הוועדה אישרה החזרי מס רטרואקטיביים לנתניהו בשווי הקרוב למיליון שקל
ועדת הכספים אישרה את בקשת ראש הממשלה להחזר מס. סמוטריץ': "אנחנו לא יכולים להיות מנותקים". מיקי זוהר תקף את היועצת המשפטית של משרד רה"מ, ש"ממררת את חייו", כלשונו. ח"כ מיקי לוי השיב: "תתבייש". נציגי כחול לבן נעדרו מההצבעה
ועדת הכספים של הכנסת אישרה בצהריים (יום ג') את בקשת משרד ראש הממשלה להחזר מס רטרואקטיבי מקופת המדינה עבור בנימין נתניהו. על-פי נוסח החלטת הוועדה, מס הכנסה שהוטל על ראש הממשלה עד 31 בדצמבר 2017, בשל הכנסה שנובעת מתשלומי טובות הנאה הניתנות לו מתוקף תפקידו, יהיה על חשבון אוצר המדינה. לפי הערכת כלכליסט, שווי ההטבות הכולל קרוב למיליון שקל.
מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ אמר בתגובה כי "ועדת הכספים קבעה: אין חוק אחד לנתניהו וחוק אחר לכל השאר. בדיון שהתקיים היום בוועדת הכספים של הכנסת התברר כי מעולם לא הוטל מס על ראש ממשלה בישראל - חוץ מנתניהו. ההחלטה של ועדת הכספים עושה סדר בנושא וקובעת שהיחס לנתניהו יהיה בדיוק כמו כל ראש ממשלה אחר - לא פחות ולא יותר".
על פי הבקשה שהגיש משרד ראש הממשלה, נתניהו יהנה מהטבות מס רטרואקטיבית שאותן כבר ניסה לקדם בעבר. המסמך כלל סעיף המציע שהמדינה תבצע גילום מס עבור שדרוג רכב, שירותים שונים וטובות הנאה אחרת למעט משכורתו של ראש הממשלה - שכאמור יקבל החזר עבור התשלומים הללו.
מדובר בהוצאות מינואר 2009 ועד דצמבר 2017, כלומר הטבה רטרואקטיבית בחסות ההסכם עם גנץ. בכך ביקש נתניהו מוועדת הכספים שהמדינה תממן מאות אלפי שקלים שהוא נדרש לשלם כמס על ההוצאות שהמדינה משלמת על ביתו הפרטי בקיסריה.
תחילה נכללו בבקשה גם הוצאות המעון של ראש הממשלה החליפי ויו"ר כחול לבן בני גנץ, אולם הוא לבסוף הודיע כי הוא מוותר על הוצאות המעון החלופי שהוענקו לו. התנאים הנוגעים לראש ממשלה חליפי לא עלו היום לדיון והצבעה - ונשאר רק הסעיף של הטבות המס לנתניהו. לאור חוסר הסכמות בין הליכוד וכחול לבן - חברי הכנסת מטעם מפלגתו של גנץ לא השתתפו בהצבעה וגם לא הגיעו לדיון. ביום ראשון צפויה ועדת הכספים לדון בתנאי ראש הממשלה החליפי.
"קיום הדיון בעיתוי הזה מבזה"
בפתח הדיון אמר ח"כ מיקי זוהר מהליכוד כי "יש כאן נושא חשוב - המעמד של ראש ממשלה במדינת ישראל. האם מחפשים להפוך אותו לנכה כלכלית או נרדף? זה יכול להיות כל אחד. יש תמימות דעים שלא יעלה על הדעת שראש ממשלה ישלם חצי מיליון שקל. רוצים לפגוע בו אישית".
על-רקע היעדרותם של חברי הכנסת מטעם כחול לבן, תקף אותם ח"כ מיקי לוי מ"יש עתיד-תל"ם": "מי שנותן למהלך המושחת הזה כשרות זו כחול לבן. אין להם אפילו את האומץ להיות נוכחים כרגע בוועדה". הוא ציין כי המסמך שהוצג בפני הוועדה אינו מדויק. "צריך להוריד את המילה חליפי ואז אני אאמין לגנץ. אם הוא לא יסכים, סימן שהוא משקר", קבע לוי.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני מיהדות התורה, אמר כי הוא מתכוון לדון בעיקר בנושא החזר המס הרטרואקטיבי לראש הממשלה. "אני מבקש דיון על הנושא הזה, ואבקש להצביע על זה, ואחר כך נמשיך בעניינים אחרים", קבע.
נציג היועץ המשפטי לממשלה, אבינועם אלעד, אמר כי קיים קושי משפטי בבקשת החזר המס לנתניהו. "גם אחרי התיקון, בהיבט הרטרואקטיביות, יש ממד פרסונלי - ויש על כך פסיקה של בית המשפט העליון", אמר. "החלטות של ועדות בנושא גמלה של חברי כנסת דיברו על כך שברגע שיש ממד פרסונלי - זה מעורר קושי משפטי".
