מכה למיליוני מוסלמים
מכל העולם כבר שילמו עבור מסע העלייה לרגל לסעודיה. אבל אתמול יצאה ההודעה הסופית: בגלל הקורונה, לראשונה ב-88 שנים האירוע מבוטל
לפני שבועיים פשטו מאות פועלי ניקיון על מתחם הכעבה, האבן הענקית השחורה במכה, הקדושה למיליארדי מוסלמים בכל רחבי העולם. הפועלים, בכיסויי גוף מיוחדים, מירקו, שטפו וחיטאו. כעבור יומיים הגיעה שיירת אוטובוסים ומאות רופאים ואחיות ירדו לקיים את מצוות העלייה לרגל, אחת מחמש מצוות היסוד של האיסלאם. אולם הפעם הרופאים לא נשארו ללון, לא יצאו לשוטט בין חנויות המזכרות וכשסיימו להקיף את הכעבה והשליכו אבנים מראש הגבעה לפי המנהג, עלו על הרכבים וחזרו למקומותיהם. זה היה סוג של פיצוי על עבודתם המאומצת בטיפול בחולי הקורונה בסעודיה.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
במקביל ישבו מוסלמים רבים במדינות ערב לעקוב בשבע עיניים אחרי המסע. העובדה שחיטאו את אזור הכעבה בצורה יסודית כל כך הפיחה אצלם תקווה. מאות אלפים ממדינות ערב, פרט לקטאר השכנה שקיבלה הודעה חד-משמעית ש"לא נארח עולי רגל ממדינתכם", מאירופה, מאוסטרליה, מהגדה המערבית ואפילו עשרות מוסלמים בישראל - כבר שילמו עבור המסע לסעודיה. רק בשנה שעברה גדשו 2.5 מיליון מוסלמים את בתי המלון המרווחים שנבנו לצד אזורי העלייה לרגל.
אתמול יצאה ההודעה הסופית: בפעם הראשונה מאז הקמת ממלכת סעודיה ב-1932 העלייה לרגל מכל מדינות העולם מתבטלת בגלל הקורונה. כבר היו מגפות דבר וטיפוס ואסונות שהובילו למותם של אלפי עולי רגל בסעודיה שנמחצו בגלל הצפיפות, ובכל זאת המסע נמשך.
סעודיה מציעה עכשיו ל-1.5 מיליון שנרשמו בסוכנויות הנסיעות להחזיר את כספי הנסיעה או לשמור להם זכות לעלייה לרגל, בלי הגרלה, בשנה הבאה. שר הבריאות, מוחמד בנתן, והממונה על הווקף (שירותי הדת) בריאד הבהירו אתמול (יום ב') שמי שיחליט לשמור על הפיקדון יקבל פיצוי כספי נוסף ברגע שבו ייפתחו מחדש רשימות המסע אל הכעבה.
עלייה פתאומית במספר החולים בקורונה בתוך סעודיה הולידה סדרת התייעצויות חשאיות בשבועיים האחרונים, בדרגים הגבוהים ביותר, בהנהגת יורש העצר בן-סלמאן. הנזק הכלכלי נאמד ב-12 מיליארד דולר לפחות. מאות בתי מלון, דירות מפוארות, סופרמרקטים וחנויות מזכרות ייאלצו לספוג את הנזקים הכבדים. סעודיה הודיעה כי תתיר עלייה לרגל רק לאלף מוסלמים שמתגוררים בממלכה. לזרים, גם אם הם מוסלמים - הכניסה אסורה.
המצב הכלכלי הקשה מתחיל לתת סימנים שבולטים לעין, אפילו בממלכה העשירה. אלפי עובדים זרים גורשו, בתקווה שעדיין לא התממשה שהצעירים הסעודים יתפסו את מקומותיהם. מחיר הנפט ירד לשפל, ואין לו ביקוש, וכבר מסתמנת תחרות קשה עם מדינות המפיקות נפט בעולם, שהורידו מחירים "מתחת לשולחן". סעודיה הפסיקה לסייע ללבנון, וגם עצרה משלוח כספים להקמת מסגדים מפוארים באירופה. אבל יורש העצר ממשיך בשלו ורוכש קבוצות כדורגל, במטרה להפריע למונדיאל שאמור להיערך בנסיכות קטאר.
עד אתמול נרשמו בסעודיה 174,577 חולים בקורונה ו-1,474 מתים. רק עכשיו, אחרי חודשיים שבהם היו סגורים, נפתחו אלפי מסגדים ברחבי הממלכה, אבל לא כולם נכנסו לפעולה. המתפללים מעדיפים להישאר בבית. אנשי משרד הבריאות הסעודי נאלצו להודות שמספר החולים עוד צפוי לעלות. וושינגטון נמצאת בתמונה, צוות הנשיא טראמפ מייעץ לבן-סלמאן, גם ישראל עוקבת.
- סמדר פרי היא פרשנית העולם הערבי של "ידיעות אחרונות"
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com
סמדר פרי
תומריקו
מומלצים