שתף קטע נבחר

 

הערעור התקבל חלקית: הדס שטייף תשלם לנתן זהבי 130 אלף שקל

שופטי המחוזי קבעו שכתבת גל"צ פרסמה דיבה נגד שדרן הרדיו, כשדיווחה על התנהגות פסולה לכאורה מצידו כלפי נשים. היא תשלם שליש מהסכום המקורי. השופטים על שטייף: "עיתונות לא אחראית". על זהבי: "כתם מכוער בכל הנוגע להתייחסותו לאותן נשים"

בית המשפט קיבל היום (ג') באופן חלקי את ערעור הפרקליטות שייצגה את הדס שטייף, כתבת הפלילים של גלי צה"ל, וקבע כי סכום הפיצויים שעליה לשלם לשדרן נתן זהבי בגין לשון הרע יופחת לשליש מהסכום המקורי שנפסק, שעמד על 390 אלף שקלים (כלומר שטייף תשלם 130 אלף שקלים).

הדס שטייף נתן זהבי (צילום: יריב כץ)
שטייף וזהבי, היום בבית המשפט המחוזי בתל אביב. הכתבת תשלם רק שליש מהפיצוי המקורי(צילום: יריב כץ)

לצד ביקורת קשה על התנהלותה העיתונאית של שטייף, וקביעה כי עדיין פרסמה דיבה נגד זהבי, השופטים קבעו שמתוך 13 פרסומים, לארבעה מהפרסומים שהביאה נגדו עומדת הגנת האמת בפרסום מפני דיבה. בפרסומים בתחנת הרדיו הצבאית, נזכיר, העלתה שטייף טענות להתנהגות פסולה לכאורה של זהבי נגד נשים.
 

בהקשר של הפחתת סכום הפיצוי שתשלם לזהבי מתח בית המשפט המחוזי בתל אביב ביקורת גם על התנהלות זהבי עצמו: "על ארבעה פרסומים בעניין ארבע נשים, ככל שאלו מתייחסים לאמירות מפי העדות עצמן ללא תוספות, פרושה הגנת האמת (בפרסום). התנהגותו של זהבי ביחס אליהן מטילה עליו כתם מכוער בכל הנוגע להתייחסותו לאותן נשים, המחייב הפחתה בשיעור הפיצוי, מבלי להקל ראש ברבב שדבק בשטייף בכל הנוגע להתנהלותה העיתונאית".

 

באפריל 2019 חייב בית משפט השלום בתל אביב את הדס שטייף לפצות את נתן זהבי ב-390 אלף שקלים בעקבות תביעת לשון הרע שהגיש נגדה שדרן הרדיו בן ה-72.

הדס שטייף בבית משפט השלום תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
"הפרה את כלל 'העיתונאי האחראי'". שטייף(צילום: מוטי קמחי)

שופטת השלום אושרי פורסט פרנקל מתחה אז בפסק דינה ביקורת קשה על שטייף: "אין מחלוקת שהנתבעת פרסמה 13 פרסומים שבהם לשון הרע לגבי התובע - מדובר בלשון הרע שעניינה הטרדות מיניות... לרבות אונס. שטייף לא ביצעה בדיקה ראויה ולא מילאה את חובתה לבדיקה עיתונאית ראויה, טרם פרסום כה חמור באף לא אחד מן הפרסומים. מדובר בפרסומים קשים, מכפישים, מבזים".

 

בפסיקתם היום בנוגע לערעור, שופטי המחוזי אומנם הפחיתו את גובה הפיצוי אך גם דחו טענות רבות של שטייף - והביקורת עליה נותרה קשה: "שטייף טענה שהיה מקום להכיל עליה הגנה מפאת 'החובה העיתונאית'. עבודת התחקיר שביצעה טרם הפרסומים אינה יכולה להיחשב לעיתונות זהירה ואחראית. המערערת הפרה את הכלל 'עיתונאי אחראי' - יימנע מניסוח מידע שהגיע לידיו כעובדה".

 

שטייף גם טענה כי האמירות שלה בדיווחים מהוות "הבעת דעה", אולם השופטים קבעו: "אין מדובר בהבעת דעה כי אם באמירות ברורות ונחרצות שלפיהן מדובר במעשה שהיה, בעדויות אמינות שהמערערת בטוחה באמיתותן 'במיליון אחוז' (כך לדבריה - ג"מ)".

