שגרירת גרמניה בישראל: "אם יהיה סיפוח – יהיו השלכות"
לקראת האפשרות של החלת ריבונות ביהודה ושומרון הזהירה ד"ר סוזנה ואזום-ריינר כי מימוש התוכנית האמריקנית יהווה נטל על היחסים בין שתי המדינות: "החוק הבינלאומי דוחה סיפוח לאחר מלחמות. דרוש משא ומתן"
סערת הסיפוח: שגרירת גרמניה בישראל, ד"ר סוזנה ואזום-ריינר, אמרה הבוקר (יום ה') כי מימוש החלת הריבונות על שטחים ביהודה ושומרון עלולים להעיב על היחסים בין שתי המדינות. בראיון לאולפן ynet הדגישה ואזום ריינר את הדברים שאמר שר החוץ הגרמני בביקורו בישראל החודש, ולפיהם: "הוא הביע את דאגתו בהקשר לתוכנית. הוא הבהיר עמדה ברורה שגרמניה מחזיקה בה כבר זמן רב: החוק הבינלאומי דוחה באופן ברור סיפוח טריטוריה לאחר מלחמות. בשביל לשנות גבולות, צריך משא ומתן".
- הישראלים צריכים להיות מודאגים מתגובתם של הגרמנים לסיפוח אפשרי?
"זה יהווה נטל על היחסים בינינו. גרמניה לא חושבת על סנקציות פורמליות, אבל יהיו השלכות".
- איזה סוג של השלכות?
"דברים לא יוכלו להתקיים כפי שהתקיימו עד כה, במידה ויהיה סיפוח. סנקציות זה כלי שאנחנו משתמשים בסיטואציות ספציפיות. אנחנו לא חושבים שישראל היא מדינה שאיתה אנו רוצים לדבר בסנקציות. אנחנו מרגישים שזה לא הזמן לאיים. זה הרגע שבו צריכים דיפלומטיה. בואו נישאר איפה שאנחנו, ולא נחשוב על איומים".
- תהיה בעיה בקשר בין ישראל וגרמניה?
"גרמניה לא פועלת לבדה, היא תמיד פועלת כחברה באיחוד האירופי. אנחנו ארגון של 27 מדינות. הכוונה שלנו היא להמשיך את היחסים הקרובים, החזקים והעמידים שיש לנו עם ישראל. אבל יש תוכניות מסוימות שלא יהיו כפי שהיו בעבר. לפעמים אלו תוכניות שלא צריך החלטות ממשלה של 27 מדינות. אם אכן ישראל תפר את החוק הבינלאומי, האיחוד האירופי יהיה חייב לבדוק את ההמשכיות של שיתוף הפעולה הזה, שכולל בתוכו גם שיתוף פעולה פיננסי".
- את מנסה לשכנע את ראש ממשלת ישראל לא לעשות את המהלך הזה? אנגלה מרקל מנסה?
"אנגלה מרקל בקשר עם הרבה אנשים, כולל ראש הממשלה, כן".
- את מרגישה שהממשלה הישראלית מקשיבה ושומעת את המסר של גרמניה?
"אני מניחה שהממשלה הישראלית מקשיבה לשותפיה הקרובים, לארה"ב ולחברים אחרים שיש לה בעולם".
- כי נראה שיש לנו אור ירוק מממשל טראמפ להוציא לפועל את הסיפוח.
"יש דיון משמעותי בארה"ב וגם במקומות אחרים. זה מה שאני רואה, יש אנשים בעד ויש אנשים נגד".
- לציבור באירופה יש עניין במה שקורה פה? נוצר רושם בשנים האחרונות שלאירופאים לא אכפת ממה שקורה במזרח התיכון, ובמיוחד לא מהפלסטינים.
"אני חושבת שזה רושם שגוי. גרמניה עומדת לקבל את הנשיאות באיחוד האירופי. יש הרבה עניינים בינלאומיים על הצלחת, אבל המזרח התיכון תמיד היה ויהיה נושא חשוב להתמודדות על ידי האירופאים. זה אזור שכן שלנו, אנחנו מחוברים בחוזקה".