מחקר ברמב"ם: נמצא המינון הטיפולי המיטבי בקנאביס רפואי
המחקר בוצע באמצעות משאף סאיקי, פיתוח ישראלי שמתאים עצמו למינון הנדרש של כל מטופל. לראשונה הוכח כי מתן בשאיפה של מינונים נמוכים ביותר של THC, החומר הפעיל בקנאביס הרפואי, מתבטא בריכוזים מדויקים של החומר בדם ובשיכוך יעיל יותר של כאב כרוני ללא תופעות הלוואי הנילוות לשימוש בקנאביס רפואי ללא מדידה. יתרון נוסף - מינון הקנאביס הרפואי קטן פי 10-20 בשימוש במשאף
בעוד שכ-50,000 מטופלים בישראל צורכים קנאביס בשאיפה, אופן הצריכה הנפוץ ביותר, רופאים ומטופלים בארץ ובעולם אינם יודעים מה המינון הטיפולי המדויק של החומר הפעיל. יתרה מכך, בכל אמצעי השאיפה הקיימים כיום, לא ניתן לדעת מה כמות החומר הפעיל שהמטופל צורך, וחשוב מזה - צריך לצרוך, כדי להשיג את המטרה הטיפולית.
חוקרים במרפאת הכאב במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה גילו לראשונה בעולם את החלון התרפויטי המומלץ למטופלים בקנאביס רפואי בשאיפה – המינון שיביא לאיזון האופטימלי בין הפגה מרבית של הכאב ממנו הם סובלים לבין הפחתה מרבית של תופעות הלוואי והאפקטים הפסיכואקטיבים הנובעים מן השימוש בו, שמטופלים רבים מתארים ככאלו שמקשים על תפקודם היומיומי.
המחקר עם בקרת אקראיות בוצע באמצעות המשאף המדיד שפיתחה חברת סאיקי מדיקל הישראלית. במסגרת המחקר, 27 מטופלים קיבלו מנה של 500 מיקרוגרם, 1,000 מיקרוגרם ופלצבו, והתבקשו לדווח על מידת ההקלה בכאב שהם חוו ולדרג אותה. במקביל, הם התבקשו לדרג את עוצמת תופעות הלוואי ונבחנה מידת ההשפעה הפסיכואקטיבית של צמח הקנאביס. הניסוי בוצע במינונים של מיקרוגרמים, דבר שהתאפשר לראשונה בשל הדיוק הרב של טכנולוגיית מתן תרופות סלקטיבית שפיתחה סאיקי למתן בשאיפה.
הניסוי הדגים כי המינון האופטימלי לשאיפה עומד על 500 מיקרוגרם THC בלבד. מטופלי סאיקי צורכים בממוצע כ-3-4 שאיפות ביום, כמות קטנה דרמטית ממה שצורכים היום בעולם. כיום, שלא במשאף סאיקי, מטופל צורך בממוצע גרם קנאביס ביום אשר מכיל כ-150,000 מיקרוגרם THC.
להשתמש בקנאביס רפואי בדיוק של תרופה
"מתוצאות המחקר ניתן להסיק", אומר פרופ' אילון אייזנברג, מי שניהל את המכון לרפואת כאב ברמב"ם בעת ביצוע המחקר וכיום משמש דיקן בית הספר לרפואה בטכניון, "שמינונים נמוכים של קנאביס רפואי עשויים להביא לאפקטים הרצויים תוך הימנעות מהפרעות קוגניטיביות, דבר שתורם באופן משמעותי לתפקוד היומיומי, לאיכות החיים ולבטיחות של המטופל. המינונים שניתנו במחקר זה, בהיותם כה נמוכים, מחייבים דיוק רב מאוד בשיטת הטיפול. דיוק זה הינו ייחודי למשאף סאיקי המבוסס על טכנולוגיה אלקטרונית המאפשרת מתן קנאביס רפואי בשאיפה על פי סטנדרטים הנהוגים בתרופות".
מלי שטרנשוס-לייבוביץ' (58), החלה להשתמש במשאף הישראלי לאחר שנותרה משותקת וסובלת מכאבים עזים בעקבות מספר ניתוחים שעברה בעמוד השדרה הצווארי. לדבריה: "מבחינתי הטיפול במשאף הוא פשוט מתנה. עד שהתחלתי להשתמש במשאף שהוא גם מאוד ידידותי, נוח ולא כבד, ניסיתי המון תרופות בהמון צורות ובמינונים גבוהים, שום דבר לא נתן לי את השקט ואת היכולת לחיות כמו בן אדם נורמלי כמו המשאף הזה.
