תוכנית חירום עולמית לקהילות יהודיות תחת משבר הקורונה
מאז התפרצות נגיף הקורונה סופרים בקהילות היהודיות ברחבי העולם אלפי מתים, ומתמודדים עם משבר כלכלי חסר תקדים - כשבתווך גם מרקם החיים הקהילתיים נפגע אנושות. תוכנית חירום שמפעילה הסוכנות היהודית עשויה לעזור. כך זה יעבוד
בשיתוף הסוכנות היהודית
ההרס שזרע נגיף הקורונה לא פסח על הקהילות היהודיות ברחבי העולם במישור הבריאותי, הכלכלי והקהילתי. מאז התפרצות נגיף הקורונה סופרים בקהילות היהודיות ברחבי העולם אלפי מתים, ביניהם גם ראשי קהילות ורבנים. וכעת, בנוסף למשבר הבריאותי, הקהילות היהודיות מתמודדות גם עם משבר כלכלי חסר תקדים בהיקפו, בין היתר בעקבות הצניחה הדרמטית בפילנתרופיה ובהכנסות מפעילות, פגיעה במוסדות המספקים שירותים חיוניים לקהילות, וזינוק במספרן של המשפחות שהצטרפו למעגל האבטלה והאוכלוסיות הנזקקות לתמיכה.
גם מרקם החיים הקהילתיים נפגע קשה במשבר הזה, בשל הריחוק החברתי שגוזר נגיף הקורונה, המגבלות בפעילות החינוכית והקהילתית וסגירת מאות בתי כנסת, מוסדות חינוך ומרכזי תרבות.
לאור המצב הקשה, נערך תדרוך מיוחד על מצב הקהילות היהודיות בחדר המצב של הסוכנות היהודית, בו הודיע יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, על הפעלת תוכנית חירום של הסוכנות היהודית להזרמת חמצן לקהילות היהודיות.
התוכנית כוללת שלושה היבטים שונים: הענקת סיוע מיידי לקהילות במשבר באמצעות 'קרן חירום של הסוכנות היהודית', אשר מעניקה הלוואות מיידיות וללא ריבית לארגונים שמספקים שירותים חיוניים בקהילות; הקמת מרכז ידע דיגיטלי ראשון מסוגו לניהול משברים JReady שיסייע לקהילות בשלב השיקום ובהמשך ההתמודדות עם ההשלכות של משבר הקורונה; והפעלת שולחן עגול בראשות יו"ר הסוכנות ושרת התפוצות, לשיקום הקהילות תחת השם "היום שאחרי" שבו יושבים יחדיו 30 ארגונים יהודיים גלובליים ואזוריים , במטרה למפות את הצרכים הרוחביים בקהילות ולזהות מהלכים לשיקומן ביום שאחרי. הכינוס השלישי של השולחן העגול, שייערך בראשית החודש הבא, ידון בגיוס משאבים ובשיקום כלכלי.
קרן החירום - "הזרמת חמצן לקהילות יהודיות שנקלעו למשבר"
'קרן החירום של הסוכנות היהודית', הפועלת בשיתוף עם הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה, קרן היסוד וההסתדרות הציונית העולמית, נועדה לספק חמצן תזרימי לקהילות ובכך לאפשר להם להתקיים בתקופה הקשה הזו ולקיים את החיים היהודיים בקהילות. הקרן מעניקה הלוואות מיידיות ללא ריבית לארגונים המספקים שירותים חיוניים בקהילות - לבתי אבות, בתי ספר יהודיים, תנועות נוער, בתי כנסת, מוסדות תרבות, ארגונים העוסקים במאבק באנטישמיות וב-BDS ועוד. עד כה העניקה הקרן סיוע כספי לעשרות ארגונים בקהילות היהודיות ב-23 מדינות בהיקף כולל של כ-34 מיליון שקלים.
אחת הקהילות הראשונות לקבל את הסיוע מקרן החירום של הסוכנות, היא הקהילה היהודית של איטליה שנקלעה לקשיים בעקבות המשבר שפקד את המדינה. יהדות איטליה, המונה כ-25,000 איש, היא אחת הקהילות היהודיות העתיקות באירופה, אשר קיימה במהלך כל השנים חיים יהודיים שוקקים ומלאי פעילות ואף תרמה כספים רבים לביסוסה ולחיזוקה של מדינת ישראל.
עוד באמצע מרץ הודיעו הסוכנות היהודית וקרן היסוד על הענקת תמיכה מיוחדת לצרכים שונים של הקהילה וביניהם סיוע לבתי הספר שעברו להוראה מרחוק וסיוע לקשישים בבתי האבות שהיו בסגר. עם התפשטות נגיף הקורונה והחרפת המשבר הכלכלי בקהילה, העניקה קרן החירום של הסוכנות היהודית הלוואה מיידית ליהדות איטליה, כדי לאפשר את המשך הפעילות השוטפת של הקהילה ולספק שירותים חיוניים לחבריה בתקופה הקשה הזו. בד בבד, פתחה קבוצה של ישראלים אשר שירתו בעבר כשליחים באיטליה במסע גיוס המונים למען יהודי איטליה, יחד עם ארגון הרוח הישראלית של הסוכנות, כדי לאפשר לקהילה לתמוך במשפחות שאיבדו את מקום עבודתן ונקלעו לקשיים כלכליים.
JRready - מרכז דיגיטלי לשיתוף ידע כדי לסייע לקהילות בהתמודדות עם הנגיף
נוסף על כך, מקימה הסוכנות היהודית בימים אלה את JReady - מרכז ידע דיגיטלי, ראשון מסוגו בעולם, לקהילות במצבי חירום ושיקום - שבו ירוכז כל הידע המקצועי והניסיון שנצבר בישראל ובמקומות שונים בעולם לטיפול במצבי משבר.
"המטרה של המיזם החדש היא להפעיל רשת סיוע הדדי, על בסיס הניסיון הישראלי והבינלאומי, שתרכז שיטות מוצלחות לשלב היציאה מהסגר ולהתמודדות עם המשך ההשלכות של משבר הקורונה, לצד לקחים שנלמדו בישראל ובעולם", אומרת מנכ"לית הסוכנות היהודית אמירה אהרונוביץ. "כל המידע ירוכז באתר אינטראקטיבי ושיתופי שיכלול, בין היתר, טכנולוגיות מתקדמות להתמודדות עם אתגרי הקורונה; זירה להתייעצות עם מומחים מישראל ומהעולם; וובינרים שיועברו לקהילות היהודיות על ידי אנשי מקצוע; ניירות עמדה ומחקרים בתחומים הרלוונטיים; זירה לפיתוח יזמות קהילתית בחירום; וזירת צ'אט לאנשי מקצוע מהארץ ומהעולם".
במסגרת המיזם הדיגיטלי, התקיימו וובינרים בין ראשי ערים, מנהלי מוסדות חינוך ובתי אבות מישראל למקביליהם בקהילות היהודיות, לשיתוף ידע וסיוע. אחת הקהילות הראשונות שהשתתפה בוובינרים כאלה היא קהילת יהודי דרום אפריקה, המונה כ-60 אלף יהודים, שרכשה בוובינרים כלים מעשיים להתמודדות עם המשבר שעמו מתמודדת הקהילה ובהם ניהול בתי הספר היהודיים, שבהם מתחנכים כ-7,000 תלמידים תחת שגרת קורונה וטיפול בקשישים בבתי אבות שמפעילה הקהילה.
הקהילה בדרום אפריקה התחברה גם ל'אפליקציית חגי' שפותחה בישראל כדי לסייע לארגונים בחלוקת סלי מזון ושבעזרתה חילקה הקהילה בדרום אפריקה מאות סלי מזון בקהילה ומחוץ לה. בנוסף, קרן החירום של הסוכנות העניקה סיוע בתזרים מזומנים למוסדות ולארגונים שנפגעו בקהילת דרום אפריקה, כתוצאה מירידה משמעותית בתרומות ובהכנסות.
בשיתוף הסוכנות היהודית