שתף קטע נבחר

שמחות משפחתיות בצל הקורונה: טקסים באתרי מורשת במקום אירועים המוניים

תקופת הקורונה גרמה לישראלים לחשב מסלול מחדש בכל מה שקשור לאירועים משפחתיים. הדרישות לריחוק חברתי כמו גם המשבר הכלכלי הוליד אלטרנטיבה למסיבות ההמוניות והנוצצות: טקסים באתרי מורשת לאומיים שמחברים בין היסטוריה, טבע ונוף

בשיתוף רשות הטבע והגנים

 

בחודש אפריל אחרון, כשכל המדינה הייתה מבוצרת בסגר, ציין שגיא ורהפטיג את יום הולדתו ה-13, שאותו היה אמור לחגוג בטקס בר המצווה המסורתי. כמו רבים מהישראלים שתכננו אירועים ושמחות, גם שגיא ובני משפחתו נאלצו לבטל את האירוע שתכננו בקפידה במשך שלושה חודשים, ולחשב מסלול מחדש. "במקום זה שגיא עלה לתורה לבד, בלי המשפחה והחברים. אבל לא רצינו לוותר על התכנון המקורי שלנו", מספר זיו, אביו של שגיא.

 

התכנון המקורי של משפחת ורהפטיג הייתה לא ממש קונבנציונלית מלכתחילה - הם בחרו לערוך את טקס בר המצווה בגן הלאומי ציפורי שבגליל, בין התיאטרון הרומי העתיק לשרידי הרובע היהודי מתקופת המשנה והתלמוד. ציפורי לא נבחר סתם, מסביר זיו. "מעבר לערך ההיסטורי היהודי של המקום שמאוד מתאים לבר מצווה, לי אישית יש קשר משפחתי למקום - סבא שלי ז"ל, שנהרג במלחמת השחרור, היה בגדוד 21 שכבש את ספוריה, ציפורי של היום".


בחרו לערוך את טקס בר המצווה בגן הלאומי ציפורי שבגליל. משפחת ורהפטיג.  (צילום: עומר מוחה)
בחרו לערוך את טקס בר המצווה בגן הלאומי ציפורי שבגליל. משפחת ורהפטיג. (צילום: עומר מוחה)

לפני שבועיים קיימה המשפחה את טקס בר המצווה כמתוכנן באיחור של חודשיים. "האירוע התחיל ב-8 וחצי בבוקר עם קבלת פנים. אחר כך עשינו תהלוכה מהכניסה לאתר ועד לבית הכנסת העתיק עם שופרות, תופים ושירה. בבית הכנסת הייתה קריאה בתורה, ספר התורה הסתובב בין האורחים ולא ויתרנו גם על זריקת הסוכריות", מספר זיו על הטקס המרגש, שהתקיים במסגרת מיזם "פסיפס" של רשות הטבע והגנים.

 

כבר שלוש שנים של אירועים באתרי המורשת

המיזם נולד לפני שלוש שנים במטרה לתת מענה לכל מי שמחפש לוקיישן מעניין לשמחה המשפחתית שלו ובאווירה קצת אחרת. מאז שנחנך, נערכו במסגרת המיזם מאות טקסי חופות, בר מצוות, בנות מצוות ושאר שמחות משפחתיות שנחגגו בעשרים אתרי מורשת לאומיים ברחבי הארץ, מצפון ועד דרום.

תל מגידו (צילום: לוסי יוסף)
תל מגידו(צילום: לוסי יוסף)

בר מצוה בחמת טבריה.  (צילום: חגי דביר)
בר מצוה בחמת טבריה. (צילום: חגי דביר)

"זיהנו צורך משמעותי בציבור הישראלי לקיים טקסים משפחתיים עם ערך ועם משמעות", מספר חגי דביר, מנהל תחום המוצר התיירותי ברשות הטבע והגנים. "אנשים מחפשים תחליף לשבלונות המוכרות של טקסים בבתי כנסת או באולמות אירועים. אנחנו מאמינים שהדרך המרתקת ביותר לעורר את אתרי המורשת בישראל היא על ידי קיום טקסים עתיקים שמחיים את העם ואת המקום. האבנים הדוממות בני אלף שנים מדובבות את המקום ומחיות אותו".