נתן זהבי בערעור תביעת דיבה מול הדס שטייף (צילום: יריב כץ)
זהבי. השופטים קבעו כי לארבעה מהפרסומים נגדו עומדת זכות הגנת האמת מפני דיבה(צילום: יריב כץ)

השופטים הוסיפו: "שטייף הגישה את סיפורי העדות תוך שהיא מערבבת בין מה שסופר על ידן לבין התוספות מבית היוצר שלה, באופן העלול ליצור אצל המאזין רושם מוטעה. הוא עלול לערפל את הפרסום ולאפשר הגנבת אמירות משמיצות ובלתי מוכחות, שאינן אלא עמדתו של המפרסם, אל תוך העובדות המוכחות".

 

השופטים ציינו כי שטייף אף לא אמרה אמת בבית משפט השלום, בנוגע לפגישה שלה עם חברתה של אישה שהביאה את סיפורה לפרסום: "בהינתן ממצא של בית משפט השלום, שהיא העידה עדות שאינה אמת בבית המשפט כשסיפרה שפגשה בחברה של אישה לפני הפרסום, הוכח שלא פגשה בה כלל ולא דיברה עימה. חוששני שאי אמירת אמת בבית המשפט מקימה מחסום בלתי עביר המונע מהמפרסם לעתור להחלת תום הלב על פרסומיו".

 

ואולם, כאמור, לגבי ארבעה מקרים נקבע כי "הוכחו במידה הנדרשת" לפרסום. מדובר בין היתר באירוע שתואר כי התרחש לפני 15 שנה בבר. זהבי, לפי עדות אישה שהביאה שטייף, ניסה לנשקה לכאורה בכוח. זהבי טען שהסיפור שקרי. השופטת קבעה כי "עדותה לא נסתרה, נתמכה בעדות אחותה, ואי ההתאמות בעדויות הינן זוטי דברים, בייחוד שמדובר באירוע לפני 15 שנה" - ולכן העניקה לשטייף בדיווח הזה הגנה.

ליאור אפשטיין ונתן זהבי (צילום: מוטי קמחי)
עורך דינו של זהבי, ליאור אפשטיין(צילום: מוטי קמחי)

למרות הביקורת על זהבי, השופטים ציינו כי "לא היה מקום לומר כי זהבי נחזה בעיני הבריות כמטרידן סדרתי שתיין ואלים, שלא חדל ממעשיו גם בהווה. לא היה מקום להציגו באופן חמור משהוכח".

 

הדס שטייף מסרה היום בעקבות ההחלטה: "בית המשפט קיבל חלקית את ערעורי על תביעתו של נתן זהבי ודחה בכך את ניסיונו להתנער מאחריותו לפגיעה באותן צעירות שסיפרו כיצד פגע בהן מינית ונפשית. השופטים קבעו כי ארבע מהנשים שהבאתי את סיפוריהן הקשים, נמצאו דוברות אמת. בית המשפט האמין לעדותן הקשה ביחס לעבירות המין שייחסו בבית המשפט לזהבי, כפי שדיווחתי בגלי צה"ל".

 

שטייף הוסיפה כי "אני מכבדת את החלטת השופטים גם בקשר להערה על תום הלב, אך מדגישה שעשיתי את עבודתי העיתונאית כמצופה ממני זהירות ובאחריות כפי שאני נוהגת מאז ומעולם. בסופו של דבר, ביהמ"ש חתך בשליש את הפיצוי שנפסק לזהבי".

 

עורך דינו של זהבי, ליאור אפשטיין, הגיב גם הוא לפסיקה: "הליך משפטי אינו עוסק בשאלות כיצד העולם צריך להיראות, וכל אדם זכאי להשקפתו, בעיקר בעולם של חיזור. המשפט עסק בשאלה אם הדס שטייף הוציאה את דיבתו של נתן, והתשובה אפילו חמורה יותר - הוציאה את דיבתו ושיקרה גם את הציבור וגם את בית המשפט. לא נתן זהבי עמד למשפט ולא נתן נמצא משקר, ובעיקר לא נתן נמצא כחסר כל מוסר ומקצועיות עיתונאיים".

 

מפרקליטות מחוז תל אביב נמסר: "בית המשפט קיבל את עמדתנו וקבע כי הנשים שהעידו במסגרת ההליך העידו אמת. מדובר בהחלטה חשובה, לכל אישה שאי פעם נפגעה ועומדת על זכותה לספר את סיפורה ולנו כחברה הנלחמת בתופעת הפגיעות המיניות". שטייף יוצגה על ידי עו"ד ניר גנצ'רסקי וליאת גור מפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
שטייף וזהבי
צילום: יריב כץ
מומלצים