האסון בנחל: השופטת הציעה להקל בסעיף האישום, המשפחות מוחות
נשיאת המחוזי בבאר שבע הציעה לפרקליטות להקל בכתב האישום נגד ראש מכינת בני ציון ואחד המדריכים. השניים הואשמו בהמתה בקלות דעת, והצעת הגישור היא להאשים בסעיף של גרימת מוות ברשלנות. הורי עשרת הנספים מוחים: "נתאבד על הסעיף הזה, לא ימרחו אותנו"
נשיאת בית המשפט המחוזי בבאר שבע, רויטל יפה כ"ץ, הציעה הבוקר (ד') לפרקליטות להקל בסעיף האישום שיוגש נגד מנהל מכינת בני ציון ואחד המדריכים בעקבות אסון נחל צפית, שבו נספו תשע נערות ונער. ההצעה, שהייתה במסגרת הליך הגישור שמתנהל בין הצדדים ונחשף ב-ynet, זכתה לביקורת רבה בקרב הורי הנספים: "חוסר אמון גדול במערכת".
בבית המשפט נרשמה הבוקר סערה קטנה לאחר שהורי הנספים לא הורשו להיכנס לדיון שנערך בפרשה בשל הגבלות הקורונה. לאחר כמה דקות יצאו חלק ממשפחות הנאשמים, ונציגי ההורים נכנסו לאולם.
השופטת כ"ץ הציעה לפרקליטות להגיש נגד המנהל יובל כאהן והמדריך אביב ברדיצ'ב כתב אישום מתוקן בגין גרימת מוות ברשלנות, במקום המתה בקלות דעת. לפרקליטות ניתנו עשרה ימים להכריע אם לקבל את ההצעה.
כזכור, בחודש אוקטובר הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד כאהן, שעמד בראש המכינה הקדם צבאית "בני ציון", ונגד ברדיצ'ב, לשעבר מנהל התוכנית החינוכית של המכינה, המייחס להם עבירות של המתה בקלות דעת וגרימת חבלה חמורה.
משפחות הנספים בשיטפון בנחל צפית קיבלו את הידיעה על הצעה בתדהמה. דורית ברהום, אמה של מעיין ז"ל, אמרה: "אנחנו מזועזעים. פרקליט המדינה לשעבר שי ניצן חשב שמונה חודשים על סעיף האישום ומגיעה נשיאת המחוזי, שעד לפני כמה חודשים לא הכירה בכלל את התיק, ומשנה את הסעיף. בשם כל ההורים, אנחנו נתאבד על הסעיף הזה. לא ימרחו אותנו".
"אנחנו כולנו בשוק, הסיפור הזה לא ברור", אמרה רותם בר שלום, אמה של אילן ז"ל. "אנחנו לא מבינים מה האינטרסים והשיקולים מאחורי ההחלטה הזו, ואני מאוד מקווה שכתב האישום יישאר על המתה בקלות דעת. זה הלם גדול וחוסר אמון גדול מאוד במערכת היחידה שעוד חשבנו להאמין בה".
בר שלום הוסיפה: "זה מאוד מאכזב ופוגע, תחושה מאוד קשה של סלקטיביות מול הפוגעים. יש לי תחושה מאוד קשה שמערכת המשפט מגינה עליהם בגלל עורכי הדין המפורסמים ובגלל שהם שייכים לאליטה ומקושרים פוליטית וחברתית".
יעל כהן, אמא של רומי ז"ל, אמרה ל-ynet כי הם לא ייתנו לזה לעבור בשקט. "אנחנו נרים מחאה בכל הארץ, זה לא רק הילדים שלנו. אנחנו נמחה ולא ניתן לדברים להתנהל במחשכים. לא יכול להיות שיסגרו דיל כזה. לא ניתן לדבר כזה לקרות".
עורכי הדין אפרת רייטן, אהרון מיכאלי ודנה קאופמן, שמייצגים את הורי הנספים, אמרו: "הצעת הגישור שהועלתה היום לחלוטין לא משקפת את כתב האישום החמור והמעשים החמורים של הנאשמים, שהביאו למותם של עשרת הילדים בטיול מכינת בני ציון. הנאשמים חטאו בחטא היוהרה ומשפחות האסון מצפות מבית המשפט והפרקליטות למלא את תפקידם ללא מורא – לערוך משפט צדק ולברר את האמת".
מהפרקליטות נמסר בתגובה: "הליך גישור הינו חסוי על פי חוק ולכן אנו מנועים מלהתייחס".
באולם אחר בבית המשפט נערך דיון טעון שבו הייתה אמורה להתבצע הקראת כתב האישום נגד השניים. עם זאת, השופט אליהו ביתן דחה את ההקראה ל-27 ביולי בעקבות ההצעה שהוגשה לפרקליטות במסגרת הליך הגישור. זו הפעם השנייה שהקראת כתב האישום נדחתה.
סערה קטנה התרחשה לאחר שמשפחות הקורבנות לא אושרו בתחילה להיכנס לאולם בית המשפט, בעוד שמשפחות הנאשמים נכנסו. בסופו של דבר, הדיון החל לאחר שחלק ממשפחות הנאשמים הוצאו מהאולם ובמקומם נכנסו נציגי משפחות הנספים. שאר בני המשפחות שהגיעו הופנו לאולם אחר לצפות בדיון דרך מסך וידיאו.
רבקה יחימוביץ', סבתה של אילן בר שלום ז"ל, פגשה בתום הדיון את משפחתו של אחד הנאשמים ופנתה אליהם. "הפחדנים העלובים, שיבואו ויגידו עשינו שיקול מוטעה, טעינו. מי שעומד בראש מדרשה למנהיגות לא מתנהג ככה".
יחימוביץ', שעבדה בעבר במכינה, הוסיפה: "אני מכירה את כולכם. הגיע הזמן להודות, כי את הילדים לא יחזירו לנו, אבל שיעמדו ויגידו את האמת. כשאני מסתכלת במראה אני שואלת איך לא ראיתי את הטמטום הזה. אסון נוסף זה רק עניין של זמן. אני לא ראיתי שזה מתנהל ככה ופה אני מכה על חטא. איך לא ידעתי לקרוא את האנשים האלה? זה הפשע הכי גדול שעשיתי בחיים שלי".