שתף קטע נבחר

 

כוח אדם דל, תנאים בלתי אפשריים והכשרה לקויה: החקירות האפידמיולוגיות על סף קריסה

בזמן שההתפשטות המחודשת צוברת תאוצה, מתחדדת חשיבות החקירות האפידמיולוגיות בקטיעת שרשראות ההדבקה. נתונים שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות" ו-ynet ממחישים את גודל המצוקה: בת"א וירושלים מופקדות ארבע אחיות בלבד על 1,800 חקירות בחודש. "כבר שנים אנחנו זועקות לעזרה", מספרת אחת מהן. משרד הבריאות: "משפרים כל העת את המערך"

 



מערך חקירות אפידמיולוגיות משרד הבריאות קורונה  (צילום: אבי מועלם)
ארבע אחיות מופקדות על 1,800 חקירות בתל אביב ובירושלים(צילום: אבי מועלם)

בשבוע שעבר הודיע שר הבריאות יולי אדלשטיין על חיזוק משמעותי למערך החקירות האפידמיולוגיות של משרדו, שיתוגבר ב-190 סטודנטים. בימים אלו הם נקלטים בעבודה, אולם נתוני הפיזור של האחיות העובדות במערך ברחבי הארץ, שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות" ו-ynet, מעלים שאלות קשות באשר להתמהמהות משרד הבריאות בכל הנוגע לטיפול בנושא בזמן הדעיכה במספר המאובחנים.

 

588 אובחנו אתמול: מפת הקורונה והמוקדים

 

פרק הזמן הזה יכול היה להוות הזדמנות להיערך לקראת הגל השני של התחלואה – אך דבר לא נעשה. על פי הנתונים שהוצגו בשבוע שעבר בפני רופאים מחוזיים של משרד הבריאות, באזור הדרום שידע מספר מוקדי הדבקה בעבר ובו אמורות להתבצע 1,300 חקירות אפידמיולוגיות בחודש, עובדות שתי אחיות בלבד. 1,207 חקירות בחודש דורשות כוח אדם נוסף.

 

 

חלוקת האחיות במערך האפידמיולוגי ()

 

 

מנכ"ל משרד הבריאות בריאיון ל-ynet    (צילום: שחר גולדשטיין)

מנכ"ל משרד הבריאות בריאיון ל-ynet    (צילום: שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
 

באזור תל אביב, שבו אמורות להתבצע 1,800 חקירות בחודש, פועלות ארבע חוקרות בלבד. 1,613 חקירות לא יוכלו להיות מושלמות ללא תוספת בכוח האדם. בסך הכל, 7,800 חקירות נמצאות באחריות 27 אחיות בלבד בכל הארץ, אך בפועל מספר החקירות הניתנות לביצוע על ידי אחיות בחודש עומד על 1,260.

 

האחיות שעובדות במערך תיארו את המציאות הקשה בצל מצוקת כוח האדם החריפה. "ביום חמישי האחרון עבדתי מהשעה 07:30 בבוקר עד חצות", מספרת איריס אביטל, אחות ותיקה ממושב יד רמב"ם שעובדת במערך. "וזו לא רק אני, לכולנו אין חיים. אני עובדת המון שנים ואתמול כבר הייתי על סף בכי והתמוטטות עם כל החקירות והעומס. הייתי צריכה לאסוף את עצמי ולנשום עמוק.

 

"כבר שנים אנחנו זועקות לעזרה, ולמעשה אנחנו עובדות במחסור של תקנים כבר המון שנים", אמרה אביטל. "זה לא אנושי. אנחנו חוזרות עם החולים שבועיים אחורה, יום יום, ושואלות מה הוא עשה, עם מי נפגש ועם מי הוא נסע. זה פשוט לא נגמר, ומי שנפגע הכי הרבה הן האחיות והאזרחים".

