ראש הצוות המייעץ לנתניהו מזהיר: בלי צעדים דרמטיים - סגר כללי תוך שבועיים
השרים דנו בהגבלות נוספות על המסעדות, ופרופ' וקסמן אמר כי נחוצים צעדים דרמטיים ומיידיים. בתשובה לשאלה אם לסגור גם חופים ופארקים, ענה: כל התקהלות היא סכנה. שרים בכירים: "ברור שמסעדות ייסגרו, אנחנו בדרך למגבלות קשות". מומחי המל"ל הזהירו מקריסת מערך האשפוז. הממשלה תקיים דיון נוסף מחר בבוקר
ראש צוות המומחים של המועצה לביטחון לאומי מזהיר מקריסת מערך האשפוז, ומבהיר כי אם לא יינקטו צעדים דרמטיים באופן מיידי, ייתכן שיהיה צורך בסגר כללי תוך שבועיים: בעקבות נתוני התחלואה המזנקים פנו אמש (שבת) חברי צוות המומחים של המל"ל בראשות פרופ' אלי וקסמן במכתב בהול לראש הממשלה בנימין נתניהו, ובו הם מפצירים להעביר את ניהול המשבר באופן מיידי ממשרד הבריאות לידי מרכז השליטה (משל"ט) שפעל בגל הראשון, כך פורסם ב"כלכליסט".
הבוקר דנו שרי הממשלה בצמצום מספר הנוכחים במסעדות, ופרופ' וקסמן מסר סקירה שממנה עולה כי אם לא יינקטו צעדים דרמטיים, תוך עשרה ימים עד שבועיים יוטל סגר כללי בכל המדינה. בתשובה לשאלות שרים אם הוא מציע לסגור גם חופים ופארקים, ענה וקסמן כי כל מקום שבו יש התקהלות מהווה סכנה. הדיון בנושא המסעדות הסתיים ללא החלטה. הוא צפוי להתחדש בקרוב, וייתכן שתתקבל החלטה הערב או מחר.
שר התיירות אסף זמיר אמר בדיון כי דין המסעדות אינו כדין יתר הענפים, והזהיר כי להחלטות שיתקבלו יכולה להיות תגובת שרשרת הרסנית. "חלק גדול מהמסעדות ייסגרו ולא ייפתחו מחדש. אנחנו מדברים על תעשייה עצומה של מאות אלפי אנשים. למשרד האוצר יהיה קשה מאוד להחזיק את כולם עם הראש מעל למים. חייבים להאציל סמכויות אכיפה לרשויות המקומיות בדחיפות", אמר זמיר.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בדיון כי תוך 24 שעות תתקיים ישיבת ממשלה שתיוחד לקורונה. שר האוצר ישראל כץ, שהביע בימים האחרונים התנגדות להגבלות נוספות על המסעדות, אמר שצריך למצוא פתרונות אחרים שמאפשרים המשך הפעלה של המסעדות. בתום הדיון העריכו שרים בכירים: "ברור שמסעדות ייסגרו, אנחנו בדרך למגבלות קשות". מחר בבוקר יכנס נתניהו את מליאת הממשלה לדיון נוסף.
בצוות שהעביר את המכתב לנתניהו הייתה נוכחות מוגברת של גורמים ממערכת הביטחון, לרבות יחידת 8200, אמ"ן והמוסד. הצוות התריע בפני "סכנת קריסה ממשית של מערך האשפוז תוך שבועות ספורים", וקורא להטלת מגבלות חריפות על התנועה.
בעקבות המכתב שנשלח אתמול, החלו במל"ל ובמשרד הבריאות לדון בדברים. אתמול בחצות זימן ראש המל"ל מאיר בן שבת את מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי ואת ראש אמ"ץ (אגף המבצעים של צה"ל), אלוף אהרון חליווה, שעמד בראש המשל"ט, לדיון כבר הבוקר.
"המאפיין המובהק של התקופה העומדת בפנינו הוא הגדלה משמעותית בהיקף ובמורכבות הפעולה הנדרשת, וקיומה של סכנה ממשית לקריסת מערך האשפוז בתוך שבועות ספורים. חלון הזמן לפעולה הוא קצר מאוד. להתמודדות עם מצב חדש זה נדרשת היערכות חירום מיוחדת באופן מיידי", כותב וקסמן לראש הממשלה נתניהו, לשר הבריאות יולי אדלשטיין, לשר האוצר ישראל כץ ולמנכ"ל משרד הבריאות לוי בשם צוות המומחים.
