שוב עסקים נסגרים, חתונות בוטלו בשנית: "בשבילנו זה סוף העולם"
בעלי האולמות זועקים, במכוני הכושר ובבריכות השחייה שייסגרו שורר הלם: "איבדנו אמון בממשלה". איתמר ושלי שבו מניו יורק כדי להינשא באפריל - אך ייאלצו לדחות שוב וכך גם נועם ותום ("חוסר הוודאות קשה"). בתל אביב יצאו בליינים ל"משקה אחרון": "יש מסיבות סודיות בגגות"
ההגבלות הנוספות שהטילה הממשלה אתמול (ב') ואושרו על-ידי הכנסת, הכוללות בין היתר סגירת אולמות אירועים, מועדנים, ברים, חדרי כושר ובריכות שחייה ומופעי תרבות כחלק מהמאבק בהתפשטות נגיף הקורונה הביאו - שוב - רבים מהזוגות שעתידים היו להינשא ואת בעלי העסקים לכדי ייאוש ותסכול. כעת נותרו בעלי העסקים והזוגות שאמורים היו לחגוג את היום הגדול בחייהם חסרי אונים.
יצוין כי ההגבלות החדשות עדיין דורשות את אישור הכנסת, ולא ברור לגמרי מתי הן ייכנסו לתוקף. הלילה הודיעה ח"כ יפעת שאשא-ביטון, יו"ר ועדת הקורונה בכנסת, כי הגיעה להסכמה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין, שלפיה ההגבלה שתביא לסגירת אולמות האירועים תיכנס לתוקף רק ביום רביעי בבוקר. לדבריה, הדבר נועד "לייצר ודאות" עבור זוגות שתכננו להינשא היום. "שיהיה במזל טוב ובשעה טובה", הוסיפה בציוץ שלה.
אלא שיש כאלו שגם "בשורה" זו כנראה לא תספק אותם. איתמר לנצ'נר (31) ושלי דותן (27), ישראלים המתגוררים בניו יורק, חזרו לארץ כדי להתחתן אחרי שגם באפריל נדחה האירוע בשל משבר הקורונה. השניים, שהגיעו במיוחד לארץ כשלושה שבועות לפני החתונה כדי להשלים את הבידוד הנדרש - סיפרו על האכזבה המחודשת כעת.
"ישבנו בנמל התעופה ביום שישי, שעתיים לפני הטיסה", סיפרה דותן, "ופתאום קיבלנו המון הודעות. נכנסנו ל-ynet וראינו שמגבילים את מספר המשתתפים לחתונות ל-50 איש". מאז, לדבריהם, הם בדקו את האפשרויות העומדות לפניהם. "מה שנותר לנו לעשות הוא להיפגש עם המשפחה ולרבוץ בים. הפעם לא נתחתן". עם זאת, בני הזוג ניסו לשמור על איפוק מסוים ולשדר עסקים כרגיל: "התרגלנו למצב שבו לא יודעים כלום, אז לא היו לנו ציפיות. אנחנו מאוכזבים מהתנהלות הממשלה. במקום שתהיה תוכנית מסודרת - אין שום תוכנית לטווח הארוך וזה חבל".
גם עבור דנה גרין (30) וולד מוסלימוב (32) מרמת גן מדובר בפעם השנייה שחתונתם מבוטלת. באפריל היו השניים אמורים להינשא בטקס אזרחי בפראג - אך אז החל עוצר הטיסות. אחרי הסרת ההגבלות בתום הגל הראשון הטקס שלהם אמור היה להתקיים מחר - אך כעת עם חידוש ההגבלות עליהם לבטלו בשנית. "אני עדיין לא מצליחה לעכל את הבשורה הזו", הודתה גרין. "כולם שואלים אותי מה לעשות ואין לי מושג. אני מותשת. אימא שלי התקשרה אליי בדמעות. מבחינתי, אם אי אפשר להתחתן בארץ - אז אחכה שניתן יהיה לטוס לחו"ל ואערוך שם טקס קטן עם ההורים. הוצאנו אלפי שקלים על הרגע הזה ולקחו לנו אותו".
נעם שרון (27) ותום רן (28) מעין שריג ביטלו גם הם בפעם השנייה את האירוע שאמור היה להיות הגדול בחייהם. "האמנו שהפעם כן נתחתן כי הכול נפתח, אבל לצערנו זה לא יקרה וניאלץ לבחור תאריך חדש. חוסר הוודאות קשה. המדינה לא נותנת תשובות. נכון שזה לא סוף העולם, אבל בסיטואציה שלנו זה כן סוף העולם. אני חושבת גם על בעלי האולמות, הספקים וכל מי שאמור היה לעבוד בחתונה שלנו ובאירועים אחרים. זו הפרנסה שלהם וזה עצוב".
זעקת בעלי האולמות: "אי אפשר לתאר את הפגיעה הכלכלית"
כאמור, לא רק הזוגות המאורסים נפגעו מההגבלות החדשות של הממשלה: גם בקרב בעלי אולמות האירועים שוררים הלם, חרדה כלכלית וחוסר ודאות מהעתיד לבוא. זיו רבינוביץ', שבבעלותו האולמות "צל החורש" בבית ברל ו"איניגו" שבאם הדרך - סיפר: "זה רגע קשה. אני מכיר הרבה זוגות ששינו את החתונה שלהם והקטינו את מספר האורחים ל-50 איש ואף עזרנו להם - אבל כעת ניאלץ להיערך לסגירה הרמטית של העסק.
"אי אפשר לתאר את הפגיעה בזוגות ואת הפגיעה הכלכלית". לדבריו, "זה לא נראה כאילו מישהו למעלה בשליטה - והדרך המהירה ביותר, כך מתברר, היא לסגור ענפים שלמים. זה נראה כמו בלגן אחד גדול. לא ברור איך המדינה תעמוד לצד מי ש'סגרו לו את הברז' באופן מוחלט".
ניר שפר, נציג התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים, תקף בחריפות את שרי הממשלה: "אנחנו מדממים פה למוות. הזיגזג הזה מייצר הפסדים נוספים עבורנו וכאוס אצל הזוגות שאמורים היו להינשא. מדובר בענף עם הוצאות שכירות מאוד גדולות והוא לא ישרוד את המשבר. אם לא יהיה מתווה מהיר לפיצוי - עסקים יקרסו מהר מאוד. מדובר במפעלי חיים של אנשים שהקימו עסקים לאורך שנים, ותוך כמה חודשים הם לא מסוגלים לעמוד על הרגליים".
זעם במכוני הכושר - שייסגרו שוב: "מכת מוות"
גם פיראס עמנואל, בעליו של מכון הכושר "סטפ וואן" שבנוף הגליל - הודיע כי לא יסגור את המקום: "רוצים לתת לי קנס? בואו, תנו. אין לי כסף. או שתסגרו הכול - או שלא תסגרו כלום. לא ייתכן שמסעדות יישארו פתוחות וחדר כושר קטן ייסגר - וכל זה בגלל ניהול וטיפול כושל במשבר".
לדברי עמנואל, שהשקיע במכון הכושר שבבעלותו כמיליון שקל, "ממשלת ישראל צריכה לדעת להבדיל בין חדרי כושר גדולים לחדרי כושר קטנים; בין חדרי כושר בעיר גדולה ונגועה לבין חדרי כושר בעיר קטנה ונקייה. אני לא מוכן לשלם מחיר עבור ההפקרות של תושבי תל אביב, שמשחקים מטקות ומטיילים. יש לי ילדה קטנה לפרנס וחוסר אמון מוחלט במקבלי ההחלטות. תשלחו פקחים, משטרה, תקנסו, תאזקו ותעצרו אותי. אני לא סוגר. זה מה יש".
הוא הוסיף בכאב: "השקענו פה את כל מה שהיה לנו - חסכונות ונכסים. לא נשאר כלום. בשתי הפעימות קיבלתי סכום שמספיק בקושי לחשבון החשמל - וזה לא שמישהו ויתר לי פה על שכירות". רעייתו של פיראס, שירה, הוסיפה: "זה מרגיש שהממשלה עושה ניסוי וטעייה. נמאס לנו ליפול בין הכיסאות. אם רוצים לקחת ממני את המעט שנשאר לי - אז שיבואו וייקחו".
גם במכון הכושר "אדרנלין" שבכרמיאל, שם גם מיושם בצורה קפדנית את "התו הסגול" - משתמשים רק 40 בני אדם במתקני הכושר בכל רגע נתון, לאחר שמילאו הצהרות בריאות ומדדו חום. למרות זאת, ממחר המכון יושבת.
