מהערב אכיפה מוגברת באירועים; יותר מ-100 אלף דו"חות קורונה נרשמו עד כה
עקב העלייה בתחלואה, במשטרה מתכננים מבצע אכיפה מיוחד בסוף השבוע ואומרים: "נראה שוטרים באולמות כבר הערב". נתניהו: "נטיל את ההגבלות ההכרחיות המינימליות כדי לעצור את התפשטות המגפה ולשמור על הכלכלה". 2,500 דו"חות נרשמים בממוצע ביום - 19,000 נרשמו בשבוע האחרון
עקב העלייה המתמדת בתחלואה וההגבלות החדשות באשדוד ובלוד, במשטרת ישראל מגבירים את האכיפה ובסוף השבוע צפוי להתקיים מבצע אכיפה מיוחד שיתמקד בעיקר באולמות האירועים. "נראה שוטרים באולמות אירועים כבר הערב", אומרים היום (חמישי) במשטרה. ראש הממשלה נתניהו אמר אחר הצהריים בקבינט הקורונה: "מחיר הטעות בבריאות ובכלכלה כאחד יכול להיות קשה מאוד. נטיל את ההגבלות ההכרחיות המינימליות כדי לעצור את התפשטות המגפה ולשמור על הכלכלה. נדאג לשפות כל מי שיפגע".
משרד הבריאות דורש: עד 50 איש בחתונות, בבתי קפה ובמסעדות
בשבוע האחרון נרשמו בסך הכול קרוב ל-19 אלף דו"חות - רובם על אי-עטיית מסכה. המגמה בשבועות האחרונים של האכיפה על אי-עטיית מסכות נמצאת בעלייה. בתחילת חודש יוני נרשמו מדי יום בממוצע אלף דו"חות. לעומת זאת, רק ביממה האחרונה נרשמו 2,666 דו"חות והממוצע עומד על 2,500 דו"חות ביום בשבועות האחרונים. עד היום נרשמו מתחילת משבר הקורונה 44,208 דו"חות על אי-עטיית מסכה ו-101,228 דו"חות סה"כ מתחילת המאבק בהתפשטות נגיף קורונה.
כאמור, במהלך סוף המשטרה תבצע פעילות אכיפה רבת הקף שתתמקד באולמות האירועים. במשטרה אומרים כי בעקבות העלייה בקצב התחלואה והעובדה שרוב החוגגים לא עוטים מסכות ולא שומרים על מרחק,
"האכיפה לא תטופל בסבלנות, אלא ביד כבדה. גם לצורך הרתעה וגם בגלל העלייה בתחלואה. המשטרה תהיה קשוחה יותר. הרצון הוא לגרום לכל בעלי האולמות והשמחות להשגיח שהדברים יבוצעו כמו שצריך. אחרת המצב ילך ויחמיר". במשטרה אומרים עוד כי הם מצפים לאחריות של האזרחים בכל הנוגע לעטיית מסכה.
כמו כן, כל שוטר שרושם דו"ח יחויב להפעיל את מצלמת הגוף שנמצאת עליו על מנת לתעד את מתן הדו"ח. במשטרה ערוכים למבצע ואומרים כי בכל זמן נתון כמה מאות שוטרים עוסקים רק בפעילות הזו של אכיפת ההגבלות הקשורות למאבק בנגיף.
ביום רביעי התכנסה ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת כדי לדיון בהצעת החוק להעלאת הקנס על אי-עטיית מסכה במרחב הציבורי ל-500 שקלים. יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב אשר מסיעת יהדות התורה, אמר כי הוא לא מתכוון לתמוך בהצעת החוק. "זה מוגזם", קבע.
ח"כ אשר ציין כי הוא יבחן את העלאת הקנס וקרא להגביר את יכולת האכיפה. "צריך לאכוף את הדבר הזה בכל רחבי הארץ. בתקופה זו ובמספרים שאנחנו רואים, צריך לתת יותר סמכויות לפקחים", אמר אשר בדיון.
בשבוע שעבר אישר קבינט הקורונה את העלאת הקנס על אי-עטיית מסכה מ-200 ל-500 שקלים. ואולם, הגדלת הקנס הייתה כפופה לאישור "חוק הקורונה", שבו דנה הוועדה בכנסת כבר ימים ארוכים.
שר הביטחון בני גנץ ערך היום הערכת מצב בנושא הקורונה, בהשתתפות השר לנושאים אזרחיים במשרד הביטחון, סגן הרמטכ"ל, אלוף פיקוד העורף, מנכ"ל משרד הביטחון ועוזר השר להתגוננות. בישיבה אישר גנץ גיוס של 500 אנשי מילואים נוספים עד לחודש יולי, ברובם למערך הפעלת המלוניות והפעילות של פיקוד העורף בערים השונות. עוד הוחלט כי משרד הביטחון יפעיל 10 מלונות עד שבוע הבא. בנוסף, הנחה שר הביטחון את מתאם פעולות הממשלה בשטחים להיערך לסיוע לאוכלוסייה הפלסטינית.
