שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

טרם אושרו בחינות בזום לסטודנטים. האוניברסיטאות: "סכנה שהסמסטר יבוטל"

קבינט הקורונה התפזר מבלי שאישר את בקשת שר הבריאות והשר להשכלה גבוהה לבחינות מרחוק. בוועד ראשי האוניברסיטאות קראו לשרים: "השהו את ההחלטה, עשרות אלפי סטודנטים ייפגעו". גורם באחת האוניברסיטאות: "ראינו מה קרה כשהשרים התחילו לנהל את מערכת החינוך"

שר הבריאות והשר להשכלה גבוהה הודיעו כי יביאו לאישור קבינט הקורונה החלטה לקיים לימודים מרחוק, אבל הפורום התפזר מבלי לקבל החלטות - ובוועד ראשי האוניברסיטאות תקפו בחריפות את היוזמה: מלשכת שר הבריאות נמסר הבוקר (ראשון) כי נוכח העלייה בתחלואה ופניות מצד מאות סטודנטים, ובהתאם להמלצות גורמי המקצוע, שר הבריאות יולי אדלשטיין והשר להשכלה גבוהה זאב אלקין החליטו להביא לאישור קבינט הקורונה היום החלטה לקיום מבחנים באוניברסיטאות מרחוק.

הבחינות בזום טרם אושרו. ארכיון (צילום: שמיר אלבז) (צילום: שמיר אלבז)
הבחינות בזום טרם אושרו. ארכיון(צילום: שמיר אלבז)

עם זאת, מוועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) נמסר כי "הדיון שהתקיים בקבינט קורונה נעשה ללא התייעצות ותיאום עם האוניברסיטאות. בהחלטה המסתמנת יש סכנה ממשית לביטול הסמסטר. ההחלטה המסתמנת של ביטול בחינות בקמפוסים תפגע בעשרות אלפי סטודנטים שלא יוכלו להיבחן בבחינות פסיכומטריות, בחינות גמר, בחינות רישוי ובחינות שלא ניתן לקיימן מחוץ לקמפוס".

 

סטודנטים חששו מהדבקות, וקבינט הקורונה יאשר מבחנים מרחוק

עימות בקבינט הקורונה: "לצמצם אירועים ל-50 איש"

תלמידים בבידוד יוכלו להיבחן בבגרות: הנוהל החדש במלואו

398 אובחנו בקורונה אתמול, אלו המוקדים החדשים 

 

בנוסף אמרו בור"ה כי "האוניברסיטאות מעמידות במקום הראשון את בריאותם של הסטודנטים ופועלות לפי כל הכללים המחמירים ביותר של משרד הבריאות. פתרונות ייחודיים ניתנים לסטודנטים בקבוצות סיכון שונות. באוניברסיטאות שבהן מתקיימות בחינות, הסטודנטים מתייצבים ומביעים שביעות רצון מההערכות ומהיכולת לדאוג לבריאותם. ביטול בחינות בקמפוסים עלול להעמיד בסכנה את סיום הסמסטר, ולפגוע בפתיחת שנת הלימודים תשפ"א. נשיאי האוניברסיטאות והרקטורים קוראים לקבינט הקורונה להשהות את החלטתו בעניין עד סיום היוועצות מעמיקה עם המוסדות".

 

 

גורם באחת האוניברסיטאות הוסיף כי "יש תחומי לימוד שבהן בבחינות מקוונות לא ניתן לשמור על טוהר הבחינות, ולכן לא ניתן יהיה לסמוך על אמינות הציונים וזה עשוי לפגוע בסטודנטים שלא יקבלו ציון על הבחינה. המערכת האקדמית תפקדה עד עכשיו מצוין, כמעט ללא תחלואה.

 

"ראינו מה קרה במערכת החינוך ברגע שהשרים התחילו לנהל את המערכת, אנחנו מציעים להם להשאיר לנו את העבודה של ניהול האוניברסיטאות", תקף הגורם. "מראש קבענו שבמקצועות שבהם זה אפשרי הבחינות ייערכו מרחוק, אך ישנם לא מעט תחומים שבהן לא ניתן לקיים את הבחינה בזום, ויש הכרח לקיים בחינה פיזית. המערכת האקדמית נערכה מראש לתקופת הבחינות ואין שום מניעה לקיים את הבחינות בקמפוס תוך הקפדה מלאה על כללי משרד הבריאות".

 

נזכיר כי בשבוע שעבר קראה התאחדות הסטודנטים להתאים את תקופת המבחנים לשגרת הקורונה, בתנאי שהדבר לא יפגע בסיום השנה האקדמית כסדרה. "כלל הגורמים כבר קיבלו את הדרישות שלנו. אנו קוראים למוסדות ליישר קו, לקבל את ההחלטות הנכונות ולפעול למען ציבור הסטודנטים והסטודנטיות לסיום ראוי של השנה האקדמית", נמסר.

 

הסטודנטים חוששים להידבק: "לא לחייב להגיע לקמפוסים"

סטודנטים רבים דורשים מהמועצה להשכלה גבוהה להורות לאוניברסיטאות לקיים את המבחנים מרחוק - ולא לחייב אותם להגיע לקמפוסים מחשש שיידבקו בקורונה. בנוסף, מי שנמצא בבידוד מוטרד ממצב שבו לא תינתן לו אפשרות להיבחן מרחוק, מה שעלול לפגוע בציוני הסמסטר.

הפגנה של סטודנטים מחוץ לכנסת (צילום: חיים גולדיטש )
"מוחזקים כבני ערובה בידי האוניברסיטאות". ארכיון(צילום: חיים גולדיטש )

גורם באחת האוניברסיטאות טען כי "בהחלטה על קיומן של בחינות מקוונות הסטודנטים מסתכנים באובדן הסמסטר. יש תחומי לימוד שבהם בבחינות מקוונות לא ניתן לשמור על טוהר הבחינות, ולכן לא ניתן יהיה לסמוך על אמינות הציונים. הדבר עלול לפגוע בסטודנטים שלא יקבלו ציון על הבחינה". 

 

עוד ציין הגורם: "מראש קבענו שבמקצועות שבהם זה אפשרי - הבחינות ייערכו מרחוק, אך ישנם לא מעט תחומים שבהן לא ניתן לקיים את הבחינה בזום, ויש הכרח לקיים בחינה פיזית. המערכת האקדמית נערכה מראש לתקופת הבחינות, ואין שום מניעה לקיים את הבחינות בקמפוס תוך הקפדה מלאה על כללי משרד הבריאות".

 

עם זאת, הסטודנטים אינם מוותרים ומתכננים לצאת למאבק ציבורי על קיומן של הבחינות המקוונות. "מדובר במגפה עולמית ויש לתת על כך את הדעת ולעזור לסטודנטים שגם ככה עברו סמסטר מורכב", אמרה סטודנטית שנה ג' למדעי התזונה באוניברסיטה העברית בירושלים. "אני עתידה להיכנס להגרלה לסטאז' בספטמבר, ולהתמודד על המקום שלי בבתי החולים מול שאר בוגרי המסלול במוסדות אחרים. בעקבות המצב והיות שהאוניברסיטה שלי לא נותנת לי להיבחן בצורה מקוונת, אם אכנס לבידוד ואפסיד מבחנים - הכניסה שלי להגרלה תעמוד בסיכון גדול ובצורה לא שוויונית מול הקולגות העתידיים שלי ממוסדות מקבילים".

 

יתרה מזאת, היא טענה כי "המצב הזה יגרום לסטודנטים להגיע לבחינות גם אם הם לא מרגישים טוב, רק כדי לא לדחות את התואר שלהם בשנה נוספת. אין ספק שזה יתרום לעלייה בתחלואה".

 

סטודנט אחר אמר כי "חוץ מקורסים מסוימים, ברבים מהם מקיימים מבחנים פרונטליים. התחלואה מקורונה רק מתגברת, משרד הבריאות מפמפם שגם צעירים נמצאים בסיכון - והאוניברסיטה לא עושה דבר כדי לצמצם את החשיפה". לדבריו, דרישתם היא לאפשר לכל סטודנט לבחור בין בחינה פרונטלית לבין בחינה מקוונת, "או חלופה אחרת שלא תסכן את הבריאות שלנו". סטודנט אחר אף טען: "האוניברסיטאות מחזיקות אותנו כבני ערובה".

 

 

 

  

בתוך כך, הבוקר אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה כי "המגפה מרימה ראש בכל העולם - כבר 10 מיליון נדבקים. אינני יודע אם זה גל שני, אבל זה גל עולה. מדינות רבות שהסירו את ההגבלות נאלצות להחזיר אותן כדי להגביל את ההתפשטות".

 

לפי משרד הבריאות, 398 אובחנו אתמול כחיוביים לקורונה. זאת לאחר שבמשך ארבעה ימים ברציפות מספר הנדבקים היה גדול מ-400. את הירידה הקטנה אפשר לייחס לצניחה במספר הבדיקות בגלל השבת. 318 נפטרו עד כה מסיבוכי המגפה ויותר מ-17 אלף החלימו. לפי הנתונים, אתמול עלה מספר המאושפזים בבתי החולים ל-212.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים