שתף קטע נבחר

 

פוטין עד 2036? החלה ההצבעה ברוסיה

ברוסיה נפתחו הקלפיות במשאל העם על השינויים בחוקה, שיאפשרו לפוטין לשלוט עד 2036. ההצבעה, שתימשך שבוע, מתקיימת למרות מגפת הקורונה והחשש מהידבקות של מצביעים. באופוזיציה קראו לחרם: "הפיכה חוקתית". השינויים צפויים לעבור: "בסוף הקרמלין מקבל את התוצאה שהוא רוצה"

 

מצעד הניצחון על הנאצים במוסקבה    (צילום: רויטרס)

מצעד הניצחון על הנאצים במוסקבה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ברוסיה החלה היום (ה') ההצבעה במשאל עם שיימשך שבוע, ועוסק בשינויים בחוקה שיאפשרו לוולדימיר פוטין להמשיך להנהיג את רוסיה עד 2036. מתנגדיו של נשיא רוסיה אומרים שההצבעה, שמתקיימת למרות מגפת הקורונה, היא "הפיכה חוקתית".

 

פוטין בן ה-67 מנהיג את רוסיה משנת 1999, כנשיא וראש ממשלה לסירוגין. הרוסים יצביעו בין השאר על שינוי בחוקה שלפיו פוטין יוכל להתמודד על עוד שתי כהונות כנשיא, בנות שש שנים כל אחת. החוקה הנוכחית אוסרת עליו להתמודד שוב על התפקיד, שבו השלים כבר ארבע כהונות, שתיים רצופות בכל פעם. כהונתו הנוכחית של פוטין מסתיימת ב-2024.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מצעד צבאי יום הניצחון על הנאצים הכיכר האדומה מוסקבה (צילום: AFP, ost photo agency / Ramil Sitdikov)
פוטין במצעד הניצחון אתמול(צילום: AFP, ost photo agency / Ramil Sitdikov)

השינויים כבר אושרו בשני בתי הפרלמנט, בבית המשפט החוקתי ועל ידי פוטין עצמו. ההצבעה נתפשת כניסיון להראות שהשינויים בחוקה מתבצעים בדרך דמוקרטית. ההצבעה אמורה הייתה להתקיים ב-22 באפריל, אך נדחתה בגלל מגפת הקורונה ל-1 ביולי.

 

ברוסיה החליטו לפתוח את הקלפיות למשך שבוע כדי להימנע מצפיפות וכך לצמצם את סכנת ההידבקות. באופוזיציה, וגם בוועדות קלפיות ברחבי המדינה, אומרים שבכל זאת מדובר בסכנה בריאותית. לדעתם פוטין מקיים את ההצבעה כדי לנצל את המומנטום של המצעד השנתי לציון הניצחון על הנאצים, שנערך אתמול בכיכר האדומה.

רוסיה מצעד צבאי יום הניצחון על הנאצים הכיכר האדומה מוסקבה (צילום: EPA)
המצעד הצבאי אתמול בכיכר האדומה(צילום: EPA)

רוסיה משאל עם קלפי ב ולדיווסטוק (צילום: AFP)
קלפי בוולדיווסטוק(צילום: AFP)

רוסיה משאל עם קלפי ב ולדיווסטוק (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

רוסיה משאל עם קלפי ב ולדיווסטוק (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מספר הנדבקים בנגיף הקורונה ברוסיה הגיע אתמול ליותר מ-600,000 בני אדם (מספר הנדבקים השלישי בגובהו בעולם). מדי יום מדווחים במדינה על אלפי נדבקים חדשים בקורונה. הרשויות טענו שבמהלך ההצבעה יינקטו כל צעדי הביטחון הדרושים.

 

במכון הסקרים הלאומי VTsIOM העריכו שבין 67 ל-71 אחוזים מהמצביעים יתמכו בשינויים בחוקה. מתנגדי הקרמלין אמרו שההצבעה היא תרמית וחוששים מזיוף של התוצאות. באופוזיציה היו שקראו להחרים את ההצבעה ואמרו שמדובר בניסיון של פוטין להפוך ל"נשיא לכל החיים". האופוזיציה המפולגת ברוסיה לא הצליחה להוביל מחאה משמעותית נגד משאל העם (גם בגלל המגבלות על הפגנות בזמן הקורונה).

