שתף קטע נבחר

 

"סין הבריזה": ארה"ב ורוסיה בשיחות גרעין

בפברואר יפוג תוקפה של אמנת בקרת הנשק הגרעינית האחרונה בין ארה"ב לרוסיה, אך ממשל טראמפ מעכב את חידושה בדרישה שסין תיכלל בהסכם. וושינגטון ניסתה להביך את בייג'ינג עם תמונת כיסאות ריקים שנועדו עבורה בשיחות בווינה, זו תקפה בחזרה: "טריק משעמם, תהיו רציניים"

ארה"ב ורוסיה קיימו סבב דיונים ראשון בווינה בניסיון להגיע להסכם חדש שיחליף את אמנת בקרת הנשק הגרעיני האחרונה שנותרה ביניהן – אחרי שארה"ב בהובלת טראמפ פרשה משני הסכמים קודמים – ואשר מגבילה את ארסנל ראשי הקרב הגרעיניים שכל אחת משתי המעצמות יכולה להפוך למבצעיים, כלומר מוכנים לשיגור בכל רגע.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

טיל טריידנט שיכול לשאת ראשי קרב גרעיניים. אמנה נוספת בדרך לקריסה? (צילום: AP) (צילום: AP)
טיל טריידנט שיכול לשאת ראשי קרב גרעיניים. אמנה נוספת בדרך לקריסה?(צילום: AP)
 

ראש המשלחת האמריקנית לשיחות שנערכו בווינה, מרשל בילינגסלי, כינס היום (ג') מסיבת עיתונאים שבה אמר כי "הדיונים המרתוניים" כדבריו היו פוריים ובסיומם אתמול בערב הוחלט להקים מספר קבוצות עבודה טכניות כדי להעמיק בנושאים השונים הנוגעים לאמנת הגרעין המדוברת, New START, לקראת סבב שיחות נוסף ביולי או בתחילת אוגוסט.

 

אמנת New START, שנחתמה בין ארה"ב לרוסיה ב-2010, מגבילה את ארסנל ראשי הקרב המבצעיים של כל צד ל-1,550. תוקפה אמור לפוג בפברואר הקרוב. שני הצדדים יכולים להאריך בהסכמה את ההסכם בחמש שנים, אך סוגיית מחלוקת מרכזית שמאיימת להביא למפלתה של אמנה זו היא דרישת הנשיא דונלד טראמפ ואנשי ממשלו להכליל הפעם גם את סין בהסכם, דרישה שבייג'ינג מתנגדת לה בכל תוקף.

מרשל בילינגסלי נציג ארה
"חשפתי מידע מודיעיני לרוסים על תוכניות הגרעין של צד שלישי". מרשל בילינגסלי, נציג ארה"ב לשיחות הגרעין(צילום: EPA)

מרשל בילינגסלי נציג ארה
(צילום: EPA)

הדרישה האמריקנית להכללת סין בהסכם הגרעין המחודש מגיעה בצל המתיחות הגוברת בין וושינגטון לבייג'ינג, בין היתר בעקבות משבר הקורונה וניסיון בייג'ינג לשחוק את האוטונומיה של הונג קונג. בארה"ב מסבירים את הדרישה שלהם בטענה שסין מגדילה בקצב מואץ את ארסנל הגרעין שלה. בילינגסלי אמר היום כי בשיחות בווינה הוא חשף בפני הרוסים מידע מודיעיני על תוכניות הגרעין של "צדד שלישי" – רמז ברור לסין.

 

יש לציין כי לפי מכון השלום העולמי של שטוקהולם, ארה"ב ורוסיה מחזיקות יחדיו ב-90% מכלל כלי הנשק הגרעיניים בעולם. לפי המכון השבדי, לרוסיה יש 6,375 ראשי קרב גרעיניים (כולל כאלו שאינם מבצעיים) ולארה"ב 5,800. לעומת זאת, לסין יש 320 ראשי קרב, לצרפת 290 ולבריטניה 215.

 

בדבריו היום במסיבת העיתונאים, השליח האמריקני לשיחות הגרעין תקף בחריפות את סין על הימנעותה מהשתתפות במו"מ. לדבריו, לסין יש "חובה" להשתתף בשיחות הללו והיעדרותה מהן מראה שבייג'ינג "הבריזה לא רק לארה"ב ולרוסיה, אלא הבריזה לעולם כולו".

דגל סין לצד כיסאות ריקים בשיחות ה גרעין בין ארה
דגלי סין לצד כיסאות ריקים בווינה. בייג'ינג: "טריק משעמם"

בילינגסלי עורר קודם לכן את זעמה של סין כאשר בניסיון להביך אותה הוא שיתף בטוויטר תמונה של שולחן המשא ומתן בווינה ועליו דגלים סיניים מול כיסאות ריקים, תוך שהוא מוסיף בציוץ שסין "הבריזה" מהשיחות.

