מאות גיחות בחודשים ספורים: יחידת הרחפנים החדשה של אמ"ן
עם מצלמות מתקדמות ברזולוציה ש"לא קיבלנו מעולם", הספיקה יחידת האיסוף החזותי 9900 להשתתף בחיסול בכיר הג'יהאד האיסלאמי בעזה, למפות בתלת-ממד יעדים בגולן הסורי ולסייע בהכנות לסיפוח. קצין ביחידה: "לא כל הרחפנים סינים". כך נראית פעילות בשטח אויב בלי לצאת מהמזגן
יחידת הרחפנים החדשה של אגף המודיעין פעלה במאות גיחות בחודשים האחרונים: שבועיים לאחר שנחנכה באופן רשמי, צה"ל הציג היום (ה') במחנה גלילות את יחידת איסוף המודיעין באמצעות רחפנים של יחידת האיסוף החזותי והלוויינים 9900.
היחידה כבר פועלת בשנה האחרונה במגוון משימות, בעיקר בתחום הביטחון השוטף, אך גם במשימות חשאיות והכנה למלחמה. היא מאפשרת תיעוד ומיפוי תלת-ממדי עשיר של מרחב היעדים ברזולוציות חסרות תקדים.
הרחפנים עצמם של היחידה הם מתוצרת אזרחית, נחשבים עדיין למסווגים אך מופעלים בגדלים שונים - מהזעירים ועד לגדולים, ועם יכולת הפעלה של כמה שעות ברציפות.
הרחפנים מסוגלים לטוס בגובה מספיק נמוך כדי לא להיקלט במכ"מי האויב ומספיק גבוה כדי לא להיחשף לעיניי ולאוזני הפעילים על הקרקע. בחלק מהמקרים מופעלים הרחפנים ביודעין שיזוהו. בנוסף, הרחפנים מאפשרים איסוף של שטח רחב ולא דרך "קשית" מצומצמת כפי שיש מאמצעי איסוף אחרים.
היחידה מפעילה כבר עשרות רבות של רחפנים, עם מצלמות מתקדמות ליום וללילה, בזמינות הפעלה של דקות בודדות, דבר שמקנה לה יתרון של גמישות מבצעית לעומת הפעלת מל"טים או מטוסי צילום מאוישים.
"לא ניתן להפיק מידע רגיש על הפעילות שלנו"
"רק התחלנו למצות את התוצרים שהרחפנים מספקים לנו, דברים שחלמנו שאפשר לעשות ביחס למחיר הזול שלהם ופשטות ההפעלה שלהם", הסביר קצין מהיחידה בהצגת היחידה לכתבים צבאיים. "רחפן עולה בין כמה אלפי שקלים למאות אלפי שקלים. מזערנו רכיבים וסנסורים כדי להתקין אותם על הרחפנים וכך אנו מקבלים תמונה של האויב ברזולוציה שמעולם לא הייתה לנו. גם אם ייפלו כמה רחפנים זה לא נורא: הם זולים ולא ניתן להפיק מהם מידע רגיש על הפעילות שלנו, לרבות סוגיית תקשורת הרחפן".
ביחידת האיסוף החדשה פעלו בחודשים האחרונים ברצועת עזה, מעל יעדים בגולן הסורי וגם ביהודה ושומרון, לרבות משימות איסוף וצילום, כחלק מההיערכות למהלך אפשרי של סיפוח ישראלי בגדה.
יחידה 9900 סייעה בין היתר לייצר את המודיעין החזותי במבצע לחיסולו של בכיר הג'יהאד האיסלמי בהא אבו אל עטא בנובמבר האחרון ברצועת עזה, באמצעות רחפנים, כפי שפרסמו כלי תקשורת ערביים. ב-9900 גיבשו תמונה מפורטת ומדויקת על המבנה שבו גר אבו אל עטא וחוסל בו בשנתו, גם על בסיס היסטוריה הנדסית שלו וניתוח הנתונים האדריכליים שלו.
קצין היחידה התייחס לסוגיית הרגישות של הפעלת רחפנים מתוצרת סינית, לנוכח החשש של מדינות מערביות ובראשן ארצות הברית משימוש במכשירים אלה לטובת ריגול של המעצמה ממזרח: "אנחנו משתמשים ברחפנים סינים בעיקר לאימונים ולהכשרות ומשתדלים פחות לפעילות מבצעית. לא כל הרחפנים שלנו הם סינים".
חלק מהרחפנים מופעלים על ידי מנוע שנחשב לשקט, אך הבעיה המרכזית צפויה להגיע במלחמה: בצה"ל עדיין לא מצאו פתרון והסדרה לתרחיש שצפוי בתמרון הבא, ובמהלכו מאות רחפנים צה"ליים יהיו באוויר יחד עם רחפני חיזבאללה או חמאס, והניסיון להפיל את רחפני האויב יוביל להפלות דו צדדיות.
באמ"ן הציגו גם יכולות איסוף ומיפוי מתקדמות ממגוון סנסורים שונים, ממל"טים וגיחות צילום של מטוסי קרב ועד למצלמות אבטחה מקומיות, גם לטובת אימוני כוחות היבשה. בסימולטורים המתקדמים שפותחו ב-9900 יכולים כוחות ההנדסה והחי"ר לדעת את עובי קיר הבית לפני שיבחרו את גודל המטען שעמו יפרצו את הקיר מבלי להתקרב אליו, למשל, ולעבד בזמן אמת את תוצרי הצילום למפה התלת-ממדית המעודכנת שמול המ"פ או הטייס.
"כבר קרה לנו שלוחמים חזרו ממשימה ואמרו לנו שהרגישו שהיו ביעד הזה פעמיים, אחרי שהתאמנו עליו בסימולטור שכלל מפה מדויקת של מרחב הפעולה", ציין קצין ביחידה. "יש לנו יכולת לאפשר ללוחם שיוצא מהנגמ"ש שלו לתא שטח אויב, להרים מכשיר עם מצלמה ולצלם את המבנה הראשון שמולו, וכך הוא יקבל מיד את מיקומו ותמונת המרחב, כמו שיש בגוגל".
ביחידה מיפו בין היתר בתצוגה תלת-ממדית גם מבנים מרכזיים באילת, כמו למשל קניון מול הים, וגם בעוטף עזה - כדי לתכנן במהירות וביעילות מבצע לשחרור בני ערובה.