זינוק בתחלואה בבת ים: "חשש גדול, יש עוד שנה עד שנחזור לשגרה"
הנתונים האחרונים מצביעים על עלייה במספר הנדבקים. שיעור משמעותי מהם - מבוגרים. "לא חוכמה לסגור הכל", אמר ראש העיר שרוצה לסגור את החופים שהפכו לדבריו למוקד ההדבקה. התושבים מאמינים כי הבעיה היא במקומות הסגורים: "תפעלו בחנויות, לא בחופים"
לאחר פרסום הדו"ח של מרכז הידע הלאומי למערכה בקורונה, שהצביע על חשש להתפרצות של המגיפה בבת ים, התושבים הביעו הבוקר (שלישי) חשש כבד מהטלת מגבלות על העיר. ועדיין, סמוך לכיכר המצבה, אחד האזורים העמוסים בעיר, תושבים רבים הסתובבו ללא מסכות וחלקם גם לא שמרו מרחק אחד מהשני. חופי הים, שלפי ראש העיר צביקה ברוט מהווים מוקד הדבקה משמעותי, היו מלאים בעשרות רוחצים.
לפי הדו"ח של אגף המודיעין, התחלואה בבת ים דומה בממדיה להתפרצות במרץ ובאפריל. "מדובר במקרה חריג מאוד בהשוואה למתרחש בשאר הערים בארץ", נכתב בדו"ח. מ-1 ביוני ועד 21 ביוני בחצות אובחנו 117 חולים חדשים בבת ים. שיעור הבדיקות החיוביות עלה מ-2.4% בתחילת החודש ל-5% בימים האחרונים.
יותר ממחצית מהחולים צעירים יחסית - מתחת לגיל 49 - אך ישנם 14% מעל גיל 70, ובאמ"ן מציינים כי השיעור הגבוה של החולים מעל גיל 70 עלול להוביל תוך מספר ימים לשיעור גבוה של חולים במצב קשה. מנכ"לית בית חולים וולפסון, ד"ר ענת אנג'ל, אמרה כי "העלייה בתחלואה קשורה לפתיחת מערכת החינוך וגם הדבקה במשפחה. המטרה היא לשמור על הקשישים ועל אוכלוסיות בסיכון שמפתחות מחלות קשות".
ראש העיר: "לא ריאלי לדרוש מסכות בים"
ראש העיר ברוט אמר בריאיון לאולפן ynet כי "אחוז החולים בבת ים היה הרבה מתחת לגודלנו באוכלוסייה, היינו פחות מאחוז מסך החולים - וכיום אנחנו עד על 3% כמעט". לדבריו, העיר הצליחה לבלום את התפשטות המגיפה כשהוחלט לסגור את בתי הכנסת, וכעת ברוט מאמין שהים הוא מוקד ההתפרצות הבא.
"סגרתי את בתי הכנסת ראשון - וזה שיטח לי את העקומה", אמר ברוט. "עכשיו בתי הכנסת עובדים בצורה נפלאה, אני שולח את המשטרה והפיקוח בכל שבת לעשות ביקורות ולא מצאנו עד היום הפרות". ראש העיר הודה שבתקופה האחרונה בוצע מעקב אחר החולים - וזה מה שהוביל לכוונה לסגור את החופים. "זו הפעם הראשונה שאנחנו רואים שהחולים אצלנו הם דווקא הצעירים. אנחנו אחת הערים המבוגרות בארץ, ולכן החשש שלנו גדול", ציין ברוט. "מהר מאוד הכל יכול להתהפך, אני רוצה לעצור את מוקדי ההדבקה האפשריים".
ברוט הוסיף כי "העלייה בעשרת הימים האחרונים, למיטב הבנתנו, היא משני מקורות: סופרמרקט בעיר וחוף הים. בסופרמרקט טיפלנו ביום חמישי, בודדנו את המקום ושלחנו את העובדים לבדיקות. את חוף הים אנחנו לא יודעים להעריך עדיין, אבל אנחנו כן יודעים דבר אחד: עשרות אלפי אנשים בכל סוף שבוע מתגודדים שם אחד על השני, ולא ריאלי לדרוש מהם לעטות מסכות".
ראש העיר אמר כי בתקופה האחרונה זוהו תושבים בבת ים שהפרו בידוד. "היו לנו גם כאלה שקיבלו קנסות, כולל צעיר שיצא לקנות פיצה כשהיה אמור להיות בבידוד והפקחים מצאו אותו ברחוב".
ברוט הבהיר כי באופן כללי הוא מתנגד לסגירת מקומות: "זו לא חוכמה לסגור כל דבר, אנחנו כל הזמן מזכירים לציבור שיש לנו לפחות עוד שנה עד החזרה לשגרה", אמר ראש העיר. "מהר מאוד הכל יכול להתהפך, אני רוצה לעצור את מוקדי ההדבקה האפשריים. במקומות נקודתיים עם התפרצות או הדבקה משמעותית, צריך לסגור לזמן קצר. גם ב-1 בספטמבר יהיו בתי ספר שנצטרך לסגור ולבודד".
התושבים מודאגים: "אי אפשר לא לצאת החוצה"
עדינה, תושבת העיר, ערכה קניות בשדרות העצמאות כשהיא עם מסכה על הפנים. "הבת שלי אמרה לי בבוקר שבבת ים יש התפרצות", סיפרה עדינה ל-ynet. "נכנסתי לפייסבוק וראיתי שבאמת יש הרבה נדבקים חדשים בבת ים. השם ירחם, זה פוגע בהרבה מבוגרים ואני בת 70. אני משתדלת לצאת מהבית כמה שפחות, אבל אי אפשר לא לצאת החוצה, אפשר להשתגע ולהתפוצץ מזה".
יוסי זוארץ, בעל מאפייה על שדרות העצמאות, אמר כי הוא חושש שהנחיות ממוקדות לעיר יפגעו בו כלכלית כפי שמשבר הקורונה פגע בבעלי העסקים. "רוב האנשים בבת ים שמים מסכות ומנסים לשמור מרחק, אבל אי אפשר לאכול עם מסכה ויש כאלה שזה נופל להם מהאף", אמר יוסי. "יש פה בעיה, אבל אני לא יודע להצביע מאיפה בדיוק. הסגר פגע מאוד בעסקים ולא נראה לי שנתאושש מזה, אנשים מאוד מבוהלים מהמצב".
אלי, גם הוא תושב בת ים, חשש מסגירת החופים אחרי שראש העיר צביקה ברוט ביקש מהמטה לביטחון לאומי לשקול זאת. "אומרים שיש הדבקה בים אבל אני בספק", אמר. "גם אני מגיע לים, ובאמת כולם בחוף אחד על השני, אבל אין מה לעשות. בתוך העיר כן שומרים על ההנחיות אבל בחוף הים אי אפשר לשבת עם מסכה. המשטרה והפיקוח העירוני מסתובבים ומעירים לאנשים שלא שומרים על ההנחיות אבל צריך לעשות את זה יותר".
בינתיים, בחוף הסלע בעיר, אלונה דוידי שישבה עם חברתה, הודתה שסגירת הים מפחידה אותה. "שמעתי שראש העיר רוצה שיסגרו את הים, אבל אני לא חושבת שזה יקרה", אמרה דוידי. "באופן אישי אני משתדלת לשבת רחוק משאר האנשים, החוף זה מקום פתוח ככה שאני לא רואה שום בעיה. בשבתות אולי צריכים לחשוב על פתרון אחר, אבל אין שום הגיון בלסגור את הים באמצע השבוע כשאפשר לשמור על ההנחיות".
נהוראי, שניצל את הבוקר לשחייה בים, אמר גם הוא שאין סיבה לסגור את החופים. "החופים בתל אביב הרבה יותר עמוסים, זה לא הגיוני שמישהו באמת יחליט לסגור לנו את החוף. להצהרה על החופים אין באמת כיסוי, כדאי שהעירייה תפעל יותר ברחובות ובחנויות, איפה שלא ממש מקפידים".