שתף קטע נבחר
 

נחשפים סודות מבני הקבורה הענקיים בגליל ובגולן

הדולמנים - מבני קבורה הבנויים מסלעים ענקיים, הם אחת התופעות הארכיאולוגיות המרשימות ביותר בארץ ישראל. במחקר חדש התגלו מוטיבים של אמנות סלע, השופכת אור על עולמם של בני התרבות שחיה בארץ לפני כ-4,500 שנה

 

 

צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות

צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מחקר חדש מגלה ארבעה דולמנים, מבני קבורה ענקיים בגליל העליון ובגולן, בהם הותירו הבנאים מוטיבים אמנותיים על הקירות. אמנות הסלע שנחשפה שופכת אור על עולמם של בני התרבות הקדומה אשר הקימו אותם. מאמר שערכו חוקרים מרשות העתיקות והמכללה האקדמית תל חי פורסם בשבוע שעבר בכתב העת Asian Archaeology

 

בדולמן שבשמורת היהודיה זיהתה פקחית של רשות הטבע והגנים חרותות של בעלי חיים בעלי קרניים, כיעלים, דישונים ופרות בר. בדולמן אחר, עוצבה אבן הכיסוי הענקית כפרצוף אנושי ובדולמן נוסף, התגלה פאנל ובו צורות גיאומטריות שנחרת בסלע.

 

הדולמן בשמורת טבע יהודיה (צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)
הדולמן בשמורת טבע יהודיה(צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)

מבט החוצה מתוך הדולמן שליד קיבוץ שמיר (צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)
מבט החוצה מתוך הדולמן שליד קיבוץ שמיר(צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)

 

הדולמנים - מבני קבורה הבנויים מסלעים ענקיים, הם אחת התופעות הארכיאולוגיות המרשימות ביותר בארץ ישראל. מקובל על רוב החוקרים כי מבני האבן הענקיים האלה הוקמו בתקופת הברונזה הביניימית, לפני 4,500-4,000 שנה. אלפי דולמנים נסקרו בגליל העליון ובגולן, אך עד היום, לא זכו הדולמנים ובני התרבות שהקימו אותם, בתשומת הלב הראויה. בשנים האחרונות מתעורר עניין מחודש בחקר הדולמנים במזרח התיכון, והמחקר מניב גילויים חדשים ומרתקים.

 

פרופ' גונן שרון, ראש התוכנית לתואר שני בלימודי גליל במכללה האקדמית תל חי, שכתב את המאמר יחד עם אורי ברגר מרשות העתיקות, אמר: "לפני שנים אחדות התגלה פאנל ובו ציורי קיר בתוך דולמן ענק בשדה שסביב קיבוץ שמיר. זו הפעם הראשונה שבה תועדה אומנות סלע בהקשר של דולמנים במזרח התיכון. בעקבות תגלית זו, פתחנו בפרויקט מחקר לאיתור ותיעוד אומנות בדולמנים ברחבי ארץ ישראל. סקרנו עשרות דולמנים ברחבי הגליל העליון והגולן בניסיון לחשוף את עולמם של בני תרבות מסתורית זו, שהתקיימה לפני למעלה מ- 4,000 שנה והותירה אחריה רק דולמנים כעדות לתרבותם העשירה".

הסלע דמוי הפרצוף האנושי – מכסה דולמן מקריית שמונה (צילום: פרופ' גונן שרון, המכללה האקדמית תל-חי)
הסלע דמוי הפרצוף האנושי – מכסה דולמן מקריית שמונה(צילום: פרופ' גונן שרון, המכללה האקדמית תל-חי)

הסלע דמוי הפרצוף האנושי – מבט אוירי על מכסה הדולמן מקריית שמונה (צילום: מיקי פלג, רשות העתיקות)
הסלע דמוי הפרצוף האנושי – מבט אוירי על מכסה הדולמן מקריית שמונה(צילום: מיקי פלג, רשות העתיקות)

 

אורי ברגר, ארכיאולוג גליל עליון ברשות העתיקות, הוסיף: "עד היום אותרו דולמנים רבים בארץ ובמדינות השכנות, אבל לא ידענו כמעט כלום על ציביליזציית בנאי-העל הזו, מעבר לשרידי הבנייה אדירים שהם הותירו אחריהם כעדות לקיומם באזור. חרותות הסלע פותחות לנו, בפעם הראשונה, צוהר לתרבות שעומדת ברקע הקמתם של הדולמנים. בקריית שמונה נמצא סלע אדיר ששימש לקירוי של תא קבורה ועוצב כפרצוף אנושי. בשמורת הטבע יהודיה שברמת הגולן, פנתה אלינו פאולה פוליי, מפקחת ערנית של רשות הטבע והגנים, לאחר שזיהתה חרותות בדולמן שניצב השמורה. נדהמנו לגלות שם שבע חיות בעלות קרניים מסוגים שונים בקומפוזיציה מורכבת, שנחרתו על קירות תא הקבורה".

החוקרים אורי ברגר מרשות העתיקות ופרופ' גונן שרון ממכללת תל חי עם הדולמן שהתגלה בשמורת טבע יהודיה (צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)
החוקרים אורי ברגר מרשות העתיקות ופרופ' גונן שרון ממכללת תל חי עם הדולמן שהתגלה בשמורת טבע יהודיה(צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)

איור להמחשת ציורי הקיר בדולמן שבשמורת טבע יהודיה. איור:  חגית טחן, רשות העתיקות (צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)
איור להמחשת ציורי הקיר בדולמן שבשמורת טבע יהודיה. איור: חגית טחן, רשות העתיקות(צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)

  

המחקר המשותף של אורי ברגר מרשות העתיקות ופרופ' גונן שרון מהמכללה האקדמית תל-חי מסיר אט אט את המסתורין הקיים סביב אותה תרבות שאחראית על אחד ממפעלי הבנייה הגדולים ביותר, ועם זאת הפחות מוכרים, בהיסטוריה הארץ-ישראלית. עם הגילויים החדשים בדולמנים ניתן יהיה, אולי, להתחיל ולזהות את מערך האמונות, תפיסות העולם והסדרים החברתיים של האוכלוסייה המסתורית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות
דולמן בשמורת יהודיה ברמת הגולן
צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות
מומלצים