 

דובר משרד החוץ הסיני, ז'או ליג'יאן, תקף אותו על כך ואמר היום כי מדובר היה בניסיון של ארה"ב למשוך "תשומת לב", ניסיון שהיה "לא רציני ולא מקצועני" לדבריו. "אנו קוראים לארה"ב להפסיק את הטריק המשעמם הזה, להיענות בצורה פעילה לקריאתה של רוסיה לחידוש New START ולקיים שיחות רציניות עם הצד הרוסי בנושא זה", הוסיף הדובר הסיני.

 

הצד הרוסי בשיחות, יש לציין, לא נראה להוט במיוחד לצירוף סין לשולחן המו"מ. ראש המשלחת הרוסית לווינה, סגן שר החוץ הרוסי סרגיי רייבקוב, אמר היום כי אין זה "ריאלי לסמוך על השתתפותה של סין בשיחות וכי ההערכה של מוסקבה היא שבייג'ינג לא תשנה את עמדתה "בעתיד הנראה לעין". רייבקוב הדגיש, בדברים שצוטטו בסוכנות הידיעות הרוסית RIA נובוסטי, כי "אנחנו לא נפעיל את ההשפעה שלנו על סין כפי שהאמריקנים רוצים".

סגן שר החוץ הרוסי סרגיי רייבקוב מגיע לשיחות ה גרעין עם ארה
"לא נפעיל את ההשפעה שלנו על סין". סגן שר החוץ הרוסי סרגיי רייבקוב מגיע לשיחות בווינה(צילום: EPA)

רייבקוב שב והדגיש את קריאתה של ארצו לחדש את ההסכם גם בלי הצטרפותה של סין, ולצד זאת העלה אפשרות של צירוף מדינות נוספות, כמו בריטניה וצרפת, להסכם הזה. בילינגסלי דחה את האפשרות הזו בדבריו היום, ואמר כי לשתי מדינות אלו יש ארסנל גרעין קטן מאוד וכי המצב מבחינתן שונה ממה שכינה "מרוץ החימוש" שמנהלים הסינים.

 

בילינגסלי ציין דרישה אמריקנית נוספת, שלפיה ההסכם המחודש יורחב כך שיחול על כל סוגי הנשק הגרעיניים שברשות המעצמות. "אנחנו, ארה"ב, סבורים שהסכם בקרת הנשק הבא חייב לכלול את כל סוגי הנשק הגרעיניים, לא רק את מה שמכונה לכאורה נשק גרעיני אסטרטגי", אמר השליח האמריקני.

סוף ל אמנת הגרעין רוסיה ארה
הפגנה בברלין נגד קריסת הסכם הגרעין INF בשנה שעברה(צילום: EPA)

הדרישה האמריקנית להכליל את סין בשיחות, אף שבילינגסלי לא שלל לחלוטין אפשרות של חידושו גם בלעדיה, מעלה כעת חשש שגורלו של ההסכם הזה יהיה כמו של שאר ההסכמים שבוטלו בשנים האחרונות תחת ממשל טראמפ, כאשר חלק מהמומחים אף מעלים את הסברה שהדרישה הזו הועלתה בדיוק לשם כך (טראמפ בעבר תקף את New START וטען שהוא עוד "הסכם רע" שעליו חתם קודמו ברק אובמה).

 

ההסכם המרכזי הקודם, שקרס בשנה שעברה, היה האמנה לפירוק נשק גרעיני לטווח בינוני (INF), הסכם שנחתם בין ארה"ב לבין רוסיה ב-1987, בשלהי המלחמה הקרה. ההסכם הביא לחיסול ארסנל הטילים הגרעיניים לטווח קצר של שתי המעצמות הגרעיניות הגדולות בעולם. ארה"ב פרשה מההסכם בטענה שרוסיה מפרה אותו.

 

חדש בארסנל הגרעין של ארה"ב: פצצה מוחלשת

 

רק בחודש שעבר ממשל טראמפ פרש מהסכם נוסף, אמנת השמיים הפתוחים שמאפשרת טיסות מעקב לא חמושות מעל 34 המדינות החברות בהסכם, במטרה להגביר את הביטחון והאמון בין המדינות החברות ולמנוע עימותים ביניהן. גם במקרה זה טענה וושינגטון שרוסיה מפרה את ההסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בדרך לקריסת אמנת גרעין נוספת? טיל טריידנט, ארכיון
צילום: AP
מומלצים