שתף קטע נבחר

 

צה"ל יפצה לוחם ב-18 אלף שקל בגין כליאת שווא

בית הדין הצבאי החליט בצעד נדיר לפצות את החייל, שישב 43 ימים בכלא בגין עבירות של שימוש ואחזקת סמים, בעקבות חשיפת כשלים חמורים בחקירת הפרשה אשר הובילו לזיכויו המוחלט. נשיאת בית הדין הצבאי: "ללוחם נגרמו נזקים. שיתף פעולה באופן מלא"

בהחלטה נדירה של בית הדין הצבאי, נקבע החודש כי הצבא יפצה ב-18 אלף שקלים חייל שישב 43 ימים בכלא הצבאי, אך זוכה בסופו של דבר לאחר שהואשם בעבירות של שימוש ואחזקת סמים. בשל רגישות בטחונית, הוטל צו איסור פרסום, "מטעמי ביטחון המדינה", על פרטי הפרשה.

 

כלא צבאי (ארכיון) (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
כלא צבאי (ארכיון)(צילום: עמית שאבי)

זמן קצר לאחר פסק הדין באשר לפיצוי שיינתן לחייל, בעקבות פניית ynet, בפרקליטות הצבאית פנו לנשיאת בית הדין הצבאי, אל"מ טלי פריד, כדי לחדש את איסור הפרסום, הגם שההליך אינו כולל פרטים מסווגים מהפרשה. הזיכוי נבע מכשלים חמורים של גופי האכיפה והתביעה בצה"ל, ובעקבותיו כאמור, הגיע הפיצוי יוצא הדופן, אותו סרבו לשלם לחייל, סמ"ר עידו (שם בדוי), שנכלא לחינם במשך חודש וחצי.

 

ההגנה הציגה בהליך הפלילי פגמים ומחדלים בחקירה. הלוחם עצמו כפר בהאשמות מתחילת הדרך והכחיש כל העת כי השתמש או החזיק בסמים. למרות המלצת בית הדין לסיים את ההליך בגישור, בתביעה הצבאית בחרו להאשים את החייל בעבירות סמים, והליך האישום שב לבית הדין. בסופו של דבר התחרטו בפרקליטות הצבאית, ביטלו את כתב האישום ללא הסבר, והשופטים הצבאיים נעתרו בחיוב לבקשת החייל לזכותו באופן מוחלט.

 

עו״ד לימור ברמלי ועו״ד אופיר ברמלי ()
עו"ד אופיר ברמלי ועו"ד לימור ברמלי

 

נכלא בגין שימוש בסמים, וזוכה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נכלא בגין שימוש בסמים, וזוכה(צילום: shutterstock)

פרטי מחדלי החקירה אסורים לפרסום, אך הם היו מספיק גדושים בסתירות וחורים, ועדיין לא האירו את עיניהם של תובעי הפרקליטות הצבאית. הלוחם אף הגדיר בבקשת הפיצוי שלו את התנהגות גורמי האכיפה בצבא כ"זדונית ורשלנית". קרוביו של החייל סיפרו כי עלה מחו"ל לשרת כלוחם במוטיבציה גבוהה, אך התנהלות מצ"ח והתביעה הצבאית פגעו בו קשות. פירוט הראיות היה דל ומצ"ח לא פעלה למיצוי החקירה, נקבע בבית הדין הצבאי, וראיה מרכזית שנגבתה מראש בכלל החלישה את החשד נגד הלוחם. מפקדיו העידו כי מדובר בלוחם מסור ומקצועי שתרם רבות ליחידתו.

 

"הלוחם הציג בחקירה גרסה עקבית ושיתף פעולה באופן מלא", ציינה השופטת פריד בהחלטתה לפצות את הלוחם, "נגרמו לו נזקים של שלילת חירותו, גדיעת מסלול שירותו הצבאי ועינוי הדין עד לסיום התהליך. תחושתו מלווה בעוול. בשל ההליך לא התאפשר לו לצאת מהארץ לבקר את משפחתו, הוא לא הועלה בדרגה וגם לא יוכל ליהנות מלימודים אקדמיים על חשבון המדינה כפי שמגיע ללוחמים ששירתו באופן מלא". מנגד, הזכירה השופטת כי גרסתו הראשונה של החייל המפליל הייתה באותו שלב "אותנטית, סדורה ובעלת היגיון פנימי". כמו כן הוסיפה השופטת כי לא הייתה אי סבירות קיצונית בהגשת כתב האישום המקורי בתחילת ההליך המשפטי. מצה"ל נמסר בתגובה: "בתיק התקבלה החלטה על סגירת דלתיים מטעמים של ביטחון המדינה ולפיכך לא ניתן לפרט על תוכן ההליך המשפטי".

 

עורכי הדין לימור ואופיר ברמלי, שייצגו את הלוחם בתיק מצ"ח ובתביעת הפיצויים נגד הצבא מסרו בתגובה: "לפני כשנה נעצרו עשרות לוחמי חיל הים בקול תרועה רמה על ידי חוקרי מצ"ח. במשך 7 חודשים, במסגרתם שהה מרשנו במעצר במשך 43 ימים, נאבקנו להוכחת חפותו והוכחת גירסתו כי מעולם לא צרך סמים במהלך שירותו הצבאי. בתום תקופה זו זוכה מרשנו זיכוי מוחלט. לאור זיכויו והנזק שנגרם לו, כתוצאה ממעצרו, מצאנו לנכון לתבוע את הצבא ולדרוש פיצוי הולם על הפגיעה הקשה שנגרמה לו. לשמחתנו, בית הדין הצבאי, אשר דן באופן חריג בתביעה כספית כנגד הצבא, קיבל את טענותינו והורה לצבא לשלם פיצוי כספי ללוחם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
כלא צבאי (ארכיון)
צילום: עמית מגל
מומלצים