תשעה ימים לסיפוח: בכירי הבית הלבן ייפגשו השבוע
צמרת הממשל האמריקני תתכנס השבוע לדיון על תוכנית נתניהו להחיל ריבונות ב-1 ביולי, ייתכן שגם טראמפ יצטרף. תיבחן אפשרות לאשר סיפוח לשטח קטן יותר מהמתוכנן. בעקבות ההתנגדויות במדינות ערב ובאירופה, השאלה המרכזית בפגישה: האם הסיפוח יקדם את תהליך השלום?
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו, יועצו וחתנו של הנשיא ג'ארד קושנר, והשליח למזרח התיכון אבי ברקוביץ', ייפגשו השבוע עם השגריר בישראל דייוויד פרידמן לדיון על תוכניות הסיפוח של הממשלה. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, ייתכן שגם הנשיא דונלד טראמפ יצטרף לשיחות.
בכיר אמריקני אמר אמש (שני) כי הצוות שעוסק כבר חודשים ארוכים בתוכנית השלום שגובשה על-ידי צמרת הממשל תוהה אם החלת הריבונות אכן תקדם את השלום - והפגישה הקרובה תעסוק בכך.
לפי גורם המעורה בפרטים, בכירי הממשל האמריקני צפויים לדון אם מוטב להחיל ריבונות קודם כל על התנחלויות סמוכות לירושלים במקום על 30% משטחי יהודה ושומרון כפי שנתניהו תכנן. הגורם אמר כי ממשל טראמפ עדיין לא פוסל לחלוטין סיפוח נרחב יותר, אך בוושינגטון חוששים שישראל תתקדם מהר מדי - ותפגע בסיכוי שהפלסטינים יסכימו לדון בכלל בפרטי התוכנית שהוכרזה כבר בינואר האחרון.
השליח ברקוביץ' קיבל לאחרונה שיחות טלפון ממדינות ערב ומאירופה בנושא, אך בינתיים בצד האמריקני מודים שאף אחד לא הציע רעיונות טובים יותר ממה שכבר עלה.
כזכור, בגיבויו של טראמפ, ראש הממשלה בנימין נתניהו סימן את 1 ביולי כתאריך שבו ישראל תכריז על בקעת הירדן כחלק משטחה - והדבר גרר התנגדויות מהרשות הפלסטינית, דרך ירדן ועד האיחוד האירופי.
בארה"ב חוששים שרעיון הסיפוח יפגע ביחסיה של ישראל עם ירדן ומדינות המפרץ שבשנים האחרונות נפתחות כלפיה יותר. הגורם הדגיש כי בוושינגטון לא מוכנים לוותר על הקונצנזוס בממשלת האחדות - ודורשים ששר הביטחון בני גנץ יסכים למהלך שנתניהו מקדם.
נציגי ירדן, האו"ם והאיחוד האירופי נגד הסיפוח: "יהיו השלכות"
מוקדם יותר אתמול הגיעו אלפים בודדים ליריחו כדי להשתתף בעצרת המרכזית שארגנה הרשות הפלסטינית נגד תוכניות הסיפוח של ישראל. מדובר היה באות הפתיחה של הקמפיין הפלסטיני שנועד להביא לעצירת החלת הריבונות באמצעות הפעלת לחץ מקומי ובינלאומי על ישראל. בעצרת השתתף ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה כמו גם נציגים מירדן, האו"ם והאיחוד האירופי.
שגריר ירדן ברשות הפלסטינית, מוחמד אבו וונדי, נאם בעצרת ואמר: "ירדן מאמינה בהשגת השלום באזור, וכן בהקמת מדינה פלסטינית. ירדן מתנגדת באופן נחרץ לסיפוח. צעד זה מהווה פגיעה בחוק הבינלאומי, פגיעה בזכויות הפלסטינים, והוא לא יעבור בלי תגובה. לתהליך הסיפוח יהיו השלכות על היחסים בין ישראל וירדן. ירדן תנקוט בכל הצעדים שעומדים לרשותה. אנו פועלים ונפעל במטרה להחזיר את המשא ומתן בין הישראלים לפלסטינים".
נציג האיחוד האירופי, סוון קוהן פון-בורגסדורף, שנאם גם הוא - הוסיף: "תהליך הסיפוח יפגע ביחסינו עם ישראל. נקטנו צעדים דיפלומטיים עם כלל הגורמים הנוגעים בדבר להפסקת תהליך הסיפוח. האיחוד ימשיך לתמוך בעקרון פתרון שתי המדינות לשני העמים. אם ישראל תיישם את תוכנית הסיפוח, האיחוד האירופי יגיב על כך".
שליח האו"ם ניקולאי מלאדנוב נשא דברים גם כן בעצרת ובפתח דבריו קרא לקהל לקיים דקת דומיה לזכרו של איאד אלחאלק, שנורה למוות במזרח ירושלים בידי שוטרים. לאחר מכן נשא דברים והתייחס להחלת הריבונות. "האו"ם מאמין שתוכנית הסיפוח נוגדת את החוק הבינלאומי", אמר.
"התוכנית תחסל את רצון הפלסטינים בהקמת מדינה פלסטינית. עלינו לפעול כדי לחזור למשא ומתן בין ישראל והפלסטינים לשם השגת שלום והקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל. האו"ם לעולם לא יוותר על הרצון הזה".