בעקבות הקורונה: מחסור ענק בציוד כושר בחנויות
בחודשים האחרונים ציוד כושר ביתי אוזל מהחנויות בקצב מסחרר, ולא נראה כי המגמה מראה סימני דעיכה. מהצד השני של המתרס עומדים חדרי הכושר שלא התאוששו במלואם, אך האם הפחד מהדבקה הוא באמת מוצדק?
כתבות נוספות:
אפקט הקורונה: האנשים שלא ממהרים לחזור לחדר הכושר
אין זמן לבזבז: כך תנצלו טוב יותר את האימון בחדר הכושר
השינוי הקטן שיהפוך את שכיבות הסמיכה ליעילות יותר
משקולות, גומיות, מזרנים, רצועות TRX, ספות כושר, מולטיטריינרים – שום פריט אינו מופלה בעיניו של המתאמן הישראלי, בעידן של אחרי משבר הקורונה. בחודשים האחרונים נראה כי ציוד כושר נחטף מהחנויות והדרישה רק הולכת וגוברת. היבואנים עושים ימים כלילות כדי לספק את הסחורה, ובעלי החנויות נמצאים במאבק מתמיד כדי לעמוד בקצב.
חזי לוי, מבעלי ספורטי, חנות לציוד ספורט, כושר ופנאי, חווה את המאבק העיקש על בשרו יום יום. "מאז שהתחיל הסגר הגדול בחודש מרץ הביקושים עלו במאות אחוזים מהמצב הרגיל", הוא מספר לערוץ הכושר. "כל הסחורה אזלה מהמלאי וכרגע יש קושי להשיג סחורה בסין, אז החוסרים עדיין נמשכים. אמנם יש דברים שתמיד מגיעים מדי פעם, אך זה לא מספיק כדי לענות על הדרישה".
דייב ריץ', הבעלים של ראם ספורט, יבואנית ותיקה לציוד כושר וספורט, בקושי מצא זמן פנוי לדבר איתנו. "אני כל היום מול ספקים", הוא מוסר בין שיחה לשיחה עם עובדיו, "סיימתי את היום שלי בחמש לפנות בוקר וכבר בשבע הייתי בחזרה על הרגליים".
אך מהן הסיבות לביקוש הגדול? האם האשמה העיקרית מקורה בסגר ובסגירתם של מכוני הכושר? כנראה שהסיבה מורכבת יותר. "אנשים גילו שלעשות כושר בבית דווקא יכול להיות נחמד", מסביר לוי. בנוסף, הרבה התחילו לעשות אימוני כושר בזום אז הם צריכים ציוד כושר אישי לבית".
גם המודעות הגדולה לכושר שעלתה מאוד בשנים האחרונות תרמה את שלה. "אנשים היום מאוד מודעים להשפעה של ספורט ומכורים לפעילות ספורטיבית", מוסיף ריץ', הם לא מוכנים להתמודד בלי זה".
עוד מסתבר כי הבעיה גם אינה מוגבלת רק לתחומי ארצנו. לדברי ריץ' המשבר הוא גלובלי. "הבעיה היא שמה שאנחנו חווים בארץ כל העולם חווה, לכן הדרישה מהמפעלים בסין היא עצומה", הוא מרחיב. "הם עובדים שם 24/7. אם פעם זמן אספקה עמד על שלושה חודשים היום הוא כפול מזה. יש מחסור רציני בכל העולם. אנחנו בין היחידים שמצליחים בכל זאת להמשיך לקבל עוד סחורות וגם זה לאחר לא מעט מאבקים".
גם לוי וגם ריץ' מסכימים שהשינוי של התקופה הנוכחית עוד רחוק מלהסתיים. "אנשים עדיין חוששים ללכת למכון הכושר, עדיין חוששים מהקורונה", אומר לוי. ואילו ריץ' מסכם: חשבנו שתהיה ירידה דרמטית לאחר החודש הראשון, אך כרגע הביקוש עדיין גבוה".
ירידה בהיקף הפעילות בחדרי הכושר
העלייה החדה בביקוש לציוד כושר ניצבת אל מול ירידה במתאמנים בחדרי הכושר השונים. כל רשתות הכושר הגדולות מדווחות ללא יוצא מן הכלל על שינוי בהיקפי הפעילות. רשת ספייס לדוגמא מדווחת כי שיעור המנויים הרשומים הינו כ-73% מכמות המנויים הרשומים לפני סגירת המועדונים, כלומר כ-364,000 איש שהיו מנויים בעבר אינם מנויים כעת.
