ל"קבינט הקורונה" אין מעמד וסיווג כמו הקבינט המדיני-ביטחוני והוא אינו עוסק בדרך כלל בנושאים מסווגים.
נזכיר כי אחת ההדלפות הידועות ביותר מדיוני הקבינט המדיני-ביטחוני הייתה של מצגת מסווגת של צה"ל שפורסמה במהלך מבצע צוק איתן. ההדלפה יוחסה אז לגורם ממשלתי רם דרג שנכח בדיונים - אך היא לא נחקרה מעולם. כמו כן, קריאות לפתיחה בחקירת ההדלפה נדחו על-ידי היועץ המשפטי לממשלה דאז יהודה וינשטיין.
תוכן המצגת פורסם על רקע הדיונים הרגישים בקבינט לנוכח העובדה שבקבינט היו מי שדרשו כיבוש הרצועה והכנעת חמאס. לפי צה"ל, השתלטות כוללת על רצועת עזה הייתה מובילה לאבידות רבות ולסיכון השלום עם ירדן ומצרים. בעקבות הפרסום התרעמו שרים בממשלה וקראו, כאמור, לפתוח בחקירת ההדלפה.