השרים סיכמו: הקנס על אי-עטיית מסכה יעלה ל-500 שקלים
קבינט הקורונה דן בהגברת האכיפה והחליט, בין היתר, להעלות את גובה הקנס על אי-עטיית מסכה במרחב הציבורי. ביממה החולפת: שיא בכמות הקנסות לאזרחים ללא מסכה
קבינט הקורונה אישר היום (שני) כי הקנס על אי-עטיית מסכה יעלה מ-200 שקלים ל-500 שקלים. הגדלת הסכום כפופה לאישור "חוק הקורונה", שהדיונים עליו בוועדת החוקה של הכנסת יחלו מחר.
מלשכת ראש הממשלה נמסר כי חברי קבינט הקורונה דנו בהצעות שגובשו ע"י המל"ל, בהמשך לפורום המנכ"לים שהתכנס אתמול. הובהר כי יעד המדיניות הוא להביא להאטה משמעותית בקצב התחלואה ולהקטנת סיכוני התמותה, תוך פגיעה מינימלית במשק ובשגרת החיים.
הקבינט החליט על הצעדים הבאים:
1. תוקם מנהלת אכיפה ארצית במשרד לביטחון פנים שתפקידיה יהיו הכוונה, הנחייה, תיאום ותכלול כל רשויות האכיפה.
2. הוחלט להגדיל את גובה הקנסות. סכום הקנס על אי-עטיית מסכה יעלה ל-500 שקלים.
3. תגבור האכיפה בפקחי הרשויות המקומיות.
4. בדיקה לאלתר של רשימת היישובים הדורשים הכרזה על אזורים מוגבלים בכל מקרה שבו מזוהה עלייה בתחלואה (בפרמטרים שנקבעו).
5. הגנה על אוכלוסיות הסיכון - המשך בדיקות ומיגון במרכזים לקשישים.
6. בחינה עם נציב שירות המדינה של חזרה לעבודה בקפסולות.
7. אושרה פעילות בתי הספר של החופש הגדול והקייטנות הפרטיות.
במקביל, מנתונים שפרסמה המשטרה עולה כי מאז תחילת המאבק בנגיף הקורונה לפני כשלושה חודשים ועד היום ניתנו על ידי המשטרה 75,652 דו"חות. ביממה החולפת ניתנו 1,583 דו"חות, כשרובם המוחלט (1,555) בגין אי-עטיית מסכה במרחב הציבורי- הכמות הגבוהה ביותר מאז כניסת ההוראה בנושא המסכות לתוקפה.
מ"מ מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, קיים היום הערכת מצב מיוחדת עם מפקדי המחוזות וראשי אגפים במשטרה בנושא הגברת האכיפה המשטרתית. ניצב כהן הנחה כי בכל מחוז משטרתי ברחבי הארץ יפעל כוח משימה בכל שעות היממה, שיכלול עשרות שוטרים לצד מפקחים שיופעלו בהתאם לצרכים ולהערכות המצב שיתקיימו ברמה המחוזית.
עוד הנחה מ"מ המפכ"ל כי האכיפה תתמקד בחובת עטיית המסכות במרחב הציבורי, מניעת התקהלויות אסורות, פעילות של בתי עסק בניגוד לתקנות וביצוע בקרות ואכיפת הפרות הנוגעות לחובת הבידוד והדיווח. במקביל, המשטרה נערכת בימים אלו להקמת מנהלת תיאום של אכיפת תקנות הקורונה בהתאם להנחיות הדרג המדיני.
בפתח ישיבת קבינט הקורונה ועל רקע העלייה בתחלואה, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי השרים ידונו בכמה דרכי פעולה אפשריות, ובין היתר "בדברים שקשורים בהגבלת ההתקהלויות - צעד מאוד חריף, אני מציע שנשקול אותו, נראה אם אנחנו נזדקק לו ומתי נזדקק לו, ויש לו כמובן השלכה על פעולות מסויימות שאישרנו אותן".
בדיון אישר קבינט הקורונה פה אחד את הצעת משרד הבריאות, האוצר והביטחון לקביעת תרחיש הייחוס - תרחיש המבטא את יכולת ספיקת המערכת ולא תחזית חולים. הגדרה זו תנחה את הממשלה על ההיערכות וההצטיידות של מערכת הבריאות. בעקבות זאת הוחלט להיערך לתוספת של 2,000 מונשמים מקורונה ול-2,000 מונשמים ממחלות אחרות.
תרחיש הייחוס של משרד הביטחון, שאושר על ידי שר הביטחון וראש הממשלה החליפי, בני גנץ והוצג על ידי ממלא מקום ראש רח"ל, אל"מ (במיל') נוחי מנדל, כולל היערכות לעד 2,500 מונשמים, 7,500 מאושפזים, 125 אלף חולים ומאות רבות של מתים.
גם בהודעת משרד הביטחון הודגש כי התרחיש מתבסס על מודלים שלקחו בחשבון תרחישי קיצון מהעולם ולא מדובר בתחזית, אלא בתרחיש שאליו ממליצים להיערך מבחינת הכלים שברשות המדינה. ראש הממשלה נתניהו אמר כי יש לעשות את כל פעולות המניעה הנדרשות כדי לא להגיע לתרחיש הייחוס.
ראש הממשלה פירט את אותן דרכי פעולה אפשריות, שכוללות "הגברה דרמטית של האכיפה, ובכלל זאת הגדלת הקנסות, מינהלת אכיפה ריכוזית תחת המשרד לביטחון הפנים ורתימת כל הכוחות וכוחות נוספים למשימת הפיקוח והאכיפה". כבר היום נראו שוטרים באוטובוסים.
בנוגע לאיכוני השב"כ אמר נתניהו: "אנחנו יודעים שהנושא הזה הוא בעייתי, אבל מנגד אנחנו יודעים גם שהוא תרם לנו רבות לריסון המגפה, ונראה כיצד אנחנו יכולים להתגבר על הבעיות על מנת להשיג הורדה של התחלואה".
מחר בצהריים תחל כאמור ועדת החוקה בראשות ח"כ יעקב אשר להכין לקריאות שנייה ושלישית את "חוק הקורונה", אשר אמור להחליף את התקנות לשעת חירום שהטילו מגבלות שונות למשך עשרת החודשים הקרובים.
החוק כולל בין היתר את ההכרזה על מצב חירום בשל הקורונה ואת סמכות הכנסת לבטלה, את תקנות הגבלת הפעילות, תקנות הגבלת מספר העובדים, תקנות אזור מוגבל ואת תקנות שעת חירום (אכיפה) המגדירות את העבירות בגין הפרת הוראות ואת הקנסות שבצידן.