הסרטון מת"א שמסעיר את האו"ם: "יחסי מין ברכב של הארגון"
תיעוד שנפוץ ברשתות החברתיות מציג גבר ואישה מקיימים לכאורה יחסי מין ברכב של הארגון ברחוב הירקון. דובר מזכ"ל האו"ם: "מזועזעים מהסרטון המתועב הזה". זהות המשתתפים טרם התבררה. "ננקוט צעדים נגד המעורבים כשחקירת האירוע תסתיים", אמרו בארגון
בסרטון שנפוץ ברשתות החברתיות נראים גבר ועליו אישה לבושה בשמלה אדומה מקיימים יחסי מין לכאורה ברכב של האו"ם. לפי דובר מזכ"ל הארגון, סטפן דוג'ריק, שצוטט ב-BBC, הסרטון צולם בתל אביב. הוא אמר כי מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הורה לנקוט גישה של "אפס סובלנות" כלפי כל התנהגות מסוג זה מצד אנשי האו"ם.
דוג'ריק תיאר את הסרטון בן 18 השניות כ"מתועב" והוסיף כי באו"ם "מזועזעים ומוטרדים" מהמעשים שנראים בתיעוד. לדבריו, בארגון פתחו בחקירה פנימית של האירוע וכי הוא התרחש, ככל הנראה, ברחוב הירקון. עם זאת, זהות המשתתפים בסרטון טרם התבררה.
אירועים קודמים שגרמו לסערות באו"ם:
כשכוח שמירת שלום מפסיק להיות שמרטף
"פקחי או"ם ניצלו נשים מינית תמורת מזון"
סקס, סחיטה, וחיילי האו"ם בהאיטי וחוף השנהב
"ככל הנראה מדובר באנשי צוות של 'כוח השלום' המוצבים בישראל", אמר הדובר. "אנו מצפים שחקירת האירוע תסתיים במהירות ובכוונתנו לנקוט מיד בצעדים משמעתיים נגד המעורבים", הוסיף בהתייחסו למצולמים. ייתכן כי הם יושעו או יוחזרו למדינותיהם – שבאחריותן לנקוט צעדים משמעתיים או משפטיים נוספים נגדם.
לדברי דוג'ריק, "התנהגות מסוג זה מנוגדת לכל מה שאנו מאמינים בו ושאנו פועלים להשגתו במסגרת המאבק בהתנהגות בלתי הולמת של צוותי האו"ם". הוא נשאל האם ידוע אם המעשה בוצע בהסכמה או שמא מדובר במעשה זנות. "אנו בודקים גם את הכיוון הזה", אמר הדובר – והוסיף כי באו"ם מונהגת מדיניות בלתי מתפשרת בכל הנוגע להתנהגות מינית שכזו מצד חברי הארגון.
175 תלונות על ניצול ותקיפות מיניות: "הבעיה באו"ם גדולה יותר מהתיעוד הזה"
הת'ר באר, מנהלת בחטיבת זכויות הנשים של בארגון "משמר זכויות האדם" אמרה כי היא "לא מופתעת" מהסרטון. באר, שהוצבה בעבר ברפובליקה של בורונדי שבאפריקה, הוסיפה: "טוב שהאירוע נחקר, אך לאו"ם יש בעיה גדולה יותר מהתיעוד היחיד הזה".
לדבריה, אותה בעיה "נוגעת לטענות על ניצול מיני והתעללויות מצד אנשי צוות של האו"ם". היא ציינה נתונים מדו"ח שלפיו ב-2019 התקבלו 175 האשמות על ניצול ותקיפות מיניות מצד ונגד אנשי צוות של האו"ם. מבין אותן האשמות – 16 התבררו כנכונות, 15 לא הוכחו והאחרות עדיין נחקרות.