 

מערך חקירות אפידמיולוגיות משרד הבריאות קורונה  (צילום: אבי מועלם)
"זה לא אנושי, כבר שנים אנחנו זועקות". האחיות(צילום: אבי מועלם)

 

לדבריה, הכשרת הסטודנטים הייתה לקויה. "הם אנשים מדהימים, אבל לא קיבלו הכשרה כמו שצריך. בלימודי סיעוד מוקדש לנושא החקירה האפידמיולוגית שבוע שלם, והסטודנטים האלו לא קיבלו הכשרה מבחוץ", טענה אביטל.

 

הכניסה למאגר איתור מקומות החשיפה לנגיף באתר משרד הבריאות ממחישה גם היא את הבעיה. יותר מ־2,000 בני אדם נדבקו בשבוע שחלף, וכל אחד מהם ביקר במקומות שונים. במאגר מתפרסמת רשימה מצומצמת של מקומות ואתרים בכל יום. כך למשל, לפי המאגר, ביום ראשון היו ארבעה מקומות בהם שהו חולים מאומתים, ובשבת שבעה.

 

החקירות הן קריטיות כדי לקטוע שרשראות הדבקה - שכן פרסום רשימות המקומות מכניס לבידוד את מי ששהו במחיצת חולים מאומתים ובכך עשויים למנוע התפשטות. רשימות החקירות כבר ספגו ביקורת על כך שאינן ממוקדות מספיק, וגורמות לבלבול רב בציבור. מופיעים בהן, למשל, קניונים, רשתות מזון וקופות חולים.

 

Police enforce health directives in Jerusalem  ()
מטרת המערך: להזהיר את הציבור ממקומות שחולים שהו בהם

"הקורונה לא התחילה עכשיו", אומרת אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות בישראל, שהכריזה השבוע על סכסוך עבודה ‑ בין היתר על רקע מצוקת אחיות בריאות הציבור. "כשמחליטים לערוך חקירות אפידמיולוגיות בכל הארץ ולכל האנשים, אז מה הם חשבו, ש-27 אחיות יוכלו לעשות את זה? אם היו עושים זאת בזמן, זה יכול היה להיראות אחרת. אבל כרגע מחפשים רק פלסטרים ולכבות שריפות. את מה שעושים עכשיו למה לא עשו קודם? זה לא שירות מונע, וככה לא בונים חומה".

 

מוריה אשכנזי, יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור בהסתדרות האחיות, הוסיפה כי "בשבועיים האחרונים לאור העלייה הגדולה במספר המאומתים, עולה העומס על ביצוע החקירות האפידמיולוגיות. מדובר על אחיות בריאות הציבור שיש הן את הייחודיות והבלעדיות לתחום ביצוע החקירות. למגיפה הזו הגענו כאשר היה ידוע שקיים מחסור במספר אחיות בריאות הציבור. הסטודנטים רק בראשית הדרך ומצד אחד אנחנו רואות את זה בהבנה ובהוקרה אבל בהיבט המקצועי, יש פער משמעותי במילוי הצרכים של המערך. זו ראייה של כיבוי שריפות".

 

אשכנזי הוסיפה כי "משרד הבריאות לא למד אפילו מהחצבת שמדינת ישראל חשופה למגיפות מדבקות וחובתו הייתה, גם כיום, לא להתבסס על פתרונות שמהווים כיבוי שריפות אלא להגיע לשורש העניין שהוא העצמת והרחבת כח האדם בתחום בריאות הציבור".

 

בתוך כך, אתמול החל מבצע הבדיקות הסרולוגיות בקופות החולים, שינסה לשפוך אור על שכיחות ההדבקה באוכלוסייה. מדובר בבדיקת דם, בניגוד לבדיקת ה-PCR הרגילה לאיתור הדבקה, שתוצע לבאים לבדיקות דם לפי פיזור שנקבע מראש, תנסה לאתר נוגדנים של הנגיף ותוכל לאבחן אדם שנדבק והחלים.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אנחנו מתגברים ומשפרים כל העת את מערך החקירות האפידימיולוגיות על מנת לקצר זמנים ולקטוע שרשראות הדבקה. יחד עם זאת, זהו לא תחליף להתנהגות האוכלוסייה. הסטודנטים גויסו והוכשרו לתגבור המערך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
עובדות מערך החקירות האפידמיולוגיות
צילום: אבי מועלם
מומלצים