"בזכות המכשיר עליתי חזרה על המסלול. אין לי בעיות קוגנטיביות, חזרתי ללמוד בגיל 58, חזרתי לנהוג. אני יכולה שוב לנהל את החיים שלי ולתכנן דברים לטווח הארוך. אני יודעת בדיוק מה גודל המנה שאני לוקחת, ומדובר בכמויות מאוד מאוד קטנות בהשוואה לעישון תפרחת. להבדיל מבעבר, היום אני משתמשת בקנאביס רפואי, שמצליח להשכיח את כל הכאבים, אבל לא סובלת מתופעות לוואי לא נוחות שמפריעות לחיי, כמו בילבול או תחושת היי באמצע היום".
הקטנת הצריכה פי 10 ו-20 מהמינון המקובל
בעוד שתוצאות הניסוי שהתפרסם לפני מספר ימים בכתב העת המדעי European Journal of Pain הצליחו להוכיח את יעילות הטיפול, הן גם הצביעו לראשונה על יעילות הטיפול ב-microdosing (טיפול במנות זעירות הקטנות פי 10 או 20 מהמינון המקובל) ובקנאביס רפואי בפרט.
מחקר זה הגיע למסקנה שכדי להגיע לטיפול אופטימלי ולאיכות חיים טובה יותר, נדרשת כמות קנאביס קטנה בעשרות מונים מזו שבה משתמשים מטופלי קנאביס בארץ ובעולם. "כשסיפרתי לאחת המטופלות שלנו - שמאז שהחלה שימוש במשאף חזרה לתפקד וללמוד - שהיא משתמשת עכשיו ב- 2 גרם בחודש לעומת 30 או 50 גרם שהיא צרכה קודם לכן, היא היתה בשוק", אומר מייסד ומנכ"ל סאיקי מדיקל, פרי דוידסון.
"המחקר שלנו הוא הראשון בעולם שמראה קלינית שקונספט ה-microdosing עובד בכלל, ובקנאביס בפרט", אומר דוידסון. "זו הפעם הראשונה שמתקבלת הפגת כאב משמעותית עם פסיכואקטיביות נמוכה עד כדי כך שאין כל פגיעה תפקודית אצל המטופלים. יש הרבה מחקרים שמראים שקנאביס יכול להקל על כאב, אבל הם מעולם לא הראו שהורדת הכאב הזו הגיעה בלי פגיעה תפקודית. פה הצלחנו לעשות את זה ובעצם הראינו שאנחנו יכולים להכפיל את ההשפעה באמצעות תנודות מיקרוגרמיות בגודל המנה, ועל זה בכלל לא חלמנו כשהתחלנו את הניסוי. גילינו שהרגישות של הגוף שלנו ל-THC גבוהה פי 100 ממה שחשבנו והבנו שאם אתה יכול לתת את המינון המדויק הנכון לגופך, מטופלים יוכלו לשלוט על החוויה באותה עוצמה מבלי להשתמש בכמויות אדירות של קנאביס".
להבנה זו ישנה משמעות רבה מכיוון שבימים אלו נמצאת סאיקי בעיצומו של תהליך להטמעת יכולת למתן אופיאטים באמצעות המשאף שהיא פיתחה. "אני חושב שלקיומו של כלי מתן כמו זה שפיתחנו, שמאפשר למנן תרופות ברזולוציה כל כך גבוהה, יש השלכות משמעותיות לעוד הרבה טיפולים אחרים שדורשים את האיזון הזה בין אפקטיביות לבין שליטה בתופעות הלוואי", מוסיף דוידסון, "תוצאות הניסוי הזה, והניסיון שלנו עם המטופלים בשטח גורמות לי להאמין שסאיקי יכולה לעשות מהפך דומה בעולם האופיאטים וכך לספק למטופלים את האפקט המקסימלי ובמקביל למנוע תופעות לוואי קשות והתמכרויות".
סאיקי מדיקל נוסדה ב-2011, והיא מפתחת טכנולוגיות שאיפה למתן מינון מדויק של מולקולות ישירות מצמחים. באמצעות המשאף שפיתחה, המטופל צורך כמויות מדודות של המולקולות הקיימות בפרחי הקנאביס, ובכך מתאפשרת שליטה ודיוק בטיפול כפי שמתאפשר בכל טיפול רפואי אחר. המינון הנצרך באמצעות המשאף הינו עקבי, מדויק ומותאם באופן אישי לצרכיו של כל מטופל ומטופל בהשוואה לטיפול בקנאביס רפואי באמצעות צריכה בדרכי מתן שונות. המשאף מותאם לשימוש ביתי, מאושר לשימוש על ידי משרד הבריאות בישראל ומשווק בארץ באמצעות טבע ישראל. המשאף כולל מחסנית שמכילה בתוכה מנות תפרחת קנאביס רפואי באיכות גבוהה המיובא מהולנד והוא הראשון מסוגו בעולם שמאפשר מתן מינון מדויק של קנאביס רפואי.