הצוות ממליץ באופן מפורש על הקמתו מחדש של מרכז השליטה (המשל"ט), שאינו פעיל כיום, וזאת כגוף המתכלל את ההתמודדות במגפה, ורואה בכך את המרכיב העיקרי בהיערכות החירום. בניגוד לאופן הפעולה במרץ-אפריל, מסבירים בצוות, יש להעניק למשל"ט אחריות וסמכויות אשר יאפשרו לו למלא את ייעודו.
לפי המודל של הצוות, המשל"ט יהיה אחראי על בניית התוכנית לניהול המאבק במגפה, בהתייעצות עם כלל גורמי משרד הבריאות (כולל השירות לבריאות הציבור). הם ממליצים עוד כי הדרג המדיני הבכיר (שר הבריאות, ולפי הצורך רה"מ) יקיים דיון יומי עם ראש המשל"ט ונציגיו, שבו יאושרו תוכניות ובכללן סגרים אזוריים, ויוצגו מדדים כמותיים יומיים להתפתחות המגפה ולעמידה ביעדים. מדדים אלה יבדקו את היעילות של מערך קטיעת שרשראות ההדבקה.
כמו כן, מוצע כי המשל"ט יישא ב"אחריות כוללת לכל עבודת משרד הבריאות האופרטיבית הנדרשת לטיפול במגפת הקורונה (מכלול התחקור, מרכז הידע, מערך הבידוד) ולהנחיית הגופים הרלוונטיים במשרד והגופים החיצוניים (קופות חולים, מד"א, פיקוד העורף, משטרת ישראל); להפעלת תאי מצב (צוותים ייעודיים) לפי התפתחות האירועים; ולקבלת סמכות לקביעת מדיניות הבדיקות, החקירות והבידוד.
במכתב מצוין כי "סמכות זו הכרחית לצורך בניית ומימוש יכולת קטיעת שרשראות. המדיניות המותווה כיום ע"י השירות לבריאות הציבור הינה כשל מקצועי, אשר (בנוסף לכשל הניהולי) מונע את בניין היכולת". הציון שמעניק צוות המומחים לתפקודו של משרד הבריאות כאשר פעל לבד אינו משתמע לשתי פנים: "ארבעה חודשים ויותר לאחר פרוץ המגפה, לא קיים במשרד הבריאות מערך חירום ניהולי-אופרטיבי מרכזי ומתפקד המרכז את איסוף הנתונים וניתוחם, את גיבוש ההמלצות למנהלים ואת מימוש ההחלטות".
לפיכך, הצוות מפציר כי בראש המשל"ט יעמוד אלוף בכיר מצה"ל בעל ניסיון ויכולת לנהל אירוע חירום חסר תקדים בהיקפו, כאשר על מנת לצמצם את תקופת הלמידה יש עדיפות לבחירת ראש המשל"ט בגל הראשון – ראש אמ"ץ, האלוף חליווה. מינוי כזה "יאפשר הזרמה יעילה של כוח אדם ותשומות אחרות שהצבא יכול להעמיד לטובת ניהול המערכה", לשון המכתב.
"ישראל עומדת בפני מצב חירום מהחמורים בתולדותיה. הימנעות מנקיטת צעדים מיידיים מתוך תקווה כי המצב ישתפר ע"י פגיעה מינימלית במשק, תחמיר את המצב ותמיט אסון כבד על החברה והמשק", מסכמים בצוות המומחים, שקוראים לפעולה מיידית לרבות הפחתה חריפה של התנועה והמגעים תוך שימור יכולת הפעולה של מרבית ענפי המשק, וליתר דיוק, הגברת ההגבלות על פעילויות פנאי וחברה, ואיסור כל התכנסות של עשרות אנשים.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המשל"ט עבד בצורה פעילה וסדורה ללא שום הפסקה בין הגל הראשון לגל השני בשיתוף מערכת הביטחון. הוא פועל ממתחם האיירפורט סיטי. המשרד מברך כל גורם שרוצה לסייע ולעזור בצורה מתואמת ומתוכללת תחת המשרד".
בתוך כך, ועדת הקורונה אישרה להגביל החל ממחר את מספר הנוכחים בחתונות, ברים ומועדונים ל-50 איש. בדיון שנערך היום אמר סגן שר הבריאות יואב קיש כי "אנחנו בגל שני קשה ומסוכן מהגל הראשון". הוא הוסיף כי "אנחנו במלחמת התשה ארוכה. הכפלנו את מספר החולים בעשרה ימים, יש כמות גדולה יותר של חולים קשים חדשים. אנחנו בתחלואה מתפשטת בכל רחבי הארץ. אנחנו עומדים לעלות למאות חולים חדשים. אנחנו חייבים לפעול משמעותית להגביל אירועים חברתיים המוניים".