שתף קטע נבחר

"ככה מתנהלת מדינה מתוקנת בשנת 2020?"

חולים הזקוקים לטיפול בקנאביס רפואי עוברים מסכת ייסורים בדרכם לקבל רישיון. גם במחלקות האונקולגיות, שם התהליך מקוצר, ראשית החולה מקיא וסובל, ורק חודש אחרי מאושר לשימוש הצמח שמקל על תופעות הלוואי. מאז הרפורמה ישנם חולים שמשלמים למדינה 5,000 שקלים בחודש עבור הקנאביס. ניר ("המלאך") יופטרו, וד"ר כרמיל עזרן, מנהלת המרכז לכאב ופוסט-טראומה, בריאיון באולפן ynet

צפו בריאיון באולפן ynet עם ניר ("המלאך") יופטרו וד"ר כרמיל עזרן, מנהלת המרכז לכאב ופוסט טראומה בהרצליה מדיקל סנטר:

צילום: ירון ברנר

צילום: ירון ברנר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"מחירי הקנאביס קפצו במאות אחוזים, פעם המטופלים שילמו 370 שקלים על כל מינון בחודש, היום הם משלמים 300 שקלים לשקית אחת, למוצר אחד. שיש אנשים שזה מספיק להם ליומיים שלושה של טיפול. אנשים שמחזיקים ברישיונות של 150 גרם משלמים 5,000 שקל בחודש רק על הטיפול שלהם". כך מספר ניר יופטרו שזכה לכינוי "המלאך" כי סייע למטופלים להפוך את הצמחים, שקיבלו ברישיון מהמדינה, לשמן שיסייע להם. "בשנה האחרונה, בהוראת בית המשפט כבר לא, אבל עשיתי את זה. עשיתי את זה במשך שלוש שנים ונעצרתי ב-2018".

 

יופטרו משתף. "הסיפור התפרסם, המשכתי להכין שמן, המשטרה אפילו לא הציגה בפניי במהלך החקירה שזו איזושהי פעולה אסורה, ואז ב-2019 באו ועצרו אותי שוב בגין זה שהכנתי שמן". יופטרו התראיין גם  לכתבה מקיפה המתעדת את הקשיים של החולים מול התנהלות המדינה ומציגה מצב אבסורד שבו: "יש רופאים שמתקשרים, 'היי מה נשמע, מה העניינים, יש לנו מטופל ככה וככה, מה לרשום לו במרשם?' אני ממליץ לרופא מה לרשום לו במרשם? וככה מתנהל משרד בריאות מתוקן במדינה מתוקנת בשנת 2020?"

 

צפו בכתבה המלאה של שלומית שרביט ברזילי, על המאבק ללגליזציה של הקנאביס הרפואי:

תוכן וקריינות: שלומית שרביט ברזילי, צילום: ניצן דרור

תוכן וקריינות: שלומית שרביט ברזילי, צילום: ניצן דרור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גם השמן הנחוץ לחולים הפך למצרך נדיר בעקבות "רפורמת הקנאביס הרפואי" שחוללה המדינה: "השמן חולק עד 2016 על ידי ספקיות. בעקבות כניסתה של הרפורמה, הפסיקו לחלק את הריכוזים הגבוהים של הקנאביס, הם פסלו את כל הריכוזים שמעל T24, אסור שיהיה ריכוז כזה, והמוצרים הפסיקו להיות משווקים", מפרט יופטרו.

 

ניסיתם לפנות לשר הבריאות?

"יש בג"ץ שמתנהל, שעמותת הקנאביס הרפואי מובילה מול בג"ץ בשנה האחרונה. יש צו ביניים כרגע שחל על כל הספקיות להמשיך בתנאי האסדרה לשנה, וכן למכור במחיר הישן אבל זה ממעטי מעטים שנשארו", הוא מוסיף.

