שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

ארגון הבריאות העולמי: לא בטוחים שהחיסון לקורונה יהיה מוכן בעוד שנה

מנכ"ל הארגון ד"ר אדהנום טדרוס, הטיל ספק בהבטחות חברות התרופות וטוען כי החיסון לקורונה יהיה מוכן רק בעוד שנה. עם זאת, החברות מדווחות על התקדמות משמעותית בניסויים ועל פי ההערכות כבר בספטמבר יתחיל ייצור המוני של החיסונים במקביל להגשת האישורים הנדרשים

ארגון הבריאות העולמי מטיל ספק בהבטחות חברות החיסונים לחיסון לקורונה: בהצהה בוועידת הפרלמנט האירופי, אמר היום (ה') מנכ"ל הארגון, כי כלל לא בטוח שהחיסון יושלם, ואם כן – רק בעוד שנה.

 

החיסון נגד קורונה. לא כל כך מהר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החיסון נגד קורונה. לא כל כך מהר(צילום: shutterstock)

 

"מאוד קשה לומר בביטחון שיהיה לנו חיסון לקורונה", אמר ד"ר טדרוס, "מעולם לא היה בידינו חיסון כלשהו לאף אחד מנגיפי הקורונה, כך שכשהחיסון יפותח, אם יפותח, זה יהיה לראשונה". לדבריו, לארגון הבריאות העולמי הוגשו מעל 100 חיסונים מועמדים נגד קורונה, אחד מהם נמצא בשלבי פיתוח מתקדמים.

 

"בתקווה שיהיה חיסון, ההערכה היא שזה יקרה רק בעוד שנה", הוסיף טדרוס ואמר כי "המדענים טוענים שייתכן והדבר יקרה בתוך כמה חודשים".

 

מנגד, מדווחות חברות החיסונים על התקדמות משמעותית ביותר בפיתוח, חלקן אף סבורות כי החיסון נגד קורונה יהיה מוכן כבר בספטמבר הקרוב, וייצא לשוק במהלך אוקטובר. המועמדת הבולטת ביותר היא חברת מודרנה, שמתחילה בימים הקרובים בניסוי השלב האחרון, לאחר הצלחת שני השלבים הקודמים שהוכיחו כי החיסון בטוח ויעיל בבני אדם.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

החיסון החדש הקרוי mRNA-1273 הוא חיסון מסוג RNA שליח: עם כניסתו לגוף הוא "מבטל" את היכולת של נגיף הקורונה לחדור לתאי הגוף. ה-RNA השליח המדובר, מונע היווצרות של חלבון הקרוי Spike הנחוץ לשם היצמדות וירוסי הקורונה לתאי הגוף, וכך למעשה מונע את ההדבקה ומאפשר למערכת החיסון להשמיד את הנגיפים הקיימים, מבלי שיגרמו למחלה.

 

חברת מודרנה (צילום: EPA)
חברת מודרנה(צילום: EPA)

 

אם יוכתר השלב השלישי בהצלחה, אם יוכתר כהצלחה, תוכל החברה להתחיל בייצור המוני של החיסון נגד נגיף הקורונה במקביל להגשת בקשת האישור לרישום והפצת התרופה לרשויות התרופות. על פי התחזית האופטימית הזו, החיסון יהיה מוכן במהלך אוקטובר הקרוב. בחברה אמרו כי עד אמצע 2021 יצליחו לייצר מיליארד מנות חיסון. ישראל, על פי הדיווחים, חתמה על הסכם עם חברת מודרנה לרכישת מאות אלפי מנות.

 

המירוץ לחיסון

"מודרנה" אינה היחידה שעומדת בשלבים האחרונים של ייצור החיסון לקורונה. חברת CanSino הסינית דיווחה באמצע אפריל על הצלחה בשלב הראשון של הניסוי הקליני בבני אדם בחיסון שפיתחה נגד נגיף הקורונה. החברה הייתה הראשונה בעולם לפתח חיסון נגד קורונה. לפני חודש החלו הניסויים של השלב השני ואם יסתיימו בהצלחה יתחילו הניסויים של שלב 3 המכריע במהלך הקיץ.

 

החיסון של CanSino קרוי Ad5-nCoV, וגם הוא גורם לגוף לייצור נוגדנים המנטרלים את נגיף הקורונה ומונעים ממנו להדביק את תאי הגוף. בחברה צופים כי לקראת שנת 2021 יצליחו ליצור כ-100 מיליון תרכיבי חיסון. לאור העובדה שמדובר בחברה סינית, יש להניח שהראשונים שיזכו להתחסן יהיו תושבי סין.

 

חברה נוספת הנמצאת בשלבי הפיתוח של חיסון נגד קורונה היא ענקית התרופות אסטרהזניקה, בשיתוף מדעני אוניברסיטת אוקספורד. המדענים ייצרו את התרכיב ChAdOx1 שנוסה עד כה על בעלי חיים כולל קופי שימפנזה. החוקרים דיווחו כי החיסון יצר כמות גבוהה של נוגדנים נגד קורונה. על פי הדיווחים הערב (ה') החברה נמצאת בשלבים מתקדמים מאוד של הניסויים.

 

ענקית התרופות פייזר (יצרנית הוויאגרה) יצרה את החיסון BNT162 המכיל חלבונים שונים שכשמוזרקים לגוף, גורמים לו "לחשוב" שמדובר בנגיף קורונה אמיתי, ולייצר נגדו נוגדנים שינטרלו את הנגיף. בחברה נערכים להתחיל בשלב הראשון והשני של הניסויים בשבועות הקרובים. להערכת החברה, עד סוף שנת 2020 יצליחו לייצר מיליוני מנות חיסון, ומאות מיליוני תרכיבים במהלך שנת 2021.

 

גם חברת התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון נערכת לייצור המוני של החיסונים. בחברה פיתחו את התרכיב AD26 והיא מתכננת להתחיל בשלב הראשון של הניסויים הקליניים בבני אדם מאוחר יחסית – בחודש ספטמבר הקרוב. בג'ונסון אנד ג'ונסון טוענים כי ברבע הראשון של שנת 2021 יצליחו לייצר 600 עד 900 מיליוני מנות חיסון, וכי עד סוף שנת 2021 יצליחו לייצר מעל מיליארד חיסונים בשנה.

 

האחרונה במרוץ היא יצרנית התרופות והחיסונים הצרפתית סאנופי שעובדת גם היא על חיסון בשיתוף חברת GSK, ודיווחה כי הניסויים בבני אדם יחלו בחודשים הקרובים. שיתוף הפעולה ישתמש בטכנולוגיית האדג'ובנט הייחודית של GSK למצבי פנדמיה, אשר תסייע להגביר את התגובה החיסונית של החיסון ואף תאפשר ייצור כמויות גדולות יותר מהחיסון. סאנופי היא יצרנית חיסונים ותיקה, ומתפארת ביכולתה לייצר 100 עד 600 מיליוני מנות עד סוף השנה הנוכחית. בחברה מעריכים שיגיעו לייצור של מיליארד מנות במהלך 12 החודשים הבאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסונים לקורונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים