שתף קטע נבחר

 

התחתנו בקפריסין, ורשות האוכלוסין סירבה לרשום אותם כנשואים

אנה ושגיא נישאו בטקס אזרחי בפאפוס כמחאה על בירורי היהדות ליוצאי ברית המועצות. כשאיבדו את התעודה המקורית והגישו עותק חתום ע"י הרשויות על-מנת להירשם כנשואים בישראל - סורבו. רשות האוכלוסין: "מנועים מבחינה חוקית"

 

Анна и Саги. Фото: Раиса Панайотова ()
שגיא לביא ואנה שמידט

רשות האוכלוסין דחתה בני זוג שביקשו להירשם כנשואים אחרי שאיבדו את המסמך המקורי מהטקס האזרחי והציגו תעודה חתומה על-ידי הרשויות בקפריסין המדינה. הנציגה בלשכה הציעה לשניים לפנות לפניות הציבור - אך הבהירה כי דבר לא ישתנה עד שימצאו את התעודה המקורית.

 

שגיא לביא גלילי ואנה שמידט התחתנו לפני שנתיים בפאפוס כאקט מחאתי על רישום הנישואין בישראל. השניים איבדו במהלך מעבר הדירה את התעודה המקורית מקפריסין, וכשהגיעו עם תעודת נאמן למקור עם חתימת האפוסטיל של הרשויות בקפריסין, משרד הפנים בפתח תקווה סירב לרשום אותם מאחר שלא מדובר בתעודה מקורית.

 

"כשאחותי התחתנה ברבנות היא עשה בירור יהדות, והחלטתי שאני לא הולכת לעבור את ההשפלה הזאת ולא פניתי אליהם בכלל", סיפרה שמידט ל-ynet. "המדינה צריכה להכיר בזכותו של כל אדם להתחתן, לא משנה מי הוא ומה הוא". 

 

נציגת רשות האוכלוסין ששוחחה עם בני הזוג הבהירה להם שאין אפשרות לרשום אותם כנשואים, וסירבה להציג פתרונות חלופיים: "אני לא אמורה לפתור לך את הבעיה, זה לא התפקיד שלי", אמרה. "אני אמורה להגיד לך מה את צריכה להביא כדי להירשם כנשואה". כששמידט ביקשה להגיש ערעור על ההחלטה, הנציגה הפנתה אותה לפניות הציבור והבהירה כי הנושא יחזור אליה שוב - ואין דרך לערער. "אסור לנו לפי הנוהל", אמרה.

 

"אני מרגישה מרומה", אמרה שמידט. "זה מרגישה כמו הנחיה מכוונת שמקורה מגזענות כלפי יוצאי ברית המועצות לשעבר. אין סיבה אחרת". לדבריה, כשזוגות שמתחתנים ברבנות ומגיעים עם תעודת העתק נאמן למקור - המדינה מאפשרת את רישומם, אך במקרה של נישואים במדינה אחרת הדבר אסור. "כשאני רוצה שמדינה אחרת תכיר בי כנשואה, מדינת ישראל מצפה מאותה המדינה להכיר במסמכים שלה, אז למה זה לא עובד בכיוון ההפוך?".

 

שגיא לביא ו אני שמידט ()
שגיא לביא ואנה שמידט

עו
עו"ד אירית רוזנבלום (צילום: אביגיל עוזי)

בן הזוג שגיא הוסיף כי מעבר לגזענות כלפי יוצאי ברית המועצות, המדינה מקשה על זוגות שנישאים בחו"ל. "התחתנו בחו"ל כמחאה, לא מתוך קושי להתחתן בישראל", אמר. "שנינו יהודים, אבל נראה שהמדינה דואגת שלא לאפשר את הנישואים האלה, אלא דרך הרבנות. זה יוצר הרבה בעיות, גם בבנק, מבחינתם אנחנו לא נשואים ולא יכולים לקבל הטבות לנישואים".

 

עורכת הדין אירית רוזנבלום, מייסדת ומנכ"לית "משפחה חדשה", שסייעה לבני הזוג, אמרה כי "הרשויות הכניסו את בני הזוג למלכוד. התעודה המקורית אבדה, ולמרות שהרשויות בקפריסין מוכנות להעביר עותק נאמן למקור - משרד הפנים מסרב לרשום אותם. הם לא יכולים להתחתן שוב בקפריסין כי שם הם כבר נשואים, וברבנות לא מכירים בהם. מה יוצא למדינה מזה? כלום, גחמה של מדיניות שמציירת אותנו כמקום מטורלל?".

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "בהתאם לחוק המרשם, כל עדכון או שינוי במצב האישי של אדם מחייב הצגת תעודה ציבורית מקורית ומאומתת. בני הזוג, שבפעם האחרונה שהיו בלשכה התנהלו בצורה לא מכובדת, לא הציגו מסמך מקורי ועל כן אנו מנועים מבחינה חוקית לרשום את הנישואין. לכשיציגו את המסמכים הנדרשים על פי חוק, ובהיעדר מניעה אחרת, העדכון יתבצע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראיסה פנאיוטובה
שגיא לביא גלילי ואנה שמידט
צילום: ראיסה פנאיוטובה
מומלצים