"השוטרים התנפלו על עומרי והיכו אותו"
בתוך כך, צעיר בן 18 מדימונה נעצר אתמול באלימות קשה של שוטרים לאחר שלא עטה מסכה על פניו. הוריו נחקרו היום בתחנת המשטרה והורחקו מהשוטר, שכן שלהם, למשך 30 ימים. הצעיר נשלח למעצר בית לחמישה ימים.
אתמול נלקח לחקירה הצעיר, עומרי פרץ, תוך שהוא והוריו מתחננים לקבל טיפול רפואי לאחר שהוכה לדבריהם באכזריות. סרטונים מהמקום שצילמו השכנים מראים כיצד שוטרים משכיבים אותו על הקרקע ואוזקים אותו בכוח באזיקים.
לדברי ההורים מדובר בילד בחינוך מיוחד. אילן פרץ, אביו של עומרי, סיפר: "הוא פשוט שכח את המסכה וכשהעירו לו השוטרים הוא הלך לקחת אותה מהבית ושוב עצרו אותו בדרך לשם. אם מגיע לו דו"ח - תן לו דו"ח כעונש שישלם את זה אבל להגיע למצב שאתה מפיל אותו לרצפה ושובר אותו, זה לא הגיוני".
לדברי האב השוטרים התנפלו על עומרי לאחר שלא רצה להזדהות. "השוטר עצמו הוא שכן שלנו והוא מכיר את הילד 17 שנים. לפני שעצר אותו קרא לו בשמו".
במשפחה סיפרו כי נלקחו לחקירה וכי במשטרה לא אפשרו לעומרי לקבל טיפול רפואי במשך חמש שעות בהן נחקר. "חזרנו בשבע בבוקר מבית חולים אחרי שלא נתנו לו לקבל טיפול רפואי. יש לו נקעים בשתי הידיים והוא חבול כולו. שברו אותו. כל הראש שלו נפוח, הוא לא יכול להזיז אצבעות. הרופאים נתנו לו משככי כאבים כי כל הגוף שלו חבול קשות".
הבוקר זומנו ההורים ועומרי לחקירה וקיבלו צו הרחקה ל-30 ימים מהשוטר השכן. עומרי נשלח למעצר בית. "זה ממש שוק טוטאלי. לילד נתנו חמישה ימים של מעצר בית ונתנו לו דו"ח של 200 שקלים כי לא היה עם מסכה. לא מציאותי. השוטרים חנקו את הילד שהתעלף וחבטו בו שוב ושוב. השוטרים עצמם בתחנה היו ללא מסכה עליהם, זו פשוט בדיחה. צריך לעשות לזה סוף, על מסכה להרים ידיים זה פשוט לא הגיוני", אמר אילן.
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין התייחס למקרה ואמר: "תמונות מעצרו של נער עם מוגבלות אמש בדימונה חייבות להיפסק. בדיוק בגלל מקרים כאלה, הקמנו עם משרד העבודה והרווחה ועדה שתעניק כלים להתמודדות כוחות האכיפה והביטחון, מול אנשים עם מוגבלות. רק הדרכה, היכרות והעלאת מודעות יביאו לשינוי אמיתי".
ממשטרת ישראל נמסר: "תיעוד המעצר שהוצג חלקי ולא כלל את ההתרחשות שקדמה למעצר. במהלך פעילות אכיפה זיהו השוטרים שני צעירים שלא עטו מסכות על פניהם, אולם הסתפקו באזהרה ושיחררו אותם לדרכם. כעבור זמן קצר, נתקלו השוטרים באותם צעירים שוב כשהם ללא מסכות ואחד מהם נמלט מהשוטרים על אופניו. החשוד השני סירב להזדהות בפני השוטרים ואף המשיך להתנגד בכוח לעיכוב ולמעצר תוך שהוא מקלל את השוטרים, זאת למרות שהשוטרים ניסו להרגיע אותו כפי שניתן לראות בתיעוד ממצלמות הגוף.
"יודגש כי השוטרים נאלצו לעוצרו בגין סירוב לעיכוב וניסיון להכשיל את האכיפה בכוח ולא בגלל שלא עטה מסכה. הוריו שהגיעו למקום לא ציינו בשום שלב כי מדובר בנער עם צרכים מיוחדים והמשיכו אף הם להתלהם. למרות האמור, האירוע נבדק והשוטרים זומנו לראיון הדרכה".