אלפים באירועי הגאווה: "העצרת הצטמצמה - המחויבות לקהילה לא"
אלפים התכנסו הערב בארבע הערים הגדולות לאירועים שהחליפו את המצעדים המסורתיים בשל מגבלות הקורונה. בת"א נחסמו הכבישים מסביב לכיכר רבין, מאות שוטרים באזור. בירושלים ציינו חמש שנים לרצח שירה בנקי: "אסור לשתוק". אירועי גאווה גם בבאר שבע ובחיפה
בעקבות ביטול המצעדים המסורתיים, הקהילה הגאה קיימה הערב (ראשון) עצרות גאווה בתל אביב, ירושלים, חיפה ובאר שבע תחת הכותרת "המהפכה לא הושלמה". ynet העביר את העצרות בתל אביב ובירושלים בשידור חי.
באירוע בכיכר רבין השתתפו כאלף בני אדם, ונאמו בו מובילי דעת קהל, נבחרי ציבור, לצד הופעות של אומנים מוכרים, בהם סטטיק ובן אל, נסרין קדרי, הראל סקעת, דנה אינטרנשיונל, קורין אלאל ועוד.
ראש העיר רון חולדאי ציין כי גם הקורונה לא תמנע חגיגת הגאווה בת"א: "השנה לא נצעד ואת המצעד הצבעוני שלנו הנערך בעיר זה שני עשורים מחליפה עצרת הגאווה הזאת שמצטמצמת בגלל הקורונה אבל זאת לא משנה דבר מהמחויבות שלנו. גם השנה השקענו מחשבה בקידום מעמדה של קהילת הלהט"ב בתל אביב יפו. הוספנו השנה רישום זוגיות על בסיס תצהיר במקביל לזה הקיים ברשות האוכלוסין. העירייה מכירה בכל זוג ברמה הפרקטית".
"כל זוג שיירשם יוכל למשש את כל ההטבות העירוניות כמו כולם. מאבק הלהט"ב הוא מאבק של כולנו לחברה שיוויונית. כולי תקווה שגם הממשלה תצעד לעבר המאה ה-21 ותקדם בחוק את זכויות הקהילה כולל הזכות לנישואים, להורות שווה ולהגנה מפשעי שנאה. עד אז, אנחנו בעיריית תל אביב נפעל בנחישות למען שיוויון זכויות מלא לכל תושביה וליצירת בית לכל מיעוט ובשנה הבאה נחזור לצעוד".
מחזיק תיק הגאווה בעיריית תל אביב, איתי פנקס ארד, אמר בעצרת כי "אף אחד לא דמיין שכך יראו אירועי הגאווה ומי היה מאמין שהדאגה שלנו תיהיה לכך שלא יגיעו הרבה אנשים ואיך מצמצמים את הגעת האנשים לעצרת. ההשפעה שלנו הולכת וגוברת. יש לנו שישה חברי כנסת מכהנים, שניים מהם שרים, ויש לנו ניצחון ענק בבג"ץ".
"אנחנו על הבמות במועצות הערים ואנחנו קהילה חזקה אבל עם מבט קדימה ולא שוכחים שהמהפכות שלנו רחוקה מסיום. הטרנסית שלא מוצאת עבודה או לא מוצאת דירה זאת הבעיה של כולנו. הומו ערבי שנזרק מהבית זאת הבעיה של כולנו. הקשיים החברתיים הכלכלים והמשפחתיים של כל אחד ואחת בקהילה אלו הקשיים של כולנו ואנחנו חזקים להסתכל פנימה להילחם לטובת האוכלוסיות המוחלשות כדוגמת טרנסים וטרנסיות ונוער שמגיע לו שיוויון הזדמנויות מלא".
במקביל בגבעתיים הודיעו כי העירייה תאשר רישום זוגיות לזוגות שאינם נשואים ומנהלים משק בית משותף בהם גם זוגות להט"בים. זוגות שירצו להירשם ידרשו לתצהיר מעורך דין שגם זה ינתן כשירות ללא עלות מעורכי דין במרכז הגישור של העירייה ללא תשלום. אור לי ניב, סגנית ראש העירייה ומחזיקת תיק הלהט"ב אמרה כי "תעודת הזוגיות היא הגשמת חלום אישי ומקצועי שלי. הכרה עירונית בזוגות שאינם נשואים, היא עוד צעד מקומי משמעותי, למען שוויון מלא לכל אדם בעיר. אני מודה לראש העירייה, רן קוניק, על התמיכה והגיבוי בהובלת המהלך החשוב, האנושי והפלורליסטי הזה".
במסגרת ההכנות לעצרת בתל אביב, שמוגדרת על ידי המשטרה כאירוע מחאה, הוצבו מאות שוטרים באזור הכיכר, והרחובות הסמוכים נחסמו לתנועה. כך או כך, אירועי הגאווה מאובטחים במיוחד מחשש לגורמים קיצוניים שינסו לחבל בהם ולהסית נגד חברי קהילת הלהט"ב ברשתות החברתיות.
