תזונה בריאה מתחילה בסדר וארגון – טיפים לסידור המטבח שיעזרו לכם לאכול יותר בריא
חזרתם עם סלים מלאים מזון מהסופר, ואתם משוכנעים שהפעם תצליחו לאכול קודם את הירקות ולהימנע מהחטיפים והממתקים. החדשות הרעות: אם לא תסדרו את המקרר, הארון והמזווה באופן שמעודד אכילה בריאה, רוב הסיכויים שהברוקולי יירקב הרבה לפני שתתפנו לאכול אותו. החדשות הטובות: יש הרבה דרכים קלות לעידוד אכילה בריאה ושמירה על טריות המזון בבית, דרך סדר וארגון
עובדה שהבאתם חומרי גלם בריאים מהקניות לא תעזור הרבה, אם תמצאו את עצמכם משליכים לפח את כל הירקות שחלמתם שאתם והילדים תאכלו במהלך השבוע. הדרך לתזונה בריאה יותר בבית היא ארגון וסדר ששומרים על טריות המזון הבריא, והופכים אותו לנגיש הרבה יותר.
מהי הרפורמה שעלינו לעשות בסידור המקרר כדי לאכול בריא יותר? ומהם הטריקים שיעודדו אותנו לנשנש ירקות חתוכים?
מתחילים במקרר - נגיש יותר, זמין יותר, מוכן לאכילה
"קודם כל, ברמת הסידור במקרר, חשוב מאוד שהדברים שאנחנו רוצים לאכול קודם, יהיו נגישים יותר", אומרת גלית שניר, דיאטנית קלינית ויועצת לחברת תנובה. "במקום לשים את הפירות והירקות במגירות התחתונות שמעלימות אותם מהעין, חשוב למקם אותם מול העיניים. מבחינה פסיכולוגית, מה שאנחנו רואים דבר ראשון מול העיניים כשאנחנו פותחים את המקרר, יש יותר סיכוי שניקח אותו".
פירות וירקות מומלץ לשטוף ומה שניתן גם לחתוך מראש אם אפשר, כדי שיהיה לנו קל וזמין יותר להשתמש בהם כחומר גלם לסלט או לנשנוש בין ארוחות במיוחד בימים שאין לנו זמן להכנות", אומרת שניר. "בכל מקרה, כששוטפים ירקות ופירות חשוב מאוד לייבש אותם, כדי שהמזון יתקלקל פחות - ככל שהמזון מכיל יותר מים הוא רגיש יותר לקלקול.
אם חתכתם ירקות או פירות, יש לשמור אותם בכלי אחסון סגורים ועדיף שקופים כדי שתוכלו לראות אותם, ולא בשקית או פתוח לחלל. "כדאי גם לשים לב שמאחסנים מזונות כאלו במגירות נקיות כשההמלצה היא לנקות אותן פעם בשבוע", אומרת שניר. אם משאירים את הירקות בשקיות, חשוב שיהיו חורי אוורור, "משום שהם עוזרים להוציא את הנוזלים והלחות שמאיצים את הקלקול".
מוצרי חלב, לדבריה, צריכים בכל מקרה לגור במגירה/ מגש של מוצרי החלב, שנותנת להם סביבת קירור מותאמת. גם בתוך התא עצמו, כדאי להתאמץ ולהעמיד בחלק הקדמי את מה שבריא יותר. עדיף שהילד ייקח גבינה צהובה מגולגלת בתור חטיף, מאשר שיפתח שקית גדולה של חטיף מעובד מהארון.
מצד שני, אומרת שניר, את כל מה שאנחנו רוצים להפחית או להימנע מאכילתו, כמו ממתקים, חטיפים וכד', עדיף לשים במקום שהוא לא מול העיניים, במיקום סגור ובכלים אטומים. "על פי מחקרים, פעולה זו מפחיתה את הסיכוי שנאכל את המזון הזה", אומרת שניר.
אם רוצים שיהיה בבית כיבוד למקרים בהם באים אורחים (למרות שגם לאורחים אתם יכולים להציע פירות והם ישמחו מאוד), לא חייבים לאחסן אותו בארון ובמגירות שאתם פותחים כל יום אלא במקום פחות נגיש וזמין לנו. כשאורחים יבואו, לכו לארון הצדדי והמוסתר, ושלפו משם את החטיפים לאירוח.
איך שומרים על הטריות של המוצרים הבריאים?
חלק גדול מהמאבק לשמור על תזונה בריאה בבית הוא שמירה על המוצרים הבריאים כשהם טריים, כדי להספיק לאכול אותם לפני שהם מתקלקלים.
"עשבי תיבול, למשל, מתקלקלים נורא מהר והם באים בצרור גדול, מה שמבטיח השלכה של חלק ניכר מהם. עשבי התיבול בריאים עקב תכולה תזונתית גבוהה של מינרלים ונוגדי החמצון הנמצאים בהם", אומרת שניר. ההמלצה שלה היא לעטוף במגבת לחה, או לשמור בשקית פלסטיק עם מגבות נייר בפנים, פעולה המסייעת לשמור על טריות להרבה זמן יחסית. "בכל מקרה, גם אם משאירים בשקית, חשוב שיהיו חורי אוורור".
בכל הנוגע למוצרי חלב, יש סוגי מוצרים שיכולים להחזיק מעמד זמן רב, אך יש מוצרים רגישים מאוד. "גבינות קשות או חצי קשות במשקל ובלי אריזה לסגירה חוזרת, כדאי לשים בקופסה, כמו קופסת פלסטיק, כדי לשמור עליהן לאורך זמן. כל פתיחה חוזרת מגבירה את הסיכון להאצת הקלקול, כך שקופסה היא אופציה טובה".
אחד המוצרים הכי רגישים במקרר הוא הקוטג', "לכן, כדאי לשים אותו באזור הכי קר במקרר, ובטח שלא בדלת של המקרר. אפשר במגש של מוצרי החלב, אבל מאחור", אומרת שניר.
המלצה נוספת היא "כששמים על השולחן מוצרים מקוררים כמו מוצרי חלב, חומוס וממרחים שונים, רצוי שלא לקחת עם הכפית האישית, אלא להקצות כפית ייעודית אותה שמים בכלי המרכזי", אומרת שניר. "מי ששותה משקאות ישירות מהבקבוק המשפחתי, צריך להבין שהפעולה מאיצה את תהליך הקלקול, וגם עוזרת להפיץ מחלות בין בני הבית".
טיפ נוסף הוא לצמצם את משך הזמן בין הקנייה בחנות לבין ההגעה הביתה, במיוחד אם רכשתם מוצרי חלב ובשר. "לא לעשות סידורים בדרך מהחנות, ובכל מקרה לא למקם את המוצרים בתא מטען, אלא במקום מקורר כמה שיותר, בטח ובטח בקיץ", אומרת שניר. אחרי שהגעתם הביתה, יש להכניס את המוצרים כמה שיותר מהר למקרר.
עוד שאלה נצחית על בריאות וטריות המזון היא 'האם להשאיר את הסיר להתקרר ואז להכניס למקרר, או להכניס באופן מיידי'. לדברי שניר, "כשמבשלים אוכל, כדאי לצנן מהר ולא לתת לו זמן בחוץ. הטמפרטורה הבעייתית ביותר היא טמפרטורת הביניים בה נמצא האוכל כשהוא מונח מחוץ למקרר, בה יכול להתחיל שגשוג של חיידקים". בכל מקרה, כששמים את המזון החם במקרר, חשוב לשים לב שהוא לא נמצא ליד מוצר רגיש לקלקול.
שמן, קמח, תבלינים - מה אסור לשים במקרר ומה אפשר להעביר לפריזר?
לא כל מוצר מזון שקנינו ישמור על טריות בצורה טוב יותר במקרר. שמן, למשל, צריך להיות מאוחסן מחוץ למקרר, במקום חשוך שלא חשוף לאור, כדי למנוע חמצון של השמן. אם קניתם שמן בבקבוק גדול של כמה ליטרים, עדיף להעביר לכמה בקבוקים קטנים, כדי שלא יהיה מצב בו יש הרבה נפח של אוויר (וחמצן) בתוך הכלי אחרי הפתיחה, מה שיגרום לשינוי בטעם ולהתחלת תהליך החימצון של השמן. בחרו בקבוקים כהים כדי לצמצם את החשיפה לאור.
הדברים שאפשר ומומלץ לשמור במקרר או בפריזר, למרות שלא חייבים, הם תבלינים, קמח ואגוזים למיניהם כך הם שומרים על טריות לאורך זמן. גם לחם אפשר לשמור בפריזר לתקופה מוגבלת, לרוב בתור גיבוי למקרים בהם הלחם נגמר או התייבש.
אם אתם מסודרים ורוצים לעקוב אחרי המצב, אפשר להדביק מדבקה או לכתוב בטוש על האריזה את התאריך בו המוצר נכנס לפריזר- יעיל במיוחד אם אין תאריך תפוגה למוצר.
הראשון להיכנס, הראשון לצאת - כך תוודאו שאתם לא זורקים מוצרים פגי תוקף
"אם יש לכם אותו מוצר פעמיים, כמו קמח, ממרחים, וגבינות – כדאי להשקיע כמה דקות בחזרה מהסופר או בקבלת המשלוח, ולסדר את המקרר והמזווה כך שהמוצר עם תאריך התוקף הקרוב יותר יהיה קרוב יותר", אומרת שניר. "בתקופה האחרונה אנשים אגרו מוצרים על רקע החשש ממחסור בחנויות, ויש להם עדיין מלאי של מוצרים. לכן, חשוב לוודא שאתם משתמשים במוצר שמועד התוקף שלו קרוב יותר, כדי לא לבזבז מזון וליהנות מכל המזון הבריא שקנינו הביתה".
רוצים עוד טיפים? היכנסו למתחם "בית בריא">>