הנתונים שהובילו לסגר: מה באמת העלייה בתחלואה?
בהודעה שצורפה להחלטה על סגר בשכונות בטבריה ובאלעד נכתב כי שיעור העלייה השבוע בנדבקים בשתי הערים גבוה מ-100%. אבל בדו"חות משרד הבריאות הנתונים אחרים. בטבריה צומצם הסגר ל-3 רחובות בלבד, גם באלעד טענו: "מספר החולים בפועל נמוך יותר". במשרד הבריאות לא הגיבו
מהיכן הגיעו הנתונים שהובילו לסגר באלעד ובטבריה ? הבוקר (יום ד') החל הסגר בשכונות בשתי הערים, לאחר שאמש הכריזה ועדת השרים על אותן שכונות כאזורים מוגבלים. בהודעה נכתב כי ההחלטה התקבלה לאור קריטריונים מסוימים, אבל לפחות לפי דו"חות משרד הבריאות נראה כי אחד מהנתונים שצוין שהוביל לסגר - כלל לא מדויק. על אף פניות חוזרות ונשנות, דובר משרד הבריאות אייל בסון לא העביר תגובה בנושא.
הערב כבר צומצם האזור המוגבל בטבריה לשלושה רחובות בלבד - שפע חיים, דוד אלעזר וזלמן שזר. עיריית טבריה הודיעה כי החלטת הממשלה נכנסה לתוקפה מיידית.
לפי הודעת משרד ראש הממשלה ומשרד הבריאות אתמול, ההחלטה על אזור מוגבל התקבלה לאור עלייה בנתוני התחלואה בכלל הארץ ובערים ובשכונות המדוברות בפרט. בטבריה, נכתב, יש 60 חולים פעילים, שיעור החולים הפעילים למאה אלף איש הוא 133.5 ושיעור העלייה בתחלואה על בסיס חולים פעילים בשבעת הימים האחרונים הוא 122.2%.
אבל לפי דו"חות משרד הבריאות, שמועברים לתקשורת ולציבור כמה פעמים ביום, שיעור העלייה נמוך בהרבה. לעומת 60 חולים פעילים אמש בטבריה, בשבוע שלפני כן היו לכל הפחות 35 חולים פעילים. מכאן נובע ששיעור העלייה הוא 71% בלבד.
גם באלעד המצב דומה. באלעד יש 83 חולים פעילים, שיעור החולים הפעילים למאה אלף איש הוא 174.6 ולפי ההודעה אמש שיעור העלייה בתחלואה על בסיס חולים פעילים בשבעת הימים האחרונים הוא 102.4%. אבל מבדיקה בדו"חות נראה כי בשבוע שעבר היו שם 45 חולים פעילים – ולכן שיעור העלייה נמוך יותר – 84%.
תמונת המצב היומית, שמפרסם "מרכז המידע והידע הלאומי" על פי נתוני משרד הבריאות, הציגה אף היא נתונים דומים - שסותרים את אלו מההודעה אתמול על "אזורים מוגבלים".
בנוסף, בעת הכרזות קודמות על אזורים מוגבלים נכתב כי אחד הקריטריונים הוא קצב עלייה בתחלואה הגבוה בשלושת הימים האחרונים מעל הממוצע בישראל. מנתוני משרד הבריאות עולה כי בזמן ששיעור העלייה הארצי בתחלואה בתקופה זו הוא 3.7%, בטבריה השיעור נמוך בהרבה – 1.9% (ארבעה בלבד נדבקו). באלעד הוא מעט גבוה יותר – 4.2%.
גם בטבריה ובאלעד הביעו תרעומת על הסגר שהוטל, וטענו כי הנתונים מוטעים. ראש הוועדה הממונה בטבריה, שמעון (מוני) מעתוק, פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו וקרא לו לבטל את המגבלות שהוטלו על חמש שכונות בעיר. במכתב הוא הציג נתונים עדכניים על מספר החולים בפועל הנמצאים בעיר, וציין כי רוב מוחלט של החולים מרוכזים בשלושה רחובות בעיר.
בעקבות זאת, כאמור צומצם הסגר. מעתוק אמר על כך: "אני שמח שממשלת ישראל קיבלה את בקשתי לצמצום האזור המוגבל לשלושת הרחובות הרלוונטים. העירייה תמשיך לעשות כל מאמץ להילחם בעליית התחלואה בעיר ובהזדמנות זו אנו מבקשים מהתושבים לשתף פעולה עם הנחיות משרד הבריאות ולשמור על עטיית מסכה, שמירת מרחק והיגיינת ידיים".
בעיריית אלעד טענו כי נתוני התחלואה בפועל נמוכים מאלו שפורסמו. גורמים בעירייה אמרו כי "מספר החולים בפועל נמוך מהנתונים הרשמיים, מתוך 17 חולים חדשים בימים האחרונים 12 מהם הם בני משפחה אחת. חמישה מהחולים אינם תושבי העיר אלא ערים אחרות ושבעה מהספורים כחולים הם מחלימים מהגל הראשון ומזמן לא חולים". הערב החליט ראש העיר אלעד ישראל פרוש להגיש עתירה בהולה ובקשה לצו ביניים לבג"ץ נגד הטלת המגבלות על העיר.