 

המחיר הכרוך בהפקה של טקס חופה, בר או בת מצווה הוא שווה לכל כיס ומסתכם במאות שקלים בלבד. דביר מדגיש כי מיזם "פסיפס" מתמקד בעיקר בטקסים, ופחות באירועים נוצצים. "הערך המוסף של המיזם והתרומה שלו לחברה הישראלית הם בעיקר הטקס עצמו. אנחנו מאפשרים למשפחה לעשות קבלת פנים עם כיבוד צנוע, ולא יותר מזה. יש גם אפשרות לפני הטקס לקבל סיור מודרך במקום, הצגה של שחקן שמציג את ההיסטוריה של המקום או הפעלה בסגנון 'חפש את המטמון'".

   (צילום: עומר מוחה)
המחיר הכרוך בהפקה של טקס חופה, בר או בת מצווה הוא שווה לכל כיס ומסתכם במאות שקלים בלבד. (צילום: עומר מוחה)

גן לאומי מצדה (צילום: חגי דביר)
גן לאומי מצדה(צילום: חגי דביר)

ניתן לערוך את הטקסים בשעות שבהן האתר אינו פעיל, אבל יש מי שבוחר לקיים טקס בשעות שבהן האתר פתוח למבקרים, ולתת להם הצצה לחגיגה הפרטית שלהם. "זה מוליד הרבה מפגשים מעניינים", מעיד דביר. "קורה לא פעם שמורי דרך מביאים קבוצות תיירים כדי לראות איך מתנהל טקס יהודי. הגיעו אלינו למשל קבוצות של תיירים סינים ויפנים שהתרגשו מאוד לראות את הטקסים האלו".

 

"מקבלים הרבה פניות, אבל זה לא מתאים לכל אחד"

אתרי המורשת הלאומיים היו בין הראשונים שפתחו את שעריהם עם סיום הסגר לפני חודש, עוד לפני פתיחת האולמות, גני האירועים ובתי הכנסת. כתוצאה מכך, התקבלו באתרים פניות רבות שביקשו לערוך שמחות משפחתיות. "קיבלנו המון פניות מאנשים שמחפשים לקיים אירוע אינטימי, ומעדיפים את זה מאשר בחצר של הבית. עם פתיחת האתרים גיבשנו כללי תו סגול וערכנו רשימה של כללים, שמאפשרים למשפחה לחגוג את הטקס בלי לפגוע בהנאה של המבקרים".

 

נכון להיום, האולמות וגני האירועים מאפשרים כניסה של מעל 250 אורחים, אבל ברשות הטבע והגנים מעדיפים לשמור בינתיים על מגבלת המאה איש לכל טקס. "הגבלנו את הכניסה למאה איש כדי לאפשר למשפחות חוויה בטוחה, לשמור על האופי האינטימי של האירוע וכמובן לשמור על בריאות הציבור והאורחים".

טקס בגן לאומי כורזים (צילום: חגי דביר)
טקס בגן לאומי כורזים(צילום: חגי דביר)

הגן הלאומי אפולוניה, השוכן מעל צוק כורכר לחוף ימה של הרצליה, הפך לאחד הלוקיישנים המבוקשים לקיום טקסי חופה בשל התפאורה הרומנטית שלו - שרידי מבצר רומי בצד האחד ונוף הים עוצר הנשימה בצד השני. "אנחנו מקבלים הרבה פניות, אבל השירות שאנחנו מציעים לא מתאים לכל אחד", מבהירה אילה יהלומי לוזון, מנהלת האתר. "הוא מתאים לזוגות שמחפשים טקס סולידי, שמתחברים לטבע ומבינים את המשמעות של קיום טקס בגן לאומי. הייחוד של המיזם הוא בחיבור בין הטקסיות לבין העוצמתיות של הטבע. זה לא אירוע המוני מלא בקישוטים ובפרחים. הקישוט שלנו זה הטבע".

 

"החוויה היא מרגשת ומעצימה", מסכם זיו ורהפטיג את האירוע שערכה משפחתו במסגרת המיזם. "לא רק שהשירות שקיבלנו היה מעל ומעבר, צריך לציין לשבח את האתר המטופח והנקי, ואת השילוב בין שמירה על ההיסטוריה לבין קיום טקסים". 

 

  (צילום: עומר מוחה)
(צילום: עומר מוחה)

 

בשיתוף רשות הטבע והגנים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים