הקבינט לא כונס - והמתגייסים ישרתו רק 30 חודשים
הבחירות דחו את הכרעת השרים לגבי אישרור הקיצור הנוסף מ-32 חודשים, בהתאם לדרישת צה"ל. אבל הדיון לא התקיים בשנה האחרונה
המתגייסים לצה"ל החל מהיום (ד') ככל הנראה ישרתו בצבא 30 חודשים בלבד במקום 32 חודשים, כפי שהיה עד כה. זאת מאחר שהקבינט המדיני-ביטחוני לא התכנס הבוקר כדי לבטל את קיצור השירות בחודשיים, כפי שדרש המטכ"ל. ועדיין, לא מדובר בסוף פסוק: אם יוחלט בדיעבד שקיצור השירות מבוטל, המתגייסים כן ישרתו 32 חודשים, מה שמשאיר את החיילים הטריים בחוסר ודאות.
שר הביטחון בני גנץ ערך בשבוע שעבר דיון בנושא, והכרעה שלו בעניין צפויה ליפול בקרוב. עם זאת, הסיכויים לשינוי ההחלטה כפי שמבקשים בצבא - נמוכים.
בני נוער שיתגייסו הקיץ קיבלו בחורף האחרון צו גיוס עם נוסח חריג שלווה בסימן שאלה: לא צוין בו כמקובל שהם יגויסו לתקופה של 30 חודשים או 32 חודשים (או 36 חודשים כבעבר), אלא ל"תקופה בהתאם לחוק הקבוע" - ותו לא.
הנוסח המעורפל וסתירות אחרות בין צווים רמזו על עמדת צמרת צה"ל נגד קיצור שירות נוסף לבנים, שנקבע כבר בחוק, וצפוי היה לעבור היום: כאמור, הארכת השירות מ-30 חודשים ל-32. פעימה זו המתינה לאשרור הקבינט, אך בשל סבבי הבחירות המרובים נדחה הדיון בכך שוב ושוב, לכאורה עד לכינון ממשלה קבועה.
לפי תחשיב שנערך בעבר על ידי כלכלנים בכירים במגזר הציבורי, כל חודש של שירות חובה בקרב אלפי צעירים שאינם עובדים "שווה" לתוצר כמיליארד ו-300 מיליון שקל. קיצור שירות החובה לבנים נדון במערכת הביטחון במגוון ועדות זה יותר משלושה עשורים, וכמעט כל המלצה לוותה בתמימות דעים שיש לקצר את השירות לסביבות שנתיים כדי לחזק את הצבא שהופך לקטן יותר, למנוע אבטלה סמויה שמתרבה בצבא ולשחרר יותר צעירים למשק.
במימוש פעימת קיצור השירות הראשונה, מ-36 ל-32 חודשים, נרשם "בור" זמני של אלפי חיילי חובה, אך צה"ל נערך אליו מבעוד מועד ושוּפה בעשרות מיליוני שקלים כדי להשלים את החסר ולהשאיר לחודשי "קבע" נוספים בעלי תפקידים ייחודיים ולוחמי סיירות.
ארכיון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים