הזינוק הישראלי כמעט הכי גדול בעולם: נתוני הקורונה שהובילו להגבלות
לפי שקף של משרד הבריאות, ישראל היא מהמדינות שבהן שיעור העלייה בנדבקים בקורונה ביחס לשבוע שעבר הוא הגבוה ביותר. מחצות מספר המונשמים עלה בחמישה והגיע ל-35, הכי הרבה מאז סוף מאי. מספר החולים קשה – 88. נוספו 691 מאובחנים מחצות ושיעור החיוביים לקורונה נותר גבוה - 4.8%
691 חולי קורונה אובחנו מחצות ועד הערב. מנתוני משרד הבריאות עולה כי היום נפטרו שלושה חולים (334 מפרוץ המגפה) ומספר המונשמים עלה בחמישה והוא עומד על 35 - הנתון הגבוה ביותר מסוף מאי. מספר החולים קשה עומד על 88 ומספר החולים בינוני - 88. בישראל יש 12,359 חולים פעילים. אתמול אובחנו 818 חולים. אתמול התקבלו תוצאות של 19,420 בדיקות.
כמו כן, במדינות אירופיות רבות כמו בריטניה, דנמרק, הולנד, גרמניה ואיטליה מספר הנדבקים ביחס לשבוע שעבר נמצא דווקא בירידה. עם זאת, יש לזכור כי עקב התחלואה הגבוהה בגל הראשון בחלק מאותן מדינות, ההגבלות אצלן היו עד תקופה מאוחרת יותר ביחס לישראל ולצ'כיה, למשל. כמו כן, מדובר בשיעור העלייה (או הירידה) ולא במספר הכולל ביחס לשבוע שעבר, ואין בשקף זה גם התייחסות למספר בדיקות הקורונה בכל מדינה.
אוטובוס ללא מזגן והגבלה במסעדות: המדריך לתקנות הקורונה
בשבעת הימים האחרונים אובחנו 927 חולים חדשים בירושלים, 507 בתל אביב-יפו, 436 בבני ברק, 368 באשדוד, 166 בביתר עילית, 161 בפתח תקווה, 157 בבת ים, 130 במודיעין עילית, 127 בחולון, 127 בראשון לציון, 122 בבית שמש, 106 בנתניה, בדימונה 100, ברמת גן 97, ברמלה 95, ברחובות 91, בלוד 90, בבאר שבע 88, ברעננה 81, בקריית גת 74, בטבריה 73, בכפר קאסם 73, בהרצליה 71, בחיפה 65, בקריית מלאכי 61, באלעד 51, בחדרה 50, במודיעין מכבים רעות 47 וברהט 46. חולים אובחנו בעשרות יישובים נוספים ברחבי הארץ.
מוקדם יותר היום פרסמו משרד ראש הממשלה ומשרד הבריאות את ההגבלות המלאות שאושרו בממשלה בנוגע להתמודדות עם התפשטות הקורונה. בהודעה נאמר כי רוב ההגבלות כפופות לאישור הכנסת, אך בה בעת עמד שר הבריאות יולי אדלשטיין מעל דוכן הכנסת והודיע כי סגירת האולמות, המועדונים והברים נכנסת לתוקף מיידי בצו מנכ"ל משרד הבריאות, אף שמשרד ראש הממשלה הבהיר שהדבר דורש את אישור הכנסת.
הנתונים שהובילו להגבלות הדרמטיות בממשלה: משקף שפרסם משרד הבריאות בצהריים עולה כי שיעור העלייה במספר הנדבקים בישראל ביחס לשבוע הקודם הוא מהגבוהים בעולם. לפי השקף, רק בשווייץ, סרביה ובאוסטרליה שיעור העלייה ביחס לשבוע שעבר גדול מ-12%. בישראל, כמו ביפן, צ'כיה, אוסטריה ואלג'יריה, שיעור העלייה הוא בין 10 ל-12 אחוזים.
בנאומו מול המליאה, סיפק שר הבריאות תחזית קודרת. "גם אם נעשה סגר בכל המדינה, מספר החולים הקשים יוכפל", הוא אמר. "צריך להבין שהנגיף משנה את ההתנהגות ושלו ההחלטות משתנות בהתאם".
אדלשטיין התייחס לעסקים הפרטיים ואמר כי "לגבי אולמות, ברים ומועדונים - ההחלטה היא מיידית בצו של מנכ"ל משרד הבריאות. אנו נאלצים לנקוט בצעדים לא פשוטים. אני לא מזלזל בחיים הקשים של בעלי העסקים, אבל צריך לזכור דבר אחד - אנחנו עושים את כל זה על מנת להחזיר את השד לבקבוק בתקווה שנדע להמשיך לחיות חיים בצל הקורונה בצורה שונה".
שר הבריאות הוסיף ואמר: "אני רוצה לגעת בנקודה כואבת שהיא לא פופולרית כל כך. עדיף לדבר על איש עסקים שקרס או על מישהו שאין לו מה לאכול. מי שמדבר על חולים קשים וסטטיסטיקה לא טרח לבוא לראות מה זה חולה קורונה ולאיזה סבל אנחנו שולחים אנשים".
קודם לכן, כאמור, התכנסה הממשלה לדיון בהגבלות הנדרשות נוכח העלייה החדה בהיקף התחלואה בנגיף הקורונה. לגבי חינוך נקבע ש"בית הספר של החופש הגדול" ימשיך לפעול בגנים עד כיתות ד'. כל היתר ייקבע בפגישה שתתקיים הערב בין השר להשכלה גבוהה זאב אלקין למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי.
נתניהו: "כפסע מסגר מלא"
בישיבת הממשלה הזהיר נתניהו כי "אנחנו כפסע מסגר מלא", וראש הממשלה החליפי בני גנץ אמר כי "נדרשים צעדים דרסטיים כדי למנוע צעדים יותר דרסטיים, ובתנאי שיהיה שיפוי ופיצוי כלכלי מהיר ואפקטיבי".
נתניהו הוסיף כי "המגפה מתפשטת, זה ברור כשמש. היא עולה בעלייה תלולה מדי יום, היא סוחבת איתה, בניגוד למה שנאמר לנו, שובל של חולים קשים. היום יש כ-90 חולים קשים, וזה מכפיל את עצמו כל ארבעה ימים. אם לא נפעל עכשיו - אנחנו נקבל מאות, ואולי למעלה מאלף חולים קשים בשבועות הקרובים, דבר שישתק את המערכות שלנו".
שורת ההגבלות שעליהן החליטה הממשלה בישיבתה המיוחדת הובילה לקרב יצרי בסוגיית בתי הכנסת. עוד לפני שהשרים אישרו להגביל את ההשתתפות בבתי תפילה ובכללם בתי כנסת, כנסיות ומסגדים ל-19 איש בלבד, התפתח עימות בנושא בין שר האנרגיה יובל שטייניץ, שדרש לסגור את בתי הכנסת בגלל שהם מופיעים ב"רשימה האדומה", לשר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן, שהתרגז וצעק: "עברו כבר שתי דקות ולא אמרת 'לסגור את בתי הכנסת'. תעזוב את בתי הכנסת".
סוגייה נוספת שעמדה במחלוקת בישיבה היא ההגבלות על בתי המלון, שלא ייסגרו אך כאמור, יוטלו עליהם הגבלות. שר התיירות אסף זמיר אמר שהדרישה לצמצם את הנוכחים בחדרי האוכל ל-20 היא אבסורדית לאור נתוני ההדבקה הנמוכים במלונות. לבסוף, סוכם שמשרד התיירות יגבש תו סגול מחמיר שיאפשר להמשיך את חדרי האוכל בלי צמצום הנוכחים בהם.