שנה לירי בסלומון טקה: "הפך לאח של כולנו"
במקום הירי בקריית חיים ובכיכר רבין בתל אביב ציינו עשרות את יום השנה לירי בסלומון טקה. אביו קרא להיאבק בגזענות: "כולנו חלק מהעם". בתנועות הנוער מנסים להעביר מסר בחינוך: "להפגיש חניכים עם קציני משטרה"
עשרות ציינו הערב (יום ג') את יום השנה למותו של הצעיר סלומון טקה, שנורה לפני שנה על-ידי קצין משטרה בשכונת קריית חיים שבחיפה. בעצרת שהתקיימה במקום הירי השתתפו גם בני משפחתו של טקה, שאותם ליוו כמאה בני נוער עד לתחנת משטרת זבולון. גם בכיכר רבין בתל אביב התאספו בני נוער, הדליקו נרות ונשאו שלטים לזכרו של הצעיר.
בראש הצועדים בקריית חיים היו הוריו של טקה, שהניפו את ידיהם בתנועת הידיים הקשורות, שהפכה לסמל המאבק. המשתתפים בצעדה לבשו חולצות עם תמונתו של טקה, וחולצות שעליהן סיסמת המאבק בגזענות ובאלימות המשטרתית בארה"ב - לחיי שחורים יש ערך. לאורך הצעדה נשמעה הקריאה "שוטר רוצח חייב להיות בפנים", בקריאה לפרקליטות להטיל על השוטר היורה עונש מאסר.
אביו של סלומון, וורקה טקה, תהה במהלך הצעדה מה גרם לשוטר לירות בסלומון, והאשים את המשטרה. "איך יכול להיות שאדם יכול להרוג אדם חף מפשע?", תהה האב. "המשטרה הפכה לאויב שלנו. היא הורגת אותנו. למה זה קורה?". הוא קרא להיאבק בגזענות: "כולנו חלק מהעם היהודי. מחבל לא מבדיל בין שחור ללבן. צריך להיאבק למיגור הגזענות".
עומר טיאצאו, תושב רמת גן שהגיע לצעדה, סיפר כי לא הכיר את סלומון. "במהלך השנה האחרונה הוא הפך לבן של כולנו, לאח של כולנו. באתי ממרכז הארץ כדי להגיד שהמאבק לא תם ואנחנו נמשיך בו עד שמי שרצח את סלומון טקה יישב בכלא. הגזענות לא מתחילה בסלומון טקה, היא מתחילה במרחב הציבורי. באוטובוסים ובמקומות העבודה. תראו אדם גזען ותעמידו אותו במקום. השתיקה הורגת את כולנו", אמר.
במהלך היום ציינו גם בתנועות הנוער בקריית חיים, ובראשן בנוער העובד והלומד, את יום השנה למותו של טקה. בתנועה הקימו תחנות שבהן עברו מאות חניכים מקינים ברחבי הארץ, הדליקו נר במקום הירי ושמעו את הסיפור מפי אחותו של טקה.
"הנושא מעסיק את בני הנוער כאן מאוד", סיפר טאזבאו קסה, בן 25 מכרמיאל, מדריך בקן הנוער העובד והלומד בקריית חיים. "כשיש פעולה בנושא גזענות תמיד יש עניין ומגיעים משתתפים. אנחנו עוסקים בנושא לאורך השנה – איך מתמודדים עם גזענות, איך מסתדרים עם המשטרה. הייתי רוצה שהחניכים שלי ייפגשו עם קציני משטרה, זה טוב לשני הצדדים".
קסה הוסיף כי על מנת להפוך את התיאוריה למציאות, בקבוצה שהוא מדריך יש גם שלושה חניכים שאינם בני העדה האתיופית. בעיניו, הפתרון הטוב ביותר למיגור הגזענות הוא ערבוב.
במקביל לעצרת בקריית חיים, התאספו עשרות בני נוער לעצרת זיכרון בכיכר רבין בתל אביב. הם הדליקו נרות, חילקו פליירים ושלטים שעליהם נכתב "חיי אינם הפקר", ונשאו נאומים.
מזל זמרו, שהשתתפה גם במחאות בעקבות הירי בקיץ שעבר, הגיעה לכיכר וסיפרה כי עזבה את עבדותה ביום שבו ירו בסלומון. "עצרתי את החיים שלי וזה היה הקיץ הכי עצוב שהיה לי בחיים. כל יום הייתי במחאה אחרת. בקבוצה המשפחתית גיליתי שאמא שלי מפגינה במקביל אליי בצומת כרמיאל, אחי הקטן ואחותי יצאו גם הם להפגין", אמרה. "לא כולם יכולים להבין את התחושה – לשבת על ספסל ציבורי, לראות אור של ניידת ולפחד שתסיים את הערב בתא מעצר, או לקבל מכות משוטר כי אתה חשוד מיידי. לכל אדם מגיע להרגיש ביטחון ולא לפחד ששוטר ברחוב יפגע בו".
זמרו הוסיפה כי "השוטר שירה בסלומון נאשם בגרימת מוות ברשלנות, אבל זה רצח – חיים של ילד נקטעו, משפחה שלמה נהרסה. זה כתב האישום הראשון באירוע כזה ואני מקווה שלפחות שהמקרה הזה ישאיר חותם שיבינו שלא עוד".
שירי, בת 25 מפתח תקווה, סיפרה על המבוכה שחשה בעבודה למחרת הירי בטקה. "אחרי הירי בסלומון טקה הגעתי לעבודה ושמעתי תוך כדי שיחות על הקפה כל מיני דעות של אנשים על מה שקרה. זה בסדר שיהיו דעות שונות אבל הפריע לי שניסו להכתים את העבר של טקה. היום אנחנו יודעים שלכל הטענות האלה אין שחר", אמרה. "זה עצוב שהערב אנחנו צריכים להגיע לפה. זאת לא סיטואציה נורמלית להדליק נרות נשמה על ילד בן 18, שהיה לפני גיוס והיו לו עוד כל כך הרבה חלומות".
שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה התייחסה ליום השנה למותו של טקה ואמרה כי בעיניה, תיקון המציאות עדיין רחוק. "רק בשבת האחרונה נעצרו באופן מחפיר שלושה נערים יוצאי אתיופיה, בני 13-14. שמו עליהם אזיקים והכניסו אותם מאחורי סורג ובריח שעות ארוכות לצד עבריינים מבוגרים. כל חטאם היה ששיחקו במגרש ספורט ונחשדו בהשגת גבול. אחד הילדים אף דיווח כי קיבל מכות משוטר שקילל אותו וקרא לו 'שחור'", אמרה.
היא הוסיפה כי "זה מצב בלתי מתקבל על הדעת. חייבת להיות מדיניות ברורה – לובש מדים שעובר על החוק ונוהג באלימות ישלם את הדין ולא יישאר בשורות המשטרה. פרופיילינג על בסיס צבע עור, מוצא, דת ומגדר הם נגע רע. לכל אזרח הזכות לחיות בביטחון".