 

"הביורוקרטיה מאוד קשה. גם למטופלים וגם לרופאים"

ד"ר כרמיל עזרן, מנהלת המרכז לכאב ופוסט טראומה בהרצליה מדיקל סנטר, נשאלת: בתור מי שמכירה את הנושא היטב למה זה כל כך קשה? ועונה, "אז באמת יש את העניין הרגולטורי, אני חושבת שישראל קצת נכנסה מאוחר למערכה הזאתי, בין אם זה בנוגע לקנאביס הרפואי ובין אם זה בכל הנושא של הלגליזציה".

 

קנאביס (צילום: shutterstock)
"יש הרבה רופאים שיכולים לתת קנאביס היום ולא רוצים להתעסק, זה פשוט יותר מדי בלגן"(צילום: shutterstock)

 

מה הבעיה הכי מרכזית בתחום הזה של הקנאביס הרפואי?

"אני חושבת שהעניין הביורוקרטי הוא מאוד קשה, ולא רק למטופלים, גם למטופלים וגם לרופאים, רופאים רוצים לעזור למטופלים, הם רוצים לתת את הטיפול שהם חושבים שבאמת מתאים ביותר. ואני רוצה קצת להוריד מהשולחן את העניין הזה, רופאים לא ייתנו רישיון למי שלא מגיע לו", היא מסבירה ומוסיפה "יש הרבה רופאים שיכולים לתת קנאביס היום ולא רוצים להתעסק, זה פשוט יותר מדי בלגן".

 

בן אדם הסובל ממחלה ושצריך לקבל את הרישיון הזה, כמה זמן ייקח לו לקבל?

"מטופלי פוסט טראומה, חיילים שלנו, מטופלי סרטן, מטופלים עם כאבים כרוניים, מטופלים  שגם ככה סובלים מהמחלות שלהם, זה מאוד קשה להם. גם ככה קשה להם להתנהל, הם יכולים שנים לחכות. מראש הקריטריונים הם שחייבים להיות להם 30 אחוזי נכות", היא מפרטת.

 

"כדי להגיע להכרה זה יכול לקחת שנים שבהן בינתיים הם סובלים. הם לא מכירים את הטיפול שמתאים להם ויש כאלה שלא רוצים לקבל נכות, לא רוצים לתבוע את משרד הביטחון ומכריחים אותם כדי לקבל את הטיפול שמתאים להם. והם צריכים להיות שלוש שנים פוסט טראומתיים לפני כן, באמת מביאים את האנשים לקצה", מסכמת ד"ר עזרן.

 

קנאביס (צילום: shutterstock)
"מחירי הקנאביס קפצו במאות אחוזים, פעם המטופלים שילמו 370 שקלים על כל מינון בחודש, היום הם משלמים 300 שקלים לשקית אחת"(צילום: shutterstock)

 

"אל תיתנו לי את הקנאביס חודש שאחרי שאני מקיא וסובל"

בקרב החולים האונקולוגים התהליך מהיר יותר, אך גם יש סבל מיותר שניתן היה למנוע אותו בקלות. יופטרו מסביר: "קודם כל מתחילים טיפולים כימותרפיים ואז מקבלים קנאביס. יודעים שברוב הסיכויים, בטיפול כימותרפי יהיה עניין של הקאות ובחילות. קנאביס ידוע כמועיל מאוד להקאות ובחילות".

 

הוא מפציר: "קודם כל תיתנו לי את הקנאביס ואז את הטיפול הכימותרפי כדי שכשאחזור הביתה ותהיה לי בחילה אני אוכל לטפל בה. אל תיתנו לי את הקנאביס חודש אחרי שאני מקיא וסובל".

 

תגיד, אתה עלול למצוא את עצמך בכלא?

"אני מאוד מקווה שלא אבל המשפט עדיין מתנהל. כרגע הדיונים נדחו, אני מקווה שהממשלה תחוקק לגליזציה מהר והמשפט שלי יהיה מיותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"כדי להגיע להכרה זה יכול לקחת שנים שבהן בינתיים הם סובלים"
צילום: EPA
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים