ממחר - הגבלת 50 משתתפים בלבד בחתונות: "אנחנו בגל קשה ומסוכן מהראשון"
בתום דיון סוער בוועדת הקורונה, אושר כי החל ממחר תוגבל הנוכחות בחתונות, ברים ומועדונים ל-50 איש. סגן שר הבריאות קיש הציג תחזית קודרת: "כל אחד מכיר חתונה שגרמה למגה הדבקה". ח"כ אזולאי: "בעלי האולמות הביאו את זה על עצמם". נציג בעלי האולמות: "כמו סגירת הענף"
"אנחנו בגל שני קשה ומסוכן מהגל הראשון": כך אמר היום (א') בוועדת הקורונה סגן שר הבריאות, ח"כ יואב קיש (הליכוד), לפני שחבריה אישרו הגבלות השתתפות של עד 50 בני אדם באולמות אירועים, ברים ומועדונים. האישור עבר בוועדה ברוב של שמונה חברי כנסת מול שלושה מתנגדים. ההחלטה מצטרפת להגבלות התקהלות עד 20 איש שנכנסו לתוקף ביום שישי, ולהגבלת ההתקהלות של עד 50 איש בבתי כנסת. במקביל, ישיבת הממשלה השבועית הסתיימה ללא החלטה בנוגע למגבלות על מסעדות. ynet העביר בשידור חי את הדיון בוועדה.
"אנחנו במלחמת התשה ארוכה", אמר סגן השר קיש. "אחוז החולים המאומתים מכלל הבדיקות רשם עלייה חדה מחצי אחוז באמצע מאי לחמישה אחוז היום. הכפלנו את מספר החולים בעשרה ימים, יש כמות גדולה יותר של חולים קשים חדשים. אנחנו בתחלואה מתפשטת בכל רחבי הארץ. אנחנו עומדים לעלות למאות חולים חדשים. אנחנו חייבים לפעול משמעותית להגביל אירועים חברתיים המוניים. צריך להתפלל בחוץ ובקבוצות קטנות".
קיש הזהיר כי "אם היום לא נעשה זאת, המחיר שנשלם עוד שבועיים יכול להיות סופר דרמטי ואני חושב שזו הנקודה שצריכה להיות ברורה. כל ההגבלות שאנחנו עושים מטרתן למנוע סגר. אני כואב את כאבם של כולם, אבל אם אנחנו לא נעשה את המהלכים המשמעותיים האלה היום אנחנו נשלם מחיר בריאותי ומחיר כלכלי ארוך ויקר הרבה יותר".
ניר שפר, נציג התאחדות האולמות, התייחס לסוגיית הגבלת הריקודים בחתונות. לדבריו, "לא ניתן לבצע חתונות בלי ריקודים ואנחנו מוצאים את עצמנו במצב מאוד בעייתי מאחר שזו תקופה שלהערכתנו תימשך זמן רב.
"מצבנו כל כך קשה, יש בעלי אולמות שקיבלו צו פינוי. צריך להוציא דרישה מהממשלה שתהיה פה התייחסות ספציפית לענף ונקבל רשת ביטחון שתחזק אותנו לחודשים הבאים לקיום בסיסי. לעשות חתונה בלי ריקודים זה כמו פלאפל בלי כדורים. לפתוח אולם אירועים ל-50 איש זה כמו סגירה של הענף. זה בערך כמו לפתוח מסעדה לבן אדם אחד".
"עם של מזוכיסטים לא ממושמעים"
נציג האוצר עידו סופר התחמק משאלות חברי הכנסת לגבי מקדמות ומענקים לבעלי האולמות. על כך השיב נציג התאחדות האולמות שפר: "מי שעצר את העבודה שלנו זו מדינת ישראל. לכן, משרד האוצר צריכה לקחת את זה בחשבון".
בני פרץ, פעיל חברתי ואב לילדה שאמורה להתחתן בשבוע הבא, אמר בדיון: "אני מתקומם על זה שמנעו את נושא איכון הטלפונים של שב"כ. אני כאזרח, מהשבוע הראשון הלכתי עם מסכה. אנחנו עם של מזוכיסטים לא ממושמעים. אני מסתכל על ההתרסקות של הילדה שלי ביום חמישי לנגד עיניי. קבענו אולם באוקטובר. שילמנו מקדמות בגלל שפתחתם שוב. לפי כל המערבולת הזאת לא רק מנענו את השמחה שלהם, הם צריכים לתבוע את כספם. צריך לחייב את כל הספקים להחזיר את הכסף".
אדיר נגר, נציג הזוגות הצעירים, אמר: "מי דואג לנו? זה נראה לכם הגיוני שאנחנו צריכים להילחם על הכסף שלנו? על הלחם שלנו? יש כאן זוגות ואת הזוגות לא מעניין המתווה. הזוגות האלה צריכים את הכסף שלהם. אנחנו כבר לא רוצים להתחתן אלא לעשות משהו מצומצם כדי לסיים את זה, אבל תנו לנו לפחות ליהנות ולקבל את הכסף שלנו. זה לא פייר שהספקים יקבלו את הכסף שלנו".
ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) האשים בדיון: "זה הכול בשלוף ואין לי דבר נגד סגן השר. זו ממשלה שעובדת בשלוף, מעכשיו לעכשיו. לא יכול להיות דבר כזה, שום דבר לא מתוכנן. אמרתי בדיונים קודמים שצריך להיות מפתח לפי מטרים ולא לפי משתתפים. החשיבה לא נכונה, צריך להגיד כמה מטרים לאדם. לקבוע מספרית זה לא נכון. שיקבעו ברחבת הריקודים חתן, כלה ועוד ארבעה אנשים".
קיש התערב: "אתה באמת מאמין בזה?", וח"כ לוי השיב: "אני מאמין בזה, אני מאמין בציבור. יש ציבור שמבין את הצורך ואת המצב. צריך לחזור לאולמות ולקבוע לפי שטח ולא לפי המספר".
ח"כ אליהו חסיד (יהדות התורה) אמר בדיון: "אנחנו צריכים לקחת אחריות מול הציבור. בכל זאת אנחנו יוצאים כאטומי לב כלפי הציבור. היינו צריכים להתחשב ולא לעצור את החתונה בשלושת הימים הקרובים. מדובר בבעלי אולמות כואבים שמפסידים את פרנסתם ובאנשים ששילמו את הכסף לאולמות. חייבים להתחשב ולפצות גם את בעלי האולמות וגם עם בעלי השמחות. צריך לתת פיצוי לחתן ולכלה. הגבלה של 50 איש זה לא רלוונטי ולא לעשות חתונות זה לא רלוונטי".
ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) אמר בהתייחסו לנושא: "היינו יכולים להיות במקום אחר אם בעלי האולמות היו מקפידים על ההנחיות באירועים. בוא נגיד את האמת. בעלי אולמות הביאו את זה עליהם. אם היו שומרים על הכללים, לא היינו מגיעים לשם".
"חתונה זו לא הצגה"
יו"ר הוועדה ח"כ יפעת שאשא ביטון (הליכוד) אמרה: "קיבלתי הרבה מאוד פניות מאנשים שמתפללים בבית כנסת. תפילות אפשר לעשות לא רק בבתי כנסת. יש פתרונות לדבר הזה. אם צריך להחמיר, אז גם את זה צריך להגביל להתקהלות של 20. מה גם שאין מה להשוות בין בית כנסת שהוא קטן יחסית לבין אותם אירועים".
סגן השר קיש השיב: "צריך להבין שהאירועים משתנים בקצב מהיר מאוד. חלק מכל השאלות והבלבול הטבעי נובע מכך שישבנו בקבינט הקורונה ביום ראשון והתמונה לא הייתה זהה ובסך הכל עבר שבוע. אני מאוד לא מסכים עם זה שאנחנו אטומי לב לציבור. אנחנו קשובים.
"חתונה זו לא הצגה ששם שומרים על ההנחיות. כל אחד פה מכיר אירוע של חתונה שגרמה למגה הדבקה. אם רוצים לחתן, משפחה מצומצמת בלבד. מי שמתעקש להזמין למחר בערב, שיפסיק".
אחר כך התייחס סגן השר קיש לטענות שלפיהן אין כל הגבלות על רחצה בים. לדבריו, "ים הוא מקום פתוח ויש לחות גבוהה ומגיעים עם קבוצת אנשים מצומצמת. כמובן שאם יש מלא אנשים אחד על השני זה אירוע שאסור שיקרה". בנוגע לאיכוני שב"כ אמר קיש: "בסיבוב הראשון, כשהגענו לקרוב 17 אלף נדבקים חולים, 5,000 מהם אותרו בזכות איכון השב"כ".
אחרי אישור ההגבלות אמר יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד (יש עתיד): "50 איש בהיכל נוקיה ו-50 איש במתנ"ס זה לא אותו סיכון. אין שום היגיון בהנחיה להגביל ל-50 אנשים בכל מקום.
"ההנחיה הייתה צריכה להתקבל לפי גודל המקום אבל אף אחד בממשלה העצלנית הזאת לא בא לעבוד. גוזרים קריסה כלכלית למאות אלפי אנשים. מנותקים נמאסתם".
מנתונים שהציג משרד הבריאות עולה כי במרץ נדבקו בישראל 184 בני אדם בנגיף ביום, באפריל זינק המספר ל-339 מאובחנים חדשים ביום. במאי הוא ירד באופן חד ל-38 חולים חדשים ביום וביוני זינק שוב ל-277 חולים חדשים ביום, כמעט כמו באפריל.
ואולם, בארבעת הימים הראשונים של יולי הנתון זינק ובחודש הנוכחי מאובחנים מדי יום בממוצע בישראל 961 חולי קורונה חדשים, כלומר פי כמעט שלושה מאשר באפריל - שבו היה שיא הגל הראשון.
נתניהו: "אנחנו במצב חירום"
מוקדם יותר אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה השבועית כי "נידרש לצעדים מעבר למה שהחליט קבינט הקורונה בשבוע שעבר". נתניהו ציין כי "אנחנו בעיצומה של מתקפת קורונה מחודשת, התפרצות חזקה מאוד. ארגון הבריאות העולמי ציין את המזרח התיכון כמוקד וזה לא פוסח על ישראל. זה כאן ואנחנו רואים כפי שהתרעתי שההתפרצות תלווה בעלייה במספר החולים הקשים שתאתגר את משרד הבריאות".
נתניהו אמר עוד כי בתום הדיון תבוצע "הערכה מחודשת על מצבנו, לאן אנחנו הולכים ומה הצעדים הנדרשים". ראש הממשלה דרש לקצר את תהליכי החקיקה: "ביקשתי להביא לדיונים את יו"ר הכנסת יריב לוין ואת יו"ר ועדת החוקה יעקב אשר, כדי להעמיד אותם על החומרה של המצב. אנחנו במצב חירום ולא יכולים להתנהל בחקיקה בכנסת כאילו אנחנו בימים כתיקונם. על כן אנחנו רוצים לקדם קבלת החלטות בהיקף אחר ובעוצמה אחרת, על מנת לבלום את התפשטות הקורונה".
בפתח ישיבת הממשלה התייחס נתניהו גם למשבר הכלכלי ואמר כי "בימים הקרובים נציג את התוכנית הכלכלית המיוחדת לבעלי העסקים והעובדים. זו משימת על מבחינתי ומבחינת הממשלה".
לפי נתוני משרד הבריאות, אתמול אובחנו 803 נדבקים בנגיף הקורונה. מדובר בירידה קטנה לעומת הימים שלפני כן, אבל היא מוסברת בירידה במספר הבדיקות בשבת. מחצות עד 11:00 בבוקר אובחנו עוד 130 נדבקים.
שיעור הבדיקות החיוביות מתוך כלל בדיקות הקורונה אתמול (16,342) דווקא עלה ל-4.9% - השיעור הגבוה ביותר בשבועות האחרונים. מספר חולי הקורונה הפעילים הגיע לשיא חדש של 11,004. לפי דו"ח אמ"ן, נוספו אתמול תשעה חולים קשה, ומספרם הכולל כעת הוא 86.
בארבעת הימים הראשונים של החודש אובחנו 3,846 מקרים חדשים של קורונה, ממוצע של 961 נדבקים ביום. מדובר בממוצע שהוא גבוה יותר מהשיא ליום שהיה בתחילת חודש אפריל.
מוקדי הסיכון העיקריים על פי הדו"ח הם בני ברק (450 נדבקים חדשים בשבוע האחרון), ביתר עילית (57 נדבקים) וכפר קאסם (19). בהמשך הרשימה מבחינת רמת הסיכון נמצאות ירושלים, אשדוד, כפר קרע, קריית מלאכי, ערערה בנגב, תל אביב, בית שמש, מודיעין עילית, רכסים ודימונה.