רוסיה משאל עם קלפי ב מוסקבה (צילום: EPA)
קלפי במוסקבה. הצבעה שתימשך שבוע(צילום: EPA)

רוסיה משאל עם קלפי ב מוסקבה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

אלכסיי נבלני, גדול מתנגדיו של פוטין ברוסיה, אמר על משאל העם: "להצביע על השינויים זה לא חוקי, חסר ערך ומסוכן לבריאות שלכם. אפשר להחרים את ההצבעה. זה יהיה הדבר הנכון והצודק לעשות". מי שתומכים בקריאתו של נבלני הם עובדים בקלפיות ברחבי המדינה שפתחו בשביתה, וטענו שהצבעה בזמן מגפה היא סכנה בריאותית. לא הייתה למחאתם השפעה של ממש, ועל עצומה שפרסמו השובתים חתמו רק 500 איש. 

 

גם פוליטיקאים שמשתפים פעולה עם פוטין ומפלגתו הביעו התנגדות לשינויים בחוקה. גנאדי זיוגנוב, המנהיג הוותיק של המפלגה הקומוניסטית ברוסיה, גינה את ההצבעה ואמר שלפוטין "כבר יש יותר סמכויות מלצאר, פרעה ומזכ"ל המפלגה הקומוניסטית ביחד".

רוסיה משאל עם קלפי כפר באזור מוסקבה (צילום: רויטרס)
בקלפי בכפר באזור מוסקבה(צילום: רויטרס)

רוסיה משאל עם קלפי כפר באזור מוסקבה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לשלטון חשוב מאוד ששיעור ההצבעה יהיה גבוה. לפי AP, כדי להשיג את המטרה הרשויות באזורים במדינה חילקו פרסים למצביעים, גייסו מפורסמים שיעודדו הצבעה ולחצו על עובדים בבתי ספר ובתי חולים להירשם להצבעה. "שום דבר לא ימנע מהקרמלין להשיג את התוצאה הרשמית שהם צריכים", אמר עבאס גליאמוב, בעבר כותב נאומים בקרמלין והיום פרשן פוליטי.

 

פוטין לא הצהיר באופן חד משמעי מה בכוונתו לעשות כשכהונתו הנוכחית תסתיים ב-2024. הוא אמר שהוא לא פוסל ריצה לכהונה נוספת, אך הדגיש שטרם החליט סופית בעניין. מתנגדיו אומרים שהוא רוצה להישאר בשלטון כמו ליאוניד ברז'נייב, שהנהיג את ברית המועצות ומת בתפקיד.

רוסיה משאל עם קלפי שדה תעופה ב סנט פטרבורג (צילום: רויטרס)
קלפי בשדה תעופה בסנט פטרבורג(צילום: רויטרס)

רוסיה משאל עם קלפי שדה תעופה ב סנט פטרבורג (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

רוסיה משאל עם קלפי שדה תעופה ב סנט פטרבורג (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

אחרים אומרים שנשיא רוסיה שומר את כל האופציות פתוחות, וייתכן שכאשר הוא ימצא יורש הוא יחליט לפרוש מהנהגת המדינה. פוטין לא אוהב את הפרסומים על חיפוש יורש. "אנחנו חייבים לעבוד, לא לחפש יורשים", אמר השבוע.

 

על רקע משבר הקורונה שיעור התמיכה בפוטין בציבור עומד על 59%, כך לפי מכון הסקרים העצמאי "לבאדה". למרות שמדובר בשיעור תמיכה לא רע למנהיגים בעולם, עבור פוטין מדובר בנתון הנמוך ביותר מאז 1999. בסקרים ממלכתיים פוטין מקבל יותר מ-60 אחוזי תמיכה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ברוסיה מעריכים שהשינויים יאושרו
צילום: רויטרס
מומלצים