משה שבתאי, בעל העסק, אמר: "אין חשיבה אסטרטגית או תכנון ליותר מכמה דקות. ישראל היא ספינת משא, לא סירת מרוץ שאפשר לסובב מאה מטר לפני שהיא מתרסקת בחוף". לדברי שבתאי, הוא לקח הלוואה כדי להתמודד עם המשבר הכלכלי - אבל גם הכסף הזה אזל. "חזרנו לעבוד למשך כחודש", המשיך. "בקושי הצלחנו להרים את הראש מעל המים - ועכשיו זו פשוט מכת מוות".
שרון אוטמזגין, אחת המתאמנות, אמרה בצער: "זה לא הגיוני. שומרים פה על הכללים בצורה הכי קפדנית שאפשר. זה לא הוגן כלפי הבעלים שיישאר בלי פרנסה ולא הוגן כלפינו, המתאמנים, שמבחינתנו זה אורח חיים".
גם בחדר הכושר "לזוז" שבמרכז ירושלים , שנסגר לשמונה ימים בהוראת משרד הבריאות לאחר שנודע כי שהו בו ארבעה חולים מאומתים, שרר אמש בלבול רב - הן בקרב הבעלים והן בקרב המתאמנים.
ויקטור שנקל, אחד מבעלי הרשת, אמר: "התחושה בענף שלנו היא של הלם קרב. אף אחד לא מבין לאן אנחנו הולכים, מתי נחזור ואם בכלל. כל הענף קורס". הוא התייחס לצו הסגירה שניתן למכון הכושר שבבעלותו: "לפי משרד הבריאות, ביקרו אצלנו ארבעה חולים מאומתים במאי וארבעה ביוני. סגרו אותנו עוד לפני שביררו אם בכלל הייתה הדבקה בחדר הכושר. היד הייתה קלה על ההדק. נגרם לנו נזק בלתי הפיך ועד עכשיו ליקקנו את הפצעים".
"משקה אחרון" בתל אביב: "יש מסיבות בגגות"
בינתיים, בתל אביב, נצפו אמש אלפים בפאבים ובמקומות הבילוי שעוד נותרו פתוחים ברחבי העיר ולגמו את כוסות המשקה האחרונות לפני שהשערים ייסגרו - כשברקע חוסר הבהירות בנוגע לתקנות החירום. עם זאת, למרות העלייה הדרמטית במספר הנדבקים בנגיף, בעיר הלבנה, כך נראה, לא מתרגשים ומצהירים: "במקרה הכי גרוע - נמצא דרכים אחרות לבלות עם חברים".
ספיר, שיצאה לבלות באחד הפאבים ברחוב קינג ג'ורג', התייחסה באדישות לנושא: "כנראה יהיה עוד סגר, אבל מה אפשר לעשות? יש התרופפות במשמעת והמצב משתנה. עם פרוץ המגפה בישראל אנשים הקשיבו והקפידו על ההנחיות, אבל אני לא חושבת שיהיה אפשר לגרום לציבור לעשות זאת שוב".
איילה, שישבה בשולחן סמוך ולגמה יין עם אחת מחברותיה, הוסיפה: "אנחנו מקוות שזה לא הלילה האחרון שלנו בחוץ, אבל אי אפשר לדעת. הסטודיו שבו אני מתאמנת חזר רק לאחרונה לפעילות ועכשיו הוא שוב ייסגר". גם איילה, בדומה לזוגות שצוינו לעיל, אמורה הייתה להתחתן בחודש שעבר - אך נאלצה לדחות. עם זאת, היא הצליחה לשמור על אופטימיות: "מקווה שאתחתן בספטמבר. לא נדחה עוד פעם".
באותו מקום ישב גם דניאל, תושב העיר שהגיע עם חבריו שככל הנראה הסכינו עם החלטות הממשלה, ואמר כשכוס משקה בידו: "זה היום האחרון שבו עוד אפשר לצאת, אבל מחר זה נגמר". חברתו ענבל סירבה להשלים עם המצב - והביעה תקווה "שהחיים יימשכו כהרגלם, ואולי זו לא הפעם האחרונה". און, אחד החברים שולחן, סיפר כי למרות ההגבלות - מתקיימות מסיבות פרטיות על גגות בתים בעיר.
בהמשך, ברחוב דיזנגוף, ישבו סתיו ותמרה, בני זוג, לגמו כוס אחרונה של בירה. "שמענו שהכול נסגר", אמר סתיו - ובת זוגו הוסיפה: "אי אפשר לסגור את העיר שוב. מה שהיה - היה. צריך לחשוב על פתרונות אחרים".