תאונה ופשע שנאה: הערה למח"ט גולני
בצה"ל הגיבו על פרסומים שלפיהם לוחמים בסיירת גולני ביצעו פשע שנאה נגד פלסטינים לאחר תאונה שבה נהרגו שלושה מחבריהם. לאחר מכן דווח כי לוחמים נקלעו לחילופי ירי בגבול סוריה - אירוע שהתבצע בלי אישור. צה"ל: "דוחים על הסף את הטענות לטיוח, לשקר או להסתרה מכוונת"
בצה"ל התייחסו הערב (יום ב') לפרסומים בחודשים האחרונים הנוגעים לאירועים חריגים, שלדברי הצבא "התרחשו לכאורה בסיירת גולני ובהם היה מעורב מפקד צוות בדרגת סגן". לפי צה"ל, מפקד פיקוד הצפון אלוף עמיר ברעם הטיל על מפקד עוצבת "געש" להקים צוות שיבחן את תפקודו של מפקד הצוות באירועים הללו, ומסקנותיו הוצגו לאלוף ברעם לפני כשלושה שבועות. בתום התחקיר הוחלט כי תירשם הערה פיקודית למח"ט גולני ולקצינים בדרגות סגן-אלוף וסגן.
לפי פרסום בהארץ, באחד המקרים נכנסו לוחמי סיירת גולני באופן לא מתוכנן ולא מאושר לשטח סוריה - ונקלעו לחילופי ירי בגבול ברמת הגולן. על-פי הפרסום, "לצוות, בפיקודו של סגן גיא אליהו, הייתה כתובת: מבנה שבו שהו גורמים סורים, שלא היוו איום על ישראל. החיילים דרשו מיושבי הבית לצאת ממנו, סתם כך - ומיד החלו במקום חילופי האש". עוד נאמר כי באירוע היו נפגעים ואף הרוגים בצד הסורי.
אירוע אחר שפרטיו פורסמו באותה עת בעיתון נגע לתאונת דרכים קטלנית שהתרחשה בכביש 6 בבפברואר 2018, סמוך ליישוב בת חפר. בדיווח נאמר כי "נהג משאית תושב מזרח ירושלים פגע בשיירת האמרים שנסעה בצד הדרך. שלושה מלוחמי הצוות נהרגו. לא היה זה פיגוע או דריסה מכוונת (הנהג הואשם בנהיגה ברשלנות)".
כאן צוין כי בתחקיר שפורסם שלושה חודשים קודם לכן נחשפו כשלים רבים בהתנהלות מפקד הצוות, סגן גיא אליהו, "לפני התאונה ואחריה - כולל תיאום עדויות וזיוף מסמך. מתברר שבתקופה שחלפה מאז היו הלוחמים מעורבים בשורת אירועים בעייתיים - החל מפעולת 'תג מחיר' נגד פלסטינים בשכם, שנעשתה כ'נקמה' ימים ספורים לאחר התאונה, ועד מה שהתרחש בלילה ההוא מעבר לגבול הסורי. חוט אחד מקשר בין כל האירועים הללו - והוא התנהלות כל הדרג הפיקודי בגדוד הסיור - שהסיירת היא אחת מפלוגותיו - ובקרב הממונים עליו, שהעלימו עין".
בצה"ל אמרו הערב כי "בנוסף לממצאי הצוות, בחן מפקד פיקוד הצפון את כלל התחקירים שבוצעו ביחס לאירועים המדוברים. כמו כן, קיים שיח עם המפקדים הרלוונטיים, לבירור ולבחינה של הטענות באופן מצטבר וכן ביחס לכל אירוע לגופו – וזאת בהתחשב בכך שכל אירוע התרחש בזירה אחרת, תחת פיקוד שונה ובעל אופי שונה בתכלית.
"מסקנות הבחינה דוחות על הסף את הטענות לטיוח, לשקר או להסתרה מכוונת של מי מהמפקדים באירועים אלו. בנוסף, תהליך הבחינה לא מצא אמת בטענות שעלו בכתבות אלו ביחס לאירוע מבצעי שהתרחש בגבול סוריה או לטענות ביחס לתאונת הדרכים שהתרחשה בכביש 6 לפני כשנתיים.
"לצד זאת", אמרו בצה"ל, "מסקנות הבחינה אישרו את קיומם של צבר אירועים בתחום הערכי הקשורים במפקד הצוות בסיירת גולני, שהובילו למסקנה שיש לקבל החלטה פיקודית בעניינו. כמו כן, עלה כי כלל פרטי האירועים בעניינו של הקצין הוצגו בפני המפקדים, בכל אירוע לגופו. עם זאת, היו שגיאות שנעשו על-ידי המפקדים בסנכרון ובתיעוד החלטות פיקודיות בעניינו של הקצין, שהובילו לקידומו בצה"ל".
מפקד פיקוד הצפון הדגיש כי הקצין "עשה מספר טעויות לאורך הדרך", אך כאמור, "זכה בקידומו מבחינה פורמלית בתהליך ישר ותקין. אף על פי כן, קבע מפקד פיקוד הצפון כי לאור צבר האירועים הקשורים בקצין והתקלות הערכיות שנפלו בהתנהלותו, לא יקודם הקצין לתפקיד מפקד פלוגה בצה"ל. הקצין, שלומד בימים אלו במכללה לפיקוד טקטי, יוכל לסיים את לימודיו ולשרת כקצין מטה".
כמו כן, אלוף ברעם "ראה לנכון להעיר פיקודית לקצין בדרגת סגן-אלוף, בשל אחריותו להוצאתו של מפקד הצוות ללימודים וזאת מבלי לשקף למפקד החטיבה הנוכחי באופן מלא את האירוע. ההחלטות והצעדים הפיקודיים הוצגו לראש המטה הכללי, רב-אלוף אביב כוכבי, שאישר אותם".