בגלל העומס: משרד הבריאות צפוי לצמצם את מספר בדיקות הקורונה
כדי להקל על העומס במעבדות: במשרד הבריאות צפויים להפסיק את בדיקות הקורונה לחולים אסימפטומטיים ולצמצם בסמכות רופאי המשפחה למתן הפניה לבדיקה. בנוסף, במקום לעשות בדיקת אימות נוספת לחולה שנראה כי הבריא מקורונה, במשרד הבריאות שוקלים להשאיר את המבריאים בסגר של בין שבועיים לחודש
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
בפגישה שנערכה בין בכירי קופות החולים למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי השבוע – הסבירו גורמי המקצוע מטעם הקופות כי אין ביכולתם לבצע כמות בדיקות אסטרונומית, כמו זו שהגיעה בשבוע שעבר לשיא יומי של יותר מ־24,000 בדיקות. לשם השוואה, ב־30 במאי, סביב הימים בהם החלה עלייה במספר האבחונים, בוצעו כ־1,000 בדיקות בלבד.
בשל העומסים, צפוי המשרד לחדד בימים הקרובים את ההתוויות לבדיקות קורונה ואף לשנות חלק מההנחיות. אחד השינויים המשמעותיים שיובילו את ההתנהלות החדשה: צמצום בסמכות רופאי המשפחה להפנות את המבוטחים לבדיקות קורונה. עוד צפויים במשרד להכריז על צמצום משמעותי בהיקף הבדיקות בבתי הספר. אפשרות נוספת שנשקלת במשרד הבריאות היא לוותר על בדיקת קורונה לחולה שייתכן כי הבריא, ובמקום הבדיקה – לחכות מספר שבועות עד שיעלמו כל התסמינים.
על פי הנחיות משרד הבריאות כיום, מטופלים הסובלים מרשימת תסמינים ובהם חום גבוה, שיעול או קושי בנשימה – זכאים לבדיקה. גם אסימפטומטיים שהיו במגע הדוק במסגרת מוסדות חינוך או כאלו אשר מתגוררים עם חולים מאומתים – זכאים לבדיקה. ואולם במציאות, רופאים בקופות החולים מתמודדים בימים האחרונים וביתר שאת נוכח הודעות איכון השב"כ – עם מבול של פניות מצד מבוטחים שאינם עומדים בקריטריונים אלו.
"מצד אחד יש דרישה אדירה לבדיקות ומנגד יכולת מוגבלת לבצע אותן", מסביר ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה בחטיבת הקהילה של שירותי בריאות כללית. "להבדיל מהנחיות מאוד מגבילות שהיו בגל הראשון, כעת למעשה נתנו לרופא להפנות לבדיקה לפי שיקול דעתו. זה יצר עומס גדול על כל המעבדות".
ביום ראשון האחרון רשמו רופאי הקופה לא פחות מ־22 אלף בדיקות למבוטחים, וזאת על אף שביכולתה של כללית לבצע 11 אלף בדיקות ביום לכל היותר. "אם המגמה הזו תימשך נגיע למצב שבדיקות שנלקחו לא יוכלו להידגם ולהיבדק. בדיון שהתקיים במשרד הבריאות הוחלט לייצר התוויות הרבה יותר ברורות לדגימות של אנשים שהם אסימפטומטיים או שהיו במגע עם חולים סימפטומטיים ולייתר את שיקול דעתו של הרופא".
בעקבות המצוקה, הנחתה שלשום קופת החולים מכבי את רופאיה להימנע מהפניית מטופלים אסימפטומטיים לבדיקות קורונה – גם אם נחשפו לחולה מאומת. "יש עלייה בפניות מטופלים לביצוע בדיקות קורונה וכתוצאה מכך ריבוי הפניות לבדיקות, הרבה מעבר ליכולת הביצוע של המעבדות בישראל", כתב פרופ' נחמן אש, ראש חטיבת הבריאות במכבי. פרופ' אש חידד, כאמור, כי גם במקרה של חשיפה לחולה או חשיפה למי שנחשף לחולה ללא תסמינים – לא תינתן הפניה לבדיקת קורונה.