מורה הדרך ששובת רעב מול הכנסת: "אסור שאנשים ירדו לפת לחם"
"ביטחון תזונתי זה גם חיים", אמר פיטר גוחבט, מורה דרך ששובת רעב כבר שבוע. כ-700 עובדי ענף התיירות מחו על הפגיעה הקשה שספגו כתוצאה ממשבר הקורונה ועל היעדר פתרון באופק. שר התיירות יצא אליהם: "גם כשהשמיים ייפתחו, עדיין נהיה בבעיה"
"ראיתי את החברים שלי סובלים. הקש ששבר את גב הגמל – החוסר במתווה מסודר והדחייה של פתיחת השמיים. חיים חשובים יותר מכל דבר אחר אבל גם ביטחון תזונתי זה חיים". כך אמר היום (ג') פיטר גוחבט, מורה דרך בן 37 ששובת רעב מול משכן הכנסת כבר שבוע.
פיטר, כמו 700 מפגינים נוספים, עובדי ענף התיירות שיצאו למחות היום מול משרדי הממשלה, רוצה לקבל פתרון למצב הכלכלי של הענף – תוכנית ממשלתית שתעניק אופק לעובדים ולמשפחותיהם שנשארו בלי פרנסה מתחילת משבר הקורונה. ההפגנה היום הייתה חלק משבוע המחאה שעליו הכריזו אנשי הענף ובמסגרתה הקימו אוהל מחאה מול משרד האוצר בירושלים.
גוחבט נושא את הדגל עבור חבריו לענף, שמצבם הכלכלי חמור לאור סגירת השמיים. "ענף התיירות מפרנס 250 אלף משפחות, בשבילן הגעתי. אני אישית רווק, אין לי ילדים, אין משכנתה. אני עוד אסתדר. עשרות אלפים – לא. אסור שאנשים ירדו לפת לחם".
"המדינה הבטיחה דברים אבל בגלל הבירוקרטיה הרבה אנשים לא מקבלים את מה שמגיע להם. הקמנו חמ"ל כדי לטפל בבירוקרטיה של הביטוח הלאומי", הוסיף גוחבט, שהביע גם את חוסר שביעות הרצון של המפגינים מהבטחות המדינה לסייע לאלפי המובטלים בענף.
הוא קרא לשרים לצאת אל המפגינים ולדבר איתם כדי לגבש פתרונות ולשמוע על הקשיים.
שר התיירות, אסף זמיר, הגיע לשוחח עם המפגינים אך לא נשמע אופטימי: "גם כשייפתחו השמיים, עדיין נהיה בבעיה. אנחנו לקראת משבר מפחיד. גם שרת התחבורה וגם שר הבריאות עובדים על פתרונות". לדברי זמיר, "הגעתי היום לתמוך ולשמוע את תעשיית התיירות. היא התעשייה הראשונה שנסגרה, והאחרונה שתיפתח. בימים כתיקונם התעשייה לא זקוקה לעזרה אבל זאת שעתה הקשה וצריך לסייע לה".
גם הוא דיבר על הצורך במתווה שייתן תקווה: "הענף זקוק לאופק. האנשים שתלויים בפתיחת השמיים צריכים לקבל פיצוי נאות, ועל זה אני עובד עם משרד האוצר. אני מקווה שבקרוב נראה שינוי בגישה לתעשייה הזאת והבנה שהיא תעשייה ייחודית".
עובד ישראייר שהיה במקום פנה לשר והדגיש את החשש של חבריו לענף: "אם לא יהיו פתרונות אנחנו נעמוד בצמתים ונבקש נדבות. אנחנו רוצים לאכול. המקרר רוצה להיות מלא".
"שאלתי את עצמי פעמיים השבוע אם אני צריך לשנות את הנאום שלי אחרי ששר האוצר האריך את החל"ת. אולי זה קצה הקרחון. אבל לא, עד שלא אראה אותו מסתכל בעיניים של הציבור הזה", אמר קובי קרני, יושב ראש התאחדות סוכני הנסיעות שנאם בהפגנה. "אני חושב שהשרים לא רוצים להבין", הוסיף.
"תראו את חוסר האונים של האנשים כאן", הביע קרני את הייאוש של חבריו לענף, "בחיים לא ניהלתם עסק, אתם לא מבינים מה זה אפס הכנסות. את השמיים צריך לפתוח היום. כל היום אני שומע 'סדצקי, סדצקי', אבל עם הקורונה צריך לחיות".
מיכל גל עוז, בעלת משרד תיירות נכנסת, הדגישה את חומרת המצב שתיארו חבריה: "אין כלום עכשיו. הייתי צריכה להוציא עובדים לחל"ת. אני מצפה שיתייחסו בכלל לענף הזה, ידברו איתנו, יחשבו על מתווה, יתנו לנו פתרון. אנחנו במצב של חשכה".