גם רשת גרייט שייפ מדווחת על ירידה שלילית במספר המנויים עם 60%-65% לקוחות אשר חזרו לפעילות. בנוסף, מציינים ברשת שרוב רובם של המנויים שייך לאוכלוסיית הגיל השלישי, אשר כרגע רובם הקפיאו את המינוי שלהם.
אחריהם ניצבת רשת הולמס פלייס אשר גם מדווחת על ירידה מסוימת בכמות המנויים, אם כי במידה פחותה משאר הרשתות, עם 85% מנויים בהשוואה לשנה הקודמת. זאת הם מציינים לצד עלייה בכמות האימונים האישיים ועלייה בהצטרפות מנויים חדשים.
בתוך כך, בשבוע שעבר פורסמו בניו יורק טיימס תוצאות מחקר גדול שמצא כי כל עוד נשמרים כללי הייגיינה והריחוק החברתי, אין כל סכנה להדבקה בנגיף הקורונה במהלך אימונים במועדוני כושר.
המחקר, שנוהל על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת אוסלו, המכון למחקר ביולוגי באוניברסיטת Norwegian Arctic, המכון הנורווגי לבריאות הציבור באוסלו, והמחלקה לאימונולוגיה בביה"ח האוניברסיטאי באוסלו, נערך בחודש שעבר, בזמן שאוסלו הייתה נתונה לסגר בשל התפרצות הקורונה שם. במסגרת המחקר נבדקו במשך כשלושה שבועות 3,764 אנשים בגילאי 18-64, 1929 נשים ו-1835 גברים.
המשתתפים חולקו באופן רנדומלי לשתי קבוצות: קבוצת מחקר וקבוצת ביקורת אשר לא פקדה את חדרי ומועדוני הכושר. קבוצת המחקר יצאה לאימונים בחמישה מועדוני כושר שונים ברחבי נורווגיה שנפתחו במיוחד. כ-82% התאמנו לפחות פעם אחת, וכ-38% התאמנו מעל 6 פעמים. האימונים כללו אימונים בעצימות גבוהה ונמוכה, אימוני "רצפה", ספינינג, אימוני מכשירים, יוגה ועוד.
מתחם הלוקרים היה פתוח, אך המקלחות והסאונות היו סגורות לשימוש. בנוסף, נשמרו כללי ריחוק חברתי של בין 1 ל-2 מטר בין המתאמנים, כללי היגיינה של שטיפת ידיים, והתבצעה הקפדה יתרה על ניגוב מתקני האימון במגבוני חיטוי בסוף כל אימון.
מבין 3764 הנבדקים, רק אחד נמצא חיובי לנגיף הקורונה. מאחר ולאורך המחקר אותו נבדק לא הגיע להתאמן אפילו פעם אחת, הוערך שהוא נדבק במקום עבודתו. מכאן יש להניח כי בהקפדה על כללי היגיינה וריחוק חברתי, לא נשקפת סכנת הדבקה במהלך אימונים בחדר הכושר.
קרן שתוי, מנכ"לית הולמס פלייס: "תוצאות המחקר לא הפתיעו אותי. אמנם אני לא רופאה, אבל אני חושבת שעושים עבודה מאוד טובה בלהכניס את כולם לחרדות אינסופיות. מאוד חבל לי שזאת התחושה שאני מקבלת מהתקשורת.
"כשאנשים מגיעים לחדר הכושר הם מודדים חום ועולים על ההליכון - אין סלפי ואין חגיגות. אני רואה כמה סדר וניקיון נשמרים במועדונים, וגם את נתוני ההדבקה שלא עלו שבועיים לאחר שחדרי הכושר חזרו לפעילות.
"הנתונים דווקא עלו אחרי שפתחו את בתי הספר, מועדוני הלילה והאירועים. אני מבינה שיש חשש מצד הציבור, אבל לי באופן אישי חשוב שיבינו שלא רק שזה לא מסוכן - זה אפילו בטוח. כשאנשים עושים כושר ההתמודדות שלהם במקרים של הדבקה היא יותר קלה".