במהלך הנאומים התרחשה מהומה בקהל כאשר קבוצת פעילות צעקו "צדק לאיאד אל-חלאק" והניפו דגלי פלסטין
כבר בשעה 17:00 נחסמו הרחובות אבן גבירות משאול המלך ועד ארלוזורוב, פרישמן מכיכר מסריק עד אבן גבירול, שדרות דוד המלך מוויצמן ועד אבן גבירול, גורדון משלמה המלך ועד מלכי ישראל, שדרות חן מנצח ישראל ועד פרישמן, מלכי ישראל מן גוריון ועד שדרות ח"ן, שדרות בן גוריון משלמה המלך עד אבן גבירול, רחוב הדסה משלמה המלך עד אבן גבירול ורחוב בלוך מארלוזורוב עד אבן גבירול.
במשטרה ציינו כי "לצד מימוש זכות המחאה, השוטרים אחראים לאבטח את המשתתפים, לשמור על הסדר הציבורי ולאכוף את קיום תנאי תקנות שעת חירום למניעת התפשטות נגיף הקורונה, תוך מזעור הפגיעה בשגרת חיי התושבים". במשטרה קראו למשתתפי העצרת לשמור על הנחיות הקורונה, להקפיד על ריחוק ולעטות מסכות.
ירושלים: עצרת בסימן חמש שנים לרצח שירה בנקי
בירושלים נערכה העצרת בגן העצמאות בסימן 50 שנים למצעד הגאווה הראשון, ולציון חמש שנים למותה של שירה בנקי שנרצחה במצעד בבירה.
"נפגין למען סובלנות לכל המגדרים והנטיות המיניות, נגד אלימות, השתקה והדרה", מסר אלון שחר, מנכ"ל הבית הפתוח בבירה. "בעיר שבה סגן ראש העיר החדש מחפש כל הזדמנות לפגוע בקיום שלנו ולהחליש את המאמצים ליצור חברה סובלנית, רבת-פנים ומכילה, אסור לשתוק ולעמוד מנגד".
את האירוע מנחים השחקנים עמית רהב וג'וי ריגר. בהמשך יופיעו הזמרים ריקי בן ארי, חן אהרוני, איזי, וה-DJ דלית רצ'שטר. גם שר התקשורת יועז הנדל ושר המדע והטכנולוגיה יזהר שי לקחו חלק באירוע.
שר המשפטים אבי ניסנקורן הגיע למקום מלווה בשרה לשוויון חברתי, מירב כהן וח"כ תהילה פרידמן. השר ניסנקורן אמר: "המאבק של הקהילה הלהט"בית הוא מהחשובים והמוצדקים שיש. זה מאבק מהותי על שוויון, חירות, סובלנות וקבלה, וזה במקרים רבים גם מאבק על החיים ממש. הישגים לקהילה הגאה הם הישגים לחברה הישראלית כולה. מפלגת כחול לבן וכן משרד המשפטים בראשותי מחוייבים לעניין ואני מאמין שנצליח להוביל הישגים משמעותיים בתחום גם בזירה הפוליטית".
רינה נודלמן ילדה טרנסג'נדרית בת 10, ריגשה את הקהלה שנעמד כולו על רגליו והריע לה: "אני ילדה טרנסג'נדרית. כן ילדים טרנסג'נדרית קיימים ילדים טרנסים יכולים לדעת מי הם ולומר את זה. אני כאן בשביל כל אותם ילדים ונוער שלא יכולים להיות כאן. ההורים שלי לא עשו הרבה. הם רק עצרו והקשיבו לי וזה כל מה שכולנו רוצים. שיקשיבו לנו, שיכבדו אותנו ויקבלו אותנו. זו לא בושה להיות להט"ב. זו לא בושה להיות שונה. כי כל אחד שונה.
לתלמידים ולתלמידות שלומדים עם להט"בים בבתי ספר. אל תפחדו מאיתנו, אל תתעלמו מאיתנו, תשחקו איתנו. להורים שאולי הילדים שלהם להט"בים- אל תמנעו מהם לשחק עם בובות, תנו להם להיות מי שהם, כי לפעמים אנשים כותבים באינטרנט דברים ממש לא נכונים".
נעם יבין, יו"ר שותפה בבית הפתוח בירושלים, קראה מעל במת העצרת בגן העצמאות: "ליושבים בספרא וליושבים בבלפור- הנוכחיים, החליפים והעתידיים- חיי הקהילה הגאה אינם הפקר. אנחנו לא ננוח ולא נשקוט עד שהזכות לחיים בביטחון, הזכות להיות אמהות ואבות, הזכות להינשא במדינת ישראל, הזכות להיראות. בירושלים, בערים הקטנות ובפריפריה החברתית והגיאוגרפית במדינת ישראל".
