ההפגנה נגד הסיפוח: "תנו את הכסף למובטלים"
כאלפיים הפגינו בתל אביב במחאה על הכוונה להחיל ריבונות על יישובים יהודיים ביהודה ושומרון ובבקעת הירדן. נתן, נהג מונית שהגיע להפגנה "כנסת לא חושבים עלינו, למה הם נבחרו?". טל שסיימה תואר בפסיכולוגיה ומתמטיקה נאלצת לשמרטף: "הייתי מצפה שיתמכו בנו"
בכיכר רבין בתל אביב התקיימה הערב (ג') הפגנה שארגנה תנועת "דרכנו" נגד תוכנית הסיפוח של יישובים יהודיים ביהודה ושומרון ובבקעת הירדן שאותה מתכננת הממשלה לפועל בתקופה הקרובה. המשתתפים מפגינים תחת הכותרת "לא לסיפוח. כן לכלכלה, כן לביטחון". המשטרה הגיעה בכוחות מתוגברים לשמור על הסדר הציבורי ולאכוף את תקנות החירום להתמודדות עם נגיף קורונה. ynet העביר את ההפגנה בשידור ישיר.
ראש אגף המודיעין בצה"ל לשעבר וראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, אלוף במיל' עמוס ידלין, נכח בהפגנה וקרא לראש הממשלה בנימין נתניהו לעצור את הסיפוח: "נתניהו, הסיפוח הוא לא המורשת שאתה רוצה שתירשם על שמך. תהיה הידרדרות ביטחונית ביותר מזירה אחת, ולבסוף מדינה דו-לאומית. חזור להתמקד בשיקום כלכלת ישראל מהנזק שנגרם לה במשבר הקורונה. חשוב שממשלת ישראל תוביל מהלך שתואם את התוכנית של טראמפ - אבל לא על ידי סיפוח. אנחנו נביא תוכנית, אבל בהסכם עתידי ולא במהלך הסיפוח שתרומתו למערכת הביטחונית שלילית ומחיריו גבוהים".
יו"ר שדולת הנשים, אלה אלקלעי, נשאה דברים: "כאן הוא ביתנו. אם רוצים לבחון את ההשפעה הכלכלית של הסיפוח, אבל לדבר על זה בהיבט של עלות מול תועלת, זה יכול להסתכם בין מיליארדים בודדים לבין עשרות מיליארדים, בעוד שהתועלת הכלכלית היא אפס. כשהמצב הכלכלי מצוין, המשק יכול לספוג הליכים כאלה. אבל היום כשהגירעון במשק עמוק ועסקים קורסים, הסיכון הוא מיותר". לדבריה, "אם המשאבים שצריכים לעזור לעסקים קטנים יופנו לסיפוח, זה יוסיף מהומות מבית ויגביר את הסחר מחו"ל".
את האירוע הנחה השחקן ליאור אשכנזי ובין הנואמים בכירים במערכת הביטחון ובמגזר העסקי כמו ראש המל"ל לשעבר עוזי ארד, אלוף (מיל') עמוס גלעד, יו"ר פועלים IBI ועוד. לחלק האמנותי הוזמנו מיקי גבריאלוב, דנה ברגר ומירי אלוני.
בהודעת המארגנים להפגנה נכתב כי "בימים שבהם מאות אלפי עצמאיים לא יודעים כיצד ייראה עתידם הכלכלי, כשקרוב למיליון מובטלים לא יודעים מאיפה תבוא הפרנסה מחר, אזרחי ישראל אומרים שזה לא הזמן להשקיע מיליארדים בסיפוח. זה הזמן להשקיע בנו המובטלים, העצמאים ובעלי העסקים".
בהפגנה השתתף נתן כורש, נהג מונית ואב לשלוש, שמתקשה לפרנס את משפחתו מאז מגפת הקורונה: "חברי כנסת לא חושבים עלינו, למה הם נבחרו? למה הם חושבים שהם שם? זה כמו שאני נהג ואני לא אקח נוסע. המדינה צריכה לעזור לאזרח הקטן. אני שואל כל כך הרבה שאלות ואין לאף תשובות. לא יודע מה יהיה".
אחרי חודשים קשים עם הכנסות מזעריות, הוא מבקש מהממשלה לטפל במשבר הכלכלי לפני הכול: "אנחנו אנשי עבודה, עבדתי כל החיים שלי ואני אעבוד עד היום האחרון שאוכל. אני לא מבקש טובות, אבל תמצאו פתרונות".
המשבר הכלכלי פגע גם בצעירים בתחילת דרכם, בהם טל, שסיימה לפני כמה חודשים תואר במתמטיקה ופסיכולוגיה ולא הצליחה למצוא עבודה: "זה גרם להכל להיתקע עבורי כי חברות רבות פיטרו עובדים וגם כשהחזירו אז לקחו עובדים ותיקים ולא חדשים. בינתיים אני עובדת בעבודות מזדמנות".
היא הגיעה לקחת חלק במחאה ואמרה כי היא חשה אכזבה מהממשלה: "הייתי מצפה שיתמכו יותר במובטלים, שיתנו שכר שאפשר באמת לחיות איתו. גם אבא שלי עצמאי ואני רואה את ההתמודדות שלו. במקום שאני אעסוק במקצוע שלי אני עושה בייביסיטר כדי להסתדר וגרה עם ההורים. זה קשה".
יוצר התיאטרון דורון גליה, מחוסר עבודה גם הוא ולקראת לידת בנו הראשון, מביע דאגה לגבי המצב הכלכלי: "יש פחד ואווירה של אי-ודאות. כשהתיאטראות סגורים אין לי הכנסה. למדתי ארבע שנים ונתתי את הנשמה שלי ועכשיו כשזה קורה לא קיבלתי שקל מהמדינה. למרות שבשבוע שעבר אושרה פתיחת התיאטרון והמופעים, הקהל לא ממהר להגיע. קשה לגרום לאנשים להגיע היום עם כל המגבלות. אנחנו מופיעים בהפסד כספי והמדינה לא מתערבת, בעוד שבמדינות אחרות מאוד סייעו לעצמאים".
מנכ"ל דרכנו, יאיא פינק: "כולנו כבר חודשים או מובטלים, או בחל"ת או עצמאים שלא מצליחים לגמור את החודש. זה טירוף שכשהמצב הכלכלי בישראל גרוע, הממשלה מקדמת מהלך סיפוח יקר שיוצא מהכיס שלנו. אנחנו מבקשים מהממשלה לקחת את הכסף הזה ולדאוג לחיים עצמם, יש מיליון מובטלים, מאות אלפי עצמאים שקורסים, שמצפים מהממשלה לדאוג להם".