יו"ר הוועדה גפני נזף בנציג רשות המיסים גיא גולדמן, שהגיע לדיון. הוא שאל אותו אם נגבה מס מראש הממשלה על דברים לצורך מילוי תפקידו, אולם זה לא ידע להשיב לו. גפני התרעם: "אתה לא יודע את העובדות ולא יודע שום דבר. אתם מעמידים אותנו במצב הכי לא נעים שיכול להיות. למה מנהל רשות המיסים לא כאן?". גולדמן הבהיר בסוף הדיון כי הוא מנוע למסור מידע ביחס למיסוי ראשי ממשלה קודמים בשל חובת הסודיות בחוקי המס.
במהלך הדיון, לאחר שחברי הליכוד פנו אל גולדמן באשר לגביית המיסים מנתניהו, נזף בו גפני בשנית: "רציתי שמנהל הרשות יהיה כאן. אני לא מקבל תשובות". הוא הוסיף: "אני כועס מאוד על מי שצריך לתת את התשובות החד משמעיות, שזו רשות המיסים. אנחנו נבוא במקומם".
ח"כ שלמה קרעי מהליכוד התייחס לעמדת היועץ המשפטי לממשלה ולפיה קיים קושי משפטי לאור הנושא הפרסונלי - והציע להחיל את הטבת המס על כל ראשי הממשלה לדורותיהם.
ח"כ בצלאל סמוטריץ' מימינה מתח ביקורת על קיום הדיון בזמן משבר הקורונה. "עצם קיומו של הדיון הזה, בעיתוי הזה, מבזה את הכנסת, את הממשלה ואת הציבור. יש צעדה של העובדים הסוציאלים, מחאת עובדי הבמה - ו-950 אלף מובטלים. מדינת ישראל במשבר אדיר. אנחנו פוגעים באמון הציבור בעצמנו", אמר.
הוא הוסיף: "איך אנחנו נראים כשאנחנו יושבים עכשיו שלוש שעות? אנחנו לא יכולים להיות מנותקים כמחוקקים וכחברי ממשלה. אי אפשר להיות כל כך מנותקים מהלך הרוח של הציבור ואיך שאנחנו נראים בחוץ".
בסוף הדיון התעמתו ח"כ מיקי זוהר מהליכוד וח"כ מיקי לוי מיש עתיד, לאחר שזוהר הפנה אצבע מאשימה לעבר היועצת המשפטית למשרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית פרגו-ברנע. "גברת ברנע, שעשתה ראיון מדהים ל-7 ימים, החליטה למרר את חייו של ראש הממשלה". ח"כ לוי השיב לו: "היא עובדת מדינה בכירה. זה לא בסדר, תתבייש לך. תחזור בך".
לפני הדיון אמר ח"כ זוהר בגלי צה"ל כי "לא מדובר בסכומים גבוהים, אלא בסכומים סבירים לחלוטין שכל מדינה הייתה מוכנה להעניק לראש הממשלה שלה וגם לראש הממשלה החלופי. החוק קובע שראש ממשלה יכול להכניס אך ורק משכורת ממדינת ישראל ולכן סביר בעיניי וגם בעיני ציבור רחב במדינה שראש ממשלה יוכל לתפקד כראוי מבלי שהוא יצטרך לחפש איך יגמור את החודש. אנחנו לא רוצים להגיע למצב הזה".
על פי הערכות, עלות ביתו של נתניהו בקיסריה הגיעה לכ-40 אלף שקל בשנה, ללא חיוב של אבטחה ושיפוצים. מימון לראש הממשלה ולמתגוררים עמו, כולל הוצאות אירוח, הוערכו בעבר בכ-150 אלף שקלים בחודש. בנוסף, אחסון כל תכולת המעון הפרטי של ראש ממשלה על חשבון אוצר המדינה מסתכם בעשרות אלפי שקלים בשנה.
יצוין כי נתניהו שילם מס על שימוש ברכב השרד הממוגן שלו מ-2009 ועד 2018. כמו כן, בשנים האחרונות הוא התבקש לשלם מס בגין השימוש במעון הרשמי ברחוב בלפור בירושלים. לפי הערכות, הוא שילם מס של כעשרת אלפים שקלים בחודש בגין הטבות אלו.
ב-2018 בהתאם לחוק שהגיש ח"כ זוהר אישרה הכנסת פטור ממס על השימוש במעון הרשמי, וכן נקבע כי המיסוי שיוטל על נתניהו על השימוש ברכבו הממוגן ייעשה לפי החיוב המוטל על שרים על שימוש ברכב השרד שמועמד לרשותם.
בליכוד אמרו שלשום כי ההצעה להחיל את החזרי המס על נתניהו אינה מיוחדת: "ראש הממשלה נתניהו לא דורש שום תנאים מיוחדים. ועדת הכספים תחייב את נתניהו במס בדיוק כמו ראשי ממשלה קודמים. היה כאן ניסיון שערורייתי ופרסונלי לחייב את נתניהו במס שלא חייבו בו אף ראש ממשלה אחר. לא יהיה חוק אחד לנתניהו וחוק אחר לראשי ממשלה קודמים".