בשעות הבוקר נעצרו שני פעילי ארגון הימין הקיצוני להב"ה בחשד לפגיעה בעצרת בירושלים, בית המשפט שחרר אותם ללא תנאים מגבילים - וקבע כי לא קיים חשד סביר שיפעלו נגד המצעד. כמו כן, אנשי הבית הפתוח עתרו בבוקר לבית המשפט נגד העירייה, בטענה שהפרה את הסיכום לתליית עשרות דגלי גאווה באזור גן העצמאות - והניפה רק חמישה.
באר שבע: דקת דומייה לזכר קורבנות השנאה
אירוע הגאווה בבירת הנגב נפתח בדקת דומייה לזכרם של שירה בנקי וקורבנות הרצח בבר נוער, והמשיך בשורת נאומים. הראשון לנאום היה חבר הכנסת מיש עתיד, חבר הקהילה, יוראי להב הרצנו, שהתייחס לחוק הפונדקאות שלא עבר שעות לפני קיום אירועי הגאווה ברחבי הארץ: " בצער גדול אני מבין שכדי להיות אבא אני צריך לזכות בלוטו. אני נמצא בצומת דרכים כמו רבים בישראל שהולכים לצבא ותורמים למדינה. מה הם עושים כשהמדינה אומרת להם שהם אזרחים פגומים. אסור שזה יקרה במדינת ישראל.נעמוד ונאבק לשיווין זכויות לקהילה הגאה".
להב הרצנו לא חסך דברי תרעומת על חברו למפלגה לשעבר, ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ: "בני גנץ הסתכל לי בלבן של העיניים והבטיח לי שאהיה אבא. זה הדבר הכי בסיסי שכל גבר או אישה יכולים לבקש. ההצבעה נגד החוק היום היא בלתי נסלחת וזו מכה מתחת לחגורה".
גיל אליאס, יו"ר משותף של הבית הגאה בבאר שבע, אמר כי לא חשבו לרגע לבטל את האירוע בשל מגבלות הקורונה, תוך הקפדה על הנחיות משרד הבריאות והזמינו רק את הגרעין של הקהילה הגאה בעיר: "האירוע סמלי בתאריך הזה, תאריך עולמי שחוגגים בכל מקום ומציין את מאורעות סטונוול והחלטנו עם שאר הבתים בעולם לקיים את האירוע ביום הזה למרות הכל".
נערה בת 15, שיצאה מהארון רק לאחרונה ומשתתפת לראשונה באירוע גאווה, סיפרה: "אמא שלי הומופובית וכשיצאתי מהארון היא לא קיבלה את זה. אבא שלי קיבל את זה די בסדר. זה היה די קשה. זה האירוע הראשון שלי ואני מתרגשת מאוד. אני רוצה לצעוק את המילים שלי ולצאת מהארון אני לא רוצה שישתיקו אותי. רוצה לבטא הכל. החברות שלי תומכות בי".
חיפה: מקומות עמידה מסומנים ובדיקות חום בכניסה
בחיפה נערכה עצרת ברחבת האודיטריום בעיר, בהשתתפות של כ-250 בני אדם. במתחם סומנו מקומות עמידה עם מרווחי בטיחות והמשתתפים התבקשו למלא הצהרת בריאות לפני הגעתם, ועברו מדידת חום במקום.
כוחות משטרה רבים ובראשם מפקד מרחב אשר, תת ניצב בני אבליה, נפרשו בצירים המובילים למקום ומזרימים את התנועה לצירים חלופיים, למען ביטחון המשתתפים, כאשר ייתכנו עומסים ברחובות הסמוכים - שדרות הנשיא ושדרות מוריה ולנהגים מומלץ לנוע בצירים עוקפים.
מחזיק תיק הגאווה בעיריית חיפה, תבור להט, אמר כי השאיפה לקיים את המצעד כבכל שנה, נגוסהה בשל המגפה, אולם הוחלט לקיים את האירוע השנתי במתכונתו המצומצמת, תוך עמידה בהנחיות. ראש עיריית חיפה נעדרה מהאירוע. את העירייה ייצג סגן ראש העירייה, דוד עציוני. בקהל נכח גם ח"כ רם שפע, מכחול לבן.
בין 250 האנשים היו חגי וצחי, בני זוג שסיפרו כי הכירו במצעד הגאווה לפני 12 שנה. "את האירוע צריך לקיים וברור שבגלל הקורונה אי אפשר היה לקיים אותו במתכונת הרגילה, אז טוב שבכל זאת מקיימים אותו", אמרו. הם הוסיפו כי תקופת הסגר הייתה קשה במיוחד לבני הקהילה שאינם נמצאים בזוגיות. מור והדר שפירא הגיעו עם הבן, אלון: "מה שחשוב הוא שהמסר יעבור, שהמאבק יימשך ושהמסר של הסובלנות והגאווה ימשיך להישמע. זה לא משנה אם